MAKROBIOTIKA - Ishranom do zdravlja
   

Ishranom do zdravlja

DOBRO DOŠLI NA BLOG KOJI VAS PODSJEĆA DA ISHRANOM MOŽETE POBOLJŠATI VAŠE ZDRAVLJE. Ne zaboravite i dokazanu istinu: "Postite da biste bili zdravi."

19.07.2006.

MAKROBIOTIKA

Makrobiotika je prvenstveno usmjerena na način kojim priroda djelovanjem hrane dovodi do promjena u organizmu. Prevedeno "makro" je grčka riječ za pojam "veliki" ili "dugi", a "bios" znači život. Dakle: dug život ili živjeti u harmoniji s prirodom, hraniti se jednostavno i uravnoteženo, dočekati starost vodeći aktivan život.
Šta sadrži ishrana makrobiotičkom hranom?
- 50 - 60% cjelovite žitarice;
- 25 - 30% povrće;
- 5 - 10% supe;
- 5 - 10% mahunarke i morske alge.
Povremeno koristiti ribu i druge plodove mora, voće i orašaste plodove, kao i susamovo ulje.
Postoje tri osnovna tipa vegetarijanske prehrane. VEGANSKA prehrana je najstrožija- veganci ne jedu meso, ribu, jaja ni mliječne proizvode. VEGETARIJANSKA prehrana isključuje meso, perad i ribu, a može, ali ne mora, uključivati jaja i mliječne proizvode. POLUVEGETARIJANSKA prehrana može uključivati ribu i perad. Uz takvu veliku ratnolikost sastojaka, vegetarijanska prehrana, zasnovana uglavnom na složenim ugljikohidratima, mahunarkama, povrću, orašastim plodovima i sjemenju može biti vrlo maštovita i hranjiva.

URAVNOTEŽENA PREHRANA
Riba, meso, perad, mliječni proizvodi i jaja, hrana su bogata svim bjelančevinama, što znači da sadrže gotovo sve važne aminokiseline potrebne tijelu. Mnogi vegetarijanci zamjenjuju ribu,meso i perad jajima, sirom i ostalim mliječnim proizvodima, no to nije idealno rješenje jer su mliječni proizvodi bogati zasićenim mastima i kalorijama. Umjesto toga, sve potrebne bjelančevine mogu se dobiti kombinacijom dvaju ili više izvora biljnih bjelančevina ili dodavanjem prehrani sastojaka biljnog porijekla koji sadrži većinu potrebnih aminokiselina - tofu, sojino meso... Iako su mahunarke, žitarice, orašasti plodovi i sjemenje bogati bjelančevinama, nedostaje im jedna ili više važnih aminokiselina, no kombinacijom bjelančevina biljnih izvora dobivaju se sve potrebne bjelančevine.Primjeri cjelovitih vegetarijanskih kombinacija bjelančevina iz cijelog svijeta su mahunarke i riža, bumus i pita hljeb ili mješana salata od oraha, leće i povrća.
Vegetarijanci moraju biti svjesni i međudjelovanja željeza i vitamina c. Željezo iz mesa tijelo lahko apsorbira, no željezo u povrću, orasima, žitaricama, mahunarkama i jajima treba pomoć koju mu pruža vitamin c. Pobrinite se da uključite zeleno povrće , paradajz ili agrume kada pripremate ta jela.

Mičio Kuši:
"Ako ste stalno ljuti, uzrok leži u čestom konzumiranju slanog mesa, jaja i ribe.
Pogledajte svoje nokte: ukoliko su bijeli ili sa mrljama, vi patite od anemije ili prekomjwrne upotrebe soli.
Podignite pogled sve do nosa. Ako vam je nos crvenkast, zasigurno imate manjak šećera u krvi, a to znači da ste umorni, nervozni, depresivni...
Bole li vas ruke i noge ovih dana' Kažete "da" jer to nije ništa neobično za artritis i ne znajući, jer ne piše ni u jednoj medicinskoj knjizi, da je vaše oboljenje izazvano lošim izborom hrane sa mnogo mesa, posebno slatka piletina.
Hrčete li u snu? Ne tražite lijeka preko svijeta, dovoljno je da smanjite uzimanje tečnosti.
Patite li od hemeroida? odrecite se mesa, sira, voća, čokolade, senfa, bibera, pa će sve proći kao rukom odnešeno.

Ishranom do zdravlja
<< 07/2006 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031


POSJETITE:

MOŽETE PRONAĆI:
ISHRANA PREMA KRVNOJ GRUPI:
KRVNA GRUPA I ISHRANA
ishrana i krvna grupa2
krvna grupa- opci dio3
O krvna grupa
A krvna grupa
B krvna grupa
AB krvna grupa
lektini:veza između krvne grupe i prehrane
Preporuka o ishrani po islamu i savjetima Muhameda s.a.v.

BOLESTI I LIJEČENJE:
URINOTERAPIJA 1
URINOTERAPIJA 2
URINOTERAPIJA 3

ANEMIJA
ANEMIJA 2
ALERGIJE
ALERGIJSKI RINITIS
ASTMA
BOLOVI KICME
UPALA PLUĆA
RECEPT ZA ZLOCUDNE BOLESTI PLUCA
za pojedinačne dijelove organizma
JETRA
KAMEN U BUBREZIMA
OTICANJE NOGU
GIHT
LIJECENJE TUMORA
MULTIPLA SKLEROZA
ŠTITNA ŽLIJEZDA
OPSTIPACIJA
PSORIJAZA
KRVNI PRITISAK I SRCANE ARITMIJE
STOMACNE TEGOBE
ANKSIOZNOST / TJESKOBA

DIJABETES:
DIJABETES /ŠEĆERNA BOLEST
ISHRANA DIJABETIČARA
ČAJEVI ZA DIJABETES

IZBOR PREHRANE:
MIRISI BOŠNJAČKE KUHINJE
KAKO VAS ČUVA ISHRANAa
HRANA I ZDRAVLJE
HRANA ZA DOBRO RASPOLOZENJE
POSTOM I DO ZDRAVLJA
genetski modificirana hrana
UV ZRACENJE
trodnevna DIJETA za čišćenje organizma
DIJETA- greske
DOBRE KOMBINACIJE u ishrani
LOŠE KOMBINACIJE u ishrani
IZBOR ISHRANE BOLESNIKA
SASTAVLJANJE JELOVNIKA po piramidi ishrane
sastavljanje jelovnika 2
nacin na koji jedemo i pijemo
POPRAVITE IMUNOLOŠKI SISTEM ishranom.
recept za jačanje imuniteta
pojačavanje moći imuniteta
POJEDE NAS HEMIJA

HRANA I ZDRAVLJE
BILJNA SREDSTVA PROTIV BOLOVA
PRILAGODAVANJE dijetalne ishrane godinama:
sa 30 godina
sa 40 godina
sa 50 godina

CIRKULACIJA I VRELO LJETO
LJETO:PITI TOPLO ILI HLADNO?
SNAGA LJUBAVI IZ PRIRODE
gubitak motivacije




VITAMINI:
VITAMINI MINERALI METALI

LIJEČENJE VOĆEM
SIROVA ISHRANA

SOKOTERAPIJA dr. Vokera

HOROSKOP, ZDRAVLJE, ISHRANA
SELEN i JOD

ENERGETSKI NAPICI

ZDRAVLJE IZ POJEDINAČNIH NAMIRNICA

LJEKOVITO BILJE

SAZNANJA I SAVJETI:

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
2419715

Powered by Blogger.ba