Ishranom do zdravlja 2006/08/13

Ishranom do zdravlja

DOBRO DOŠLI NA BLOG KOJI VAS PODSJEĆA DA ISHRANOM MOŽETE POBOLJŠATI VAŠE ZDRAVLJE. Ne zaboravite i dokazanu istinu: "Postite da biste bili zdravi."

13.08.2006.

Prosti i miješani čajevi I dio

Najčešći oblik lijeka od bilja koji se upotrebljava u domaćinstvima je čaj. Najlakše ga je pripremiti i najbrže je gotov. Prilikom spravljanja čajeva moraju se poštovati pravila od kojih zavisi kvalitet lijeka.
Droge (čajevi) čiji se mirisni ljekoviti sastojci nalaze u cvjetovima i listovima ne smiju se kuhati nego se samo popare ključalom vodom, odmah poklope i nakon 20-30 minuta mogu se upotrijebiti. Ako je neko lišće tvrđe i kožnato, razmrvi se među dlanovima i ostavi se, nakon prelijevanja vodo poklopljeno pola sata i više i tek onda procijedi.
Priprema li se čaj od korijena ili kore, treba ga kuhati 5, 10 ili 15 minuta ili prije kuhanja koru i korijenje namočiti u vodi 8-10 sati.
Neke se biljke ne kuhaju, nego se samo namoče u hladnoj vodi kao što je slučaj sa imelom, lincurom ili bijelim sljezom.
Običaj je da se tzv. cvijetni čaj spravlja miješanjem cvjetova, a da se drugi dijelovi bilja ne dodaju.

13.08.2006.

Upotreba biljnih lijekova (Suad Š.)

Podjela bilja po njegovoj ljekovitosti nije jednostavna. Postoje materije koje jedna drugu potpomažu u djejstvu (sinergisti), a isto tako postoje i materije koje djeluju suprotno (antagonisti). Na vrijednost droga ružno svjetlo baca činjenica da se one prodaju po pijačnim tezgama bez znanja koje je potrebno i bez ikakvog odobrenja za davanje određenih uputa o liječenju, sve je više šarlatana, čudotvoraca. No bilo kako bilo, ljekovito bilje ne samo da liječi nego i krijepi, jača organizam, čini ga otpornijim od mnogih bolesti. Najefikasnija metoda liječenja je spoj ljekarske terapije i fitoterapije.
Od bilja se prave mnogi lijekovi a pripremaju se na razne načine, što zavisi od bolesti koja se liječi, od vrste bilja i od toga koji nam je dio potreban za lijek. Neosporno je da je za upotrebu najbolje svježe bilje u obliku svježe iscijeđenog soka. Bilje se sitni pred samu upotrebu, a usitnjenost droge ima ima znatan utjecaj na vrijednost dobivenog lijeka.

13.08.2006.

O liječenju biljem iz knjige S. Šendelja

Netačna je tvrdnja da se ljekovitim biljem mogu liječiti sve bolesti. Daleko smo od toga jer je fitoterapija lišena većih sredstava za razvoj i istraživanje.Govoriti da su biljne droge jedini spasonosni lijekovi neozbiljno je , ali je tačno da bilje može biti odličan lijek koji jača organizam, ne remeti njegove biološke funkcije, a nema štetnih propratnih pojava ili su one minimalne. Pravilno upotrijebljeno mnogo puta spriječi ili izliječi neku bolest koja se čini neizliječivom, no od toga ne treba praviti čudo. Ljekovito bilje nalazi se svuda oko nas, zato mnogi misle da ništa ne vrijedi, pogotovo ako ga sami uberu. Vlada pogrešno uvjerenje da je dobro samo ono što je skupo, što je zaista pogrešno. Obično se smatraju vrijednim razne ljekarije iz najudaljenijih krajeva. Tražiti na drugom kraju zemlje ono što se može naći na dva tri koraka od svojih vrata je zaista besmisleno.
Pokušaji da se ljekovito bilje izbaci iz upotrebe ostali su bez uspjeha, a preko 80% lijekova savremene farmacije spravlja se iz bilja i drugih prirodnih sirovina.
U mnogim slučajevima teško je postaviti oštru granicu između naučne i nenaučne medicine. Čest uzrok za nepovjerenje prema ljekovitom bilju je nestručna izrada, loš kvalitet bilja, neznanje i isuviše mala količina droge koja se upotrebljava pri tome.
Redovna je pojava da se i na pola litra vode stavi nekoliko cvjetova ili listova potrebne droge umjesto 3-4kašike isitnjene biljke ako se spravlja čaj. Mora se voditi računa o tome koji dio biljke se upotrebljava i na koji način je iz njega najbolje izvući potrebne sastojke. Pri liječenju nije važno samo fizičko nego i psihičko stanje. Bolesnik treba tražiti liječenje, ali i sam se mora potruditi za vlastito zdravlje. Neke bolesti dolaze veoma, veoma polahko i prije nego pokažu svoje pravo lice, varaju nas različitim znacima kao što su: nesanica, malokrvnost, tupi neodređeni bolovi, razdražljivost... Pri liječenju se u obzir moraju uzeti starosna dob, zanimanje, spol, uslovi u kojima se živi, dužina trajanja bolesti, navike i opće stanje bolesnika jer nije svejedno kako se pokušava pobijediti bolest. U živom čovjeku nije sve tijelo, niti je sve psiha, a svako razgolićenje psihe je i fizičko razgolićenje i obratno. Neizjednačenost nosi strah od bolesti i nedostatak snage.

Ishranom do zdravlja
<< 08/2006 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


MOŽETE PRONAĆI:
ISHRANA PREMA KRVNOJ GRUPI:
KRVNA GRUPA I ISHRANA
ishrana i krvna grupa2
krvna grupa- opci dio3
O krvna grupa
A krvna grupa
B krvna grupa
AB krvna grupa
lektini:veza između krvne grupe i prehrane
Preporuka o ishrani po islamu i savjetima Muhameda s.a.v.

BOLESTI I LIJEČENJE:
URINOTERAPIJA 1
URINOTERAPIJA 2
URINOTERAPIJA 3

ANEMIJA
ANEMIJA 2
ALERGIJE
ALERGIJSKI RINITIS
ASTMA
BOLOVI KICME
UPALA PLUĆA
RECEPT ZA ZLOCUDNE BOLESTI PLUCA
za pojedinačne dijelove organizma
JETRA
KAMEN U BUBREZIMA
OTICANJE NOGU
GIHT
LIJECENJE TUMORA
MULTIPLA SKLEROZA
ŠTITNA ŽLIJEZDA
OPSTIPACIJA
PSORIJAZA
KRVNI PRITISAK I SRCANE ARITMIJE
STOMACNE TEGOBE
ANKSIOZNOST / TJESKOBA

DIJABETES:
DIJABETES /ŠEĆERNA BOLEST
ISHRANA DIJABETIČARA
ČAJEVI ZA DIJABETES

IZBOR PREHRANE:
MIRISI BOŠNJAČKE KUHINJE
KAKO VAS ČUVA ISHRANAa
HRANA I ZDRAVLJE
HRANA ZA DOBRO RASPOLOZENJE
POSTOM I DO ZDRAVLJA
genetski modificirana hrana
UV ZRACENJE
trodnevna DIJETA za čišćenje organizma
DIJETA- greske
DOBRE KOMBINACIJE u ishrani
LOŠE KOMBINACIJE u ishrani
IZBOR ISHRANE BOLESNIKA
SASTAVLJANJE JELOVNIKA po piramidi ishrane
sastavljanje jelovnika 2
nacin na koji jedemo i pijemo
POPRAVITE IMUNOLOŠKI SISTEM ishranom.
recept za jačanje imuniteta
pojačavanje moći imuniteta
POJEDE NAS HEMIJA

HRANA I ZDRAVLJE
BILJNA SREDSTVA PROTIV BOLOVA
PRILAGODAVANJE dijetalne ishrane godinama:
sa 30 godina
sa 40 godina
sa 50 godina

CIRKULACIJA I VRELO LJETO
LJETO:PITI TOPLO ILI HLADNO?
SNAGA LJUBAVI IZ PRIRODE
gubitak motivacije
VITAMINI:
VITAMINI MINERALI METALI

LIJEČENJE VOĆEM
SIROVA ISHRANA

SOKOTERAPIJA dr. Vokera

HOROSKOP, ZDRAVLJE, ISHRANA
SELEN i JOD

ENERGETSKI NAPICI

ZDRAVLJE IZ POJEDINAČNIH NAMIRNICA

LJEKOVITO BILJE

SAZNANJA I SAVJETI:

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
2983771

Powered by Blogger.ba