MAKROBIOTIČKI RECEPTI - Ishranom do zdravlja

Ishranom do zdravlja

DOBRO DOŠLI NA BLOG KOJI VAS PODSJEĆA DA ISHRANOM MOŽETE POBOLJŠATI VAŠE ZDRAVLJE. Ne zaboravite i dokazanu istinu: "Postite da biste bili zdravi."

18.08.2006.

MAKROBIOTIČKI RECEPTI

Proljetna supa

1/2 šolje leblebija ili slanutka
3 kašike ulja
1 glavica crnog luka srednje veličine, isjeckan
1 struk celera
1/4 glavice kupusa
2 tikvice isječene na deblje kolutove
1 repa isječena na deblje kolutove
1 mrkva, isjeckana
1 isjeckan struk peršuna
3/4 kašičice morske soli
5 šolja vode
2 šolje integralnog pirinča
Potopiti preko noći leblebije, djelimično ih skuhati i ocijediti. Zagrijati ulje u posudi u kojoj će se supa kuhati i dodati povrće redoslijedom: crni luk, celer, mrkva, kupus, tikvice, repa. Posoliti, ohladiti malo posudu i dodati vodu i leblebije. Krčkati 2 sata, poklopljeno, uz povremeno miješanje. Dodati pirinač, i kuhati još 45 min. Pri kraju dodati sjeckani peršun. Mješati ovremeno drvenom kašikom od dna prema površini pošto je ovo veoma gusta supa. Ako je potrebno, povremeno dodavati tople vode.
- Leblebije ili slanutak je dovoljno jak i veoma hranjiv da se jede kao glavni obrok.
- Integralna ili smeđa riža ima najbolju prirodnu ravnotežu između bjelančevina, ugljenih hidrata, masti i minerala.

Hljeb

Hljeb je sastavni dio naše ishrane. Nažalost, najčešće griješimo u izboru jer se najviše koristi bijeli hljeb, a i polubijeli nije ni nalik domaćem. Zbog načina života, teško je priuštiti sebi luksuz pripreme ovog hljeba, ali bi bilo poželjno ponekad to učiniti. Preporučujem hljeb od polubijelog brašna i 10-20 grama heljdinog brašna. Izuzetno je ukusan i zdrav.
A ovdje za zainteresirane dajem recept vegetarijanskog hljeba, mada nije moj izbor.

Vegetarijanski hljeb

Hljeb sa kvascem nije poželjan, naročito za ljude s visokim pritiskom jer nadima, slabi crijeva i proređuje krv.
Pravi makrobiotički hljeb je bez kvasca. Preporučuje se za upotrebu svježe samljeveno brašno i to sa vodenice potočare jer je mljeveno na nižoj temperaturi. Kombinovanjem pšeničnog brašna sa ostalim žitaricama, i to u 10-20 postotku, daje hljebu poseban okus, a to su smeđa riža, heljda, ječam, kukuruz, zob i raž, kvas za tijesto, i šolja brašna, voda. Ova mješavina mora biti gusta kao kad pipnete resicu uha. Tijesto ostaviti pod vlažnom kuhinjskom krpom 3-4 dana na toplom mjestu. Tijesto će fermentirati i postati kiselo i za upotrebu hljeba od svakog integralnog brašna.

Ječmeni hljeb

550 gr crnog pšeničnog brašna
150 gr kiselog tijesta
3-4 dcl tople vode
1/2 čajne kašičice morske soli
1 ,1/3 kašike ulja
50 gr prženih sjemenki sezama
150 gr kuhanog ječma
Brašno, kiselo tijesto, so, vodu i ulje izmiješati i mijesiti dugo i temeljito tako da tijesto bude poput resice uha. Sjemenke sezama i kuhani ječam dodati i umijesiti u tijesto. Pokriti i ostaviti na toplom mjestu oko sat ipo, oblikovati u hljeb i staviti u tepsiju. Ponovo pokriti i ostaviti na toplom mjestu oko 4 sata dok tijesto nakvasa za 2/3. Prći u rerni na 200 stepeni 20 minuta, a onda smanjiti na 150 i peći još 50 min.

Ishranom do zdravlja
<< 08/2006 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


MOŽETE PRONAĆI:
ISHRANA PREMA KRVNOJ GRUPI:
KRVNA GRUPA I ISHRANA
ishrana i krvna grupa2
krvna grupa- opci dio3
O krvna grupa
A krvna grupa
B krvna grupa
AB krvna grupa
lektini:veza između krvne grupe i prehrane
Preporuka o ishrani po islamu i savjetima Muhameda s.a.v.

BOLESTI I LIJEČENJE:
URINOTERAPIJA 1
URINOTERAPIJA 2
URINOTERAPIJA 3

ANEMIJA
ANEMIJA 2
ALERGIJE
ALERGIJSKI RINITIS
ASTMA
BOLOVI KICME
UPALA PLUĆA
RECEPT ZA ZLOCUDNE BOLESTI PLUCA
za pojedinačne dijelove organizma
JETRA
KAMEN U BUBREZIMA
OTICANJE NOGU
GIHT
LIJECENJE TUMORA
MULTIPLA SKLEROZA
ŠTITNA ŽLIJEZDA
OPSTIPACIJA
PSORIJAZA
KRVNI PRITISAK I SRCANE ARITMIJE
STOMACNE TEGOBE
ANKSIOZNOST / TJESKOBA

DIJABETES:
DIJABETES /ŠEĆERNA BOLEST
ISHRANA DIJABETIČARA
ČAJEVI ZA DIJABETES

IZBOR PREHRANE:
MIRISI BOŠNJAČKE KUHINJE
KAKO VAS ČUVA ISHRANAa
HRANA I ZDRAVLJE
HRANA ZA DOBRO RASPOLOZENJE
POSTOM I DO ZDRAVLJA
genetski modificirana hrana
UV ZRACENJE
trodnevna DIJETA za čišćenje organizma
DIJETA- greske
DOBRE KOMBINACIJE u ishrani
LOŠE KOMBINACIJE u ishrani
IZBOR ISHRANE BOLESNIKA
SASTAVLJANJE JELOVNIKA po piramidi ishrane
sastavljanje jelovnika 2
nacin na koji jedemo i pijemo
POPRAVITE IMUNOLOŠKI SISTEM ishranom.
recept za jačanje imuniteta
pojačavanje moći imuniteta
POJEDE NAS HEMIJA

HRANA I ZDRAVLJE
BILJNA SREDSTVA PROTIV BOLOVA
PRILAGODAVANJE dijetalne ishrane godinama:
sa 30 godina
sa 40 godina
sa 50 godina

CIRKULACIJA I VRELO LJETO
LJETO:PITI TOPLO ILI HLADNO?
SNAGA LJUBAVI IZ PRIRODE
gubitak motivacije




VITAMINI:
VITAMINI MINERALI METALI

LIJEČENJE VOĆEM
SIROVA ISHRANA

SOKOTERAPIJA dr. Vokera

HOROSKOP, ZDRAVLJE, ISHRANA
SELEN i JOD

ENERGETSKI NAPICI

ZDRAVLJE IZ POJEDINAČNIH NAMIRNICA

LJEKOVITO BILJE

SAZNANJA I SAVJETI:

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
2845189

Powered by Blogger.ba