Ishranom do zdravlja 2006/10/14

Ishranom do zdravlja

DOBRO DOŠLI NA BLOG KOJI VAS PODSJEĆA DA ISHRANOM MOŽETE POBOLJŠATI VAŠE ZDRAVLJE. Ne zaboravite i dokazanu istinu: "Postite da biste bili zdravi."

14.10.2006.

Malo naučnih istraživanja

Maslinovo ulje kao aspirin

Oleokantal,  tvar prisutna u maslinovom ulju, djeluje protiv upala, utvrdili su naučnici na univerzitetima u Pennsylvaniji i Philadelphiji. pokazalo se da oleokantal, ovisno o dozi, djeluje slično aspirinu ili paracetamolu, jer zaustavlja aktivnost COX enzima.

Istraživanjem se ustanovilo da 50 gr maslinovog ulja na dan ima isti učinak kao desetina doza lijeka preporučenog protiv boli kod odrasle osobe. Međutim, to ne znači da se  glavobolja i hronične bolesti mogu liječiti maslinovim uljem, već da njegova redovita upotreba može imati korisno djelovanje na organizam, a posebno za zdravlje srca.

Gljive bolje od džigerice

Pšenične klice i pileća džigerica smatrane su dosad najboljim izvorom antioksidansa ergothioneina. Međutim, gljive su bolje - sadržaj je 12 puta viši od pšeničnih klica i četiri puta viši od pilećih džigerica. Ima ga u šampinjonima, ali mnogo više u bukovačama, a naročito mnogo tog sastojka ima u egzotičnoj gljivi shiitake. U 90 gr ovih gljiva nalazi se 13 miligrama ergothioneina, što je 40 puta više nego u istoj količini pšeničnih klica. Zanimljivo je da se termičkom obradom gljiva ne smanjuje količina antioksidansa.

 

Doručak za vitku liniju

Djevojčice i mlade žene koje preskaču doručak, deblje su od onih koje redovno doručkuju, tvrde Amerikanci. Da biste ostali vitki, da ne biste razvili sklonost ka masnoj hrani, za doručak uzmite žitarice, mlijeko, sok od narandže. U studiji je učestvovalo 2400 ispitanica od 9 do 19 godina, a samo istraživanje trajalo je 10 godina.

Previše higijene, više bolesti srca

Švedski naučnici pozitivno odgovaraju na pitanje "Utječe li higijena na rizik za bolesti srca?" Tvrde da je pretjerana higijena u djetinjstvu kriva za drastično povećanje broja oboljelih na srcu do čega je došlo  u 20. stoljeću.  tako je prvi put higijena dovedena sa oboljenjima srca, a dosad je utvrđeno da je pretjerana čistoća , odnosno nedovoljna izloženost mikrobima u djetinjstvu kriva za povećanje broja slučajeva alergija, astme i multiple skleroze. U novom istraživanju naučnici iz Sveučilišne bolnice u Lindu utvrdili su da su osobe koje nisu patile od bolesti srca u djetinjstvu češće bolovale od uobičajenih virusnih infekcija.

Koliko soli?

Za snižavanje krvnog pritiska te reduciranja rizika za infarkt i moždani udar stručnjaci preporučuju maksimalni unos soli od 6 gr dnevno. Istraživanje pokazuje da smanjenje dnevnog unosa soli sa 9,5 na 6 gr rezultira smanjenjem rizika za moždani udar i oboljevanje od bolesti srca. So se sastoji od 40% natrija i 60% klora. Natrij je nužan zbog regulacije količine vode u organizmu te koordiniranog prijenosa električnih naboja. Za ispunjenje tih funkcija dovoljan je gram soli dnevno. Isto tako, stručnjaci dodaju da je pogrešno vjerovati kako je morska ili kamena so bolja od obične. razlog tom vjerovanju je što morsku so favoriziraju tv-kuhari.

Grožđem protiv gripe

Resveratrol, tvar iz crnog grožđa, blokira replikacije virusa gripe u kulturama ćelija što potvrđuju i istraživanja s laboratorijskim životinjama. Skupina talijanskih znanstvenika s Instituta za mikrobiologiju iz Rima dokazala je da je resveratrolom najdjelotvorniji tri sata nakon izloženosti uzročniku gripe. Nema nikakve koristi od uzimanja resveratrola prije pojave bolesti.

Grah blokira tumore

Britansko istraživanje pokazalo je da inozitol pentakisfosfat, pronađen u grahu, orašastom voću i žitaricama, inhibira enzim koji podstiče rast tumora. U posljednjih osam godina laboratorijskim testiranjem na ćelijama utvrđeno je da ta molekula ima antikancerogena svojstva. ovo otkriće još je jedna potvrda kako prehrana bogata namirnicama poput graha, leće, graška i orašastih plodova ima pozitivan utjecaj na zdravlje.

Vrijeme prehlada

Dokazana je vrijednost čajeva za prehladu. Naročito je dobra mješavina čaja od cvjetova lipe, zohe i listova timijana. Biljna eterčna ulja olakšavaju disanje, podstiču proizvodnju sekreta i opuštaju napetu muskulaturu dišnih puteva. Osim toga, ovi čajevi podstiču znojenje i tako potpomažu proces ozdravljenja.

- Ljudima sa stabilnim krvotokom kod prehlade koju prati povišena temperatura, preporučuje se večernji tretman znojenja pomoću čaja za prehladu. za to treba popiti nekoliko šolja čaja, leći u krevet i dobro se pokriti. Kad se dobro iznojite, dobro se istrljajte peškirom, presvucite se, popijte još šolju čaja i lezite u krevet. Često ćete se već narednog jutra osjećati kao preporođeni.

Ishranom do zdravlja
<< 10/2006 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031


MOŽETE PRONAĆI:
ISHRANA PREMA KRVNOJ GRUPI:
KRVNA GRUPA I ISHRANA
ishrana i krvna grupa2
krvna grupa- opci dio3
O krvna grupa
A krvna grupa
B krvna grupa
AB krvna grupa
lektini:veza između krvne grupe i prehrane
Preporuka o ishrani po islamu i savjetima Muhameda s.a.v.

BOLESTI I LIJEČENJE:
URINOTERAPIJA 1
URINOTERAPIJA 2
URINOTERAPIJA 3

ANEMIJA
ANEMIJA 2
ALERGIJE
ALERGIJSKI RINITIS
ASTMA
BOLOVI KICME
UPALA PLUĆA
RECEPT ZA ZLOCUDNE BOLESTI PLUCA
za pojedinačne dijelove organizma
JETRA
KAMEN U BUBREZIMA
OTICANJE NOGU
GIHT
LIJECENJE TUMORA
MULTIPLA SKLEROZA
ŠTITNA ŽLIJEZDA
OPSTIPACIJA
PSORIJAZA
KRVNI PRITISAK I SRCANE ARITMIJE
STOMACNE TEGOBE
ANKSIOZNOST / TJESKOBA

DIJABETES:
DIJABETES /ŠEĆERNA BOLEST
ISHRANA DIJABETIČARA
ČAJEVI ZA DIJABETES

IZBOR PREHRANE:
MIRISI BOŠNJAČKE KUHINJE
KAKO VAS ČUVA ISHRANAa
HRANA I ZDRAVLJE
HRANA ZA DOBRO RASPOLOZENJE
POSTOM I DO ZDRAVLJA
genetski modificirana hrana
UV ZRACENJE
trodnevna DIJETA za čišćenje organizma
DIJETA- greske
DOBRE KOMBINACIJE u ishrani
LOŠE KOMBINACIJE u ishrani
IZBOR ISHRANE BOLESNIKA
SASTAVLJANJE JELOVNIKA po piramidi ishrane
sastavljanje jelovnika 2
nacin na koji jedemo i pijemo
POPRAVITE IMUNOLOŠKI SISTEM ishranom.
recept za jačanje imuniteta
pojačavanje moći imuniteta
POJEDE NAS HEMIJA

HRANA I ZDRAVLJE
BILJNA SREDSTVA PROTIV BOLOVA
PRILAGODAVANJE dijetalne ishrane godinama:
sa 30 godina
sa 40 godina
sa 50 godina

CIRKULACIJA I VRELO LJETO
LJETO:PITI TOPLO ILI HLADNO?
SNAGA LJUBAVI IZ PRIRODE
gubitak motivacije
VITAMINI:
VITAMINI MINERALI METALI

LIJEČENJE VOĆEM
SIROVA ISHRANA

SOKOTERAPIJA dr. Vokera

HOROSKOP, ZDRAVLJE, ISHRANA
SELEN i JOD

ENERGETSKI NAPICI

ZDRAVLJE IZ POJEDINAČNIH NAMIRNICA

LJEKOVITO BILJE

SAZNANJA I SAVJETI:

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
2983768

Powered by Blogger.ba