Ishranom do zdravlja 2006/11

Ishranom do zdravlja

DOBRO DOŠLI NA BLOG KOJI VAS PODSJEĆA DA ISHRANOM MOŽETE POBOLJŠATI VAŠE ZDRAVLJE. Ne zaboravite i dokazanu istinu: "Postite da biste bili zdravi."

30.11.2006.

Sevdah bez kahve ne može

Prezentiram podatke prikupljene za projekat "Kafa" učenika sedmog razreda jedne sarajevske škole.

A šta mi znamo o kafi?

Sve je počelo sa kozama. Po jednoj legendi etiopski čobani iz plemena Kopta su čuvajući koze primijetili da su koze vrlo razigrane kada brste lišće i crvene bobice sa jednog divljeg žbuna. Najvjerovatnije je i jak miris bobica, ako bi slučajno uple u vatru na kojoj su čobani spremali hranu, bio razlog da i sami isprobaju njihovo djejstvo.. i eto pra kahve.

Stotinama godina Etiopija  je bila i jedino područje koje je znalo za blagodati "crnog napitka". Tek negdje u 15 stoljeću arapski trgovci su biljku koja opušta čula i izoštrava um počeli uzgajati u Jemenu. Iz luke Moka kafa je počela svoj put.

Prvobitno se kafa širila samo islamskim svijetom i s godinama se raširila po cijelom Osmanskom Carstvu. Svaki kraj je imao svoj specifičan način pripreme. Venecijanski konzul je u svom izvještaju često spominjao tamno i vrelo piće koje Turci često piju i uz koje se druže. Ona je bila i vjerni pratilac turskih vojnika, od grada do grada od zemlje do zemlje.

U 17. stoljeću dođoše Turci do Beča, pokušaše ga osvojiti, ali bez uspjeha. Žurno se povlačeći, ostaviše mnoštvo vreća neobičnih zrna. I tako kafa dođe u Evropu. Bečlije su prvi Evropljani koji su počeli uživati mirisni crni napitak. Oni su prvi počeli dodavati kafi mlijeko, šećer...

Prve kafedžinice su otvorene u Kairu i Meki, a najpoznatija u Konstantinopolju 1475. godine.

O porijeklu imena kafe naišli smo na tri verzije.

Prva: Kafa je dobila ime po latinskoj riječi coffea, stablu iz porodice Rubiacea koja uključuje više od 6000 vrsta tropskog drveća i grmlja.

Druga: Ime kafe vezuje se za istoimenu etiopijsku pokrajinu.

Treća verzija vezuje se za arapsku riječ kahvan koja znači: biljka koja nam remeti san.

Postoje dvije vrste kafe - arabika i robusta. Arabika se koristi češće jer je boljeg kvaliteta.

ima jedna država na čijoj je zastavi simbol zrno kafe. Pogađate da je to Brazil. Mogli bismo reći da je kafa zaštitni znak Brazila. tamo se počela uzgajati plantažno u drugoj polovini 19. stoljeća, a danas dostiže proizvodnju od skoro 2 miliona tona. Glavna izvozna luka je santos, po kojoj je dobila ime najbolja brazilska kafa - burbon santos. kafa  "minas" je dobila ime po saveznoj državi Minas Žerais u Brazilu.

U Bosni je vijekovima zajedničko ispijanje kafe /kahve/ kave komšijama različitih vjera i nacija bio najočitiji primjer suživota i tolerancije na ovim prostorima. Kao posljedica tog druženja nastao je i čuveni izraz "findžan viška"

U nedavnom ratu kafa se pravila od ječma, ali i od korijena cikorije.

Kafa štiti od mnogih oboljenja.

Jedna supena kašika sitno samljevene kafe pomiješana sa istom količinom limunovog soka, dobar je lijek protiv glavobolje.

Uobičajena svojstva koja se pripisuju kafi - da izaziva rak, da je loša za srce, a teška za želudac - ni izdaleka ne odgovaraju istini, tvrde stručnjaci iz Međunarodnog naučnog udruženja za kafu i ukazuju da ovaj popularni napitak ima brojne učinke u zaštiti od ozbiljnih oboljenja. Uzimanje relativno velike količine kafe - šest šoljica dnevno - neće dovesti do srčanih ili problema sa varenjem kod zdrave osobe, ali će smanjiti rizik od Parkinsonove bolesti ili dijabetesa. Kafa je dobila lošu reputaciju zbog toga što su medicinska istraživanja njenog djelovanja cijela dva stoljeća bila usmjerena samo na utjecaj kofeina, a to je napitak sa raznovrsnim sastojcima, istaknuli su stručnjaci Međunarodnog udruženja za kafu. Ona sadrži kiseline i druge sastojke koji uništavaju slobodne radikale. U njoj se također nalaze korisni minerali, prije svega kalij i magnezij. Kafa također ima bolje učinke nego voće i povrće protiv oksidacije DNA, koja je izvor niza ozbiljnih bolesti, posebno kancera.

Skupina istraživača pod vodstvom dr. Grahama u pokusima na dobrovoljcima dokazala je da kofein u kapsulama povećava izdržljivost i pomiče granice umora za razliku od kofeina iz kafe. Premda je ovaj fenomen teško objasniti, izgleda da u kafi ipak nešto koči potpuni učinak kofeina.

E ovo, i još mnogo toga, u mjesec dana otkriše učenici sedmih razreda, istražujući za projekat o kafi.

29.11.2006.

JETRA- organ koji se ne buni

Priroda je bila izrazito darežljiva kada se radilo o prstima, bubrezima, očima...ali, nažalost, nije obdarila rezervnom jetrom. Bolesti jetre nalaze se na desetom mjestu kada govorimo o uzrocima smrti, te zato ona zaslužuju znatno veću pažnju nego što joj se trenutno posvećuje. Jetra je najveća žlijezda u ljudskom organizmu i ujedno predstavlja jedini unutrašnji organ koji se može regenerirati. Jetra ima brojne važne funkcije, a najvažnija je sekrecija žuči.

A kako se vi ponašate prema svojoj jetri? Zadajete li joj svakodnevna opterećenja unosom raznih lijekova, alkohola, aditiva i neumjerenih količina masti? Odgovor je sigurno da, a jetra vam na to odgovara umorom, depresijom, čestim glavoboljama, nesanicom, promjenom raspoloženja, PMS-om.

Još tokom ranih 40-tih godina prošlog stoljeća dr. Morton Biskind je opisivao predmenstrualni sindrom kao posljedicu neprimjerene deaktivacije estrogena u jetri koja je deficitarna vitaminom B grupe i proteinima.

Probavni simptomi disfunkcije jetre uključuju mučninu, nepodnošenje masti, nadutost, epizode zatvora i proljeva, te gubitak apetita.

Čišćenje jetre

Jetra je u stalnoj međuigri s organima poput bubrega, žuči, štitnjače, gušterače, te donjim dijelom probavnog sistema. Stoga je važno osigurati prehranu koja će djelovati povoljno na sve unutrašnje organe, te na zdravlje čovjeka.

Za zdravlje jetre važna je pravilna funkcija bubrega, te je uputno u prehranu uključiti voće i povrće bogato kalijem, poput banana, badema, paradajza, grožđica, šljiva i osigurati potrebnu dnevnu količinu vode (jedna do dvije litre dnevno). Tradicionalan pristup "čišćenju" jetre je redovno ispijanje sokova od povrća poput mrkve i cvekle.

Prejedanje je jedan od najčešćih uzroka smanjene funkcije jetre. Neumjerenost u hrani i piću također je tjera na "prekovremeni" rad, a umorna jetra nije jednako učinkovita u detoksikaciji štetnih tvari kao rasterećena.

Redovno konzumiranje artičoke stimulira funkciju jetre i smanjuje nivo masnoće i holesterola u krvi, a taj učinak može zahvaliti visokom udjelu tvari cinarina.

Ljekovita svojstva bijelog luka poznata su od davnina. On sadrži sumporne spojeve koji pomažu u detoksikaciji štetnih metala, poput žive, a upravo je taj učinak zaslužan za indirektno povoljno djelovanje na jetru.

Jabuke i kruške bogate su pektinom, prehrambenim vlaknom topivim u vodi, koji se pokazao kao sredstvo za blago snižavanje nivoa holesterola u krvi u nekoliko kontrolisanih pokusa.

Korisno je u prehranu uvrstiti i druge namirnice bogate topljivim prehrambenim vlaknima poput zobi, riže, šljiva, citrusa, mahunarki, te kelja pupčara.

Uz sve nabrojano ne zaboravimo grah i grašak, te radić i raštiku koji su puni hlorofila koji djeluje kao "čistač" krvi i jetre, a brojni oksidansi štite od razornog utjecaja slobodnih radikala.

Vašoj jetri ne prija:

1. masna i pržena hrana, hrana poput prženih krompirića, krofni, čipsa

2. neumjereno konzumiranje kafe

3. neumjereno konzumiranje alkohola

4. pušenje

5. otrovi, tragovi pesticida u hrani

6. oralni kontraceptivi

7. lijekovi

Liječenje biljem:

Najpoznatija ljekovita biljka za liječenje jetre je sikavica ili osljebad (Sylibum marianum)

26.11.2006.

SUPE: Kako napraviti temeljac za supu?

Iz knjige "Velika obiteljska kuharica" Mary Berry

- Temeljac dobra ukusa je osnova svih supa, a domaći je najukusniji. Priprema nije skupa jer se spravlja od mesnih ili ribljih kostiju, ili ostataka, mahunarki i povrća. Priprema traje dugo- nekoliko sati lagana kuhanja- ali se može pripremiti unaprijed i u velikim količinama te zalediti.

RIBLJI TEMELJAC:

Upotrijebite glave, kosti i peraje samo nemasne bijele ribe (masna riba temeljcu daje gorak okus).

1. Operite 750g glava, kostiju i peraja i stavite ih u široku posudu. Dodajte 1 litru vode

i 250ml bijelog vina ko koristi u kuhanju. Zagrijavati do vrenja obirući pjenu s površine.

2. dodati 1 luk izrezan na ploške, 1 mrkvu narezanu na kolutiće, 1 nasjeckan korijen celera, 1 list lovora, nekoliko grančica peršuna I nekoliko zrna bibera.

Kuhati na laganoj vatri 20 do 25 minuta. Procijediti. Upotrijebite odmah, čuvajte 2 dana u frižideru, ili zamrznite.

TEMELJAC OD PERADI ILI DIVLJAČI

Za 2 litra temeljca potrebno je 1,5 kg peradi ili divljači u komadima, kosti i sitniš 3-4 pileta ili patke, ili cijelo pile.

1. Kosti (mogu se upotrijebiti i kosti pečenog pileta i druge peradi) I 2 ili 3 raspolovljene glavice luka s ljuskom pržite u velikoj posudi dok ne poprime smeđu boju. Ako je pile cijelo, pržite samo luk, a ne pile.

2. Dodajte 4 litre vode. Zagrijte do vrenja, kupeći pjenu. Dodajte 3 nasjeckane mrkve, 3 stabljike celera bjelaša, 1 stručak začinskog bilja i nekoliko zrna bibera.

3. Poklopite, ali ne potpuno I kuhajte na laganoj vatri 2-3 sata. Procijedite u zdjelu. Ostavite da se hladi, oberite masnoću s površine i bacite je. Poklopite. U frižideru može stajati 3 dana, a u zamrzivaču i do 3 mjeseca.

TEMELJAC OD IZNUTRICA

Upotrijebite iznutrice1 ili 2 pileta (ili druge peradi), osim jetrice.

1. u velikoj posudi pržite iznutrice dok ne poprime smeđu boju. Umiješajte 1 litru vode. Zagrijte do vrenja, obirući pjenu.

2. Dodajte 1-2 glavice luka s ljuskom narezanom na četvrtine, 1 nasjeckanu mrkvu, 1 nasjeckanu stabljiku celera, 1 stručak začinskog bilja I nekoliko zrna bibera.

Kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat. ostavite da se hladi I pokrijte. U hladnjaku može stajati 3 dana, a u zamrzivaču do 3 mjeseca. Prije upotrebe procijediti.

MESNI TEMELJAC

Zamolite mesara da vam prepili 2 kg kostiju na komade dužine 6 cm. najbolje su goveđe i teleće kosti.

1. pecite kosti u pećnici zagrijanoj na 230 stepeni C ( plinska na 8) oko 30 minuta. Dodajte 2-3 krupno narezana luka, mrkvu, peršun, celer. Pecite 30 minuta.

2. Stavite kosti i povrće u veliki lonac. Dodajte 4 litre vode, stručak zeleni sačinjen od 1-2 lovorova lista, nekoliko stabljika celera I peršuna te 1-2 grančice majčine dušice I nekoliko zrna bibera.

3. Zagrijte do vrenja, a potom kuhajte na laganoj vatri 4-6 sati. Procijedite, oberite masnoću i ostavite da se hladi.

TEMELJAC OD POVRĆA

Upotrijebite razne ostatke povrća (npr. Vrhove celera, kožice paradajza, ) ili dodajte sastojke koji naglašavaju aromu jela u kojima ćete upotrijebiti temeljac.

1. Grubo nasjeckajte 2 luka, 2-3 mrkve, 3 celera, 1 poriluk (prasu). Stavite u veliku posudu i dodajte 1 veliki stručak začinskog bilja. Ako želite, dodajte 1 zgnječenu česnu bijelog luka.

2. Dodajte 1,25 litre vode i pustite da zakuha. Kašikom uklonite nečistoću koja ispliva na površinu. Smanjite temperaturu i kuhajte na laganoj vatri pola sata.

3. Protisnite temeljac kroz cjedilo. Ako ga ne želite odmah upotrijebiti, pustite da se ohladi, pokrijte I čuvajte u frižideru do 5 dana ili u zamrzivaču do mjesec dana.

26.11.2006.

Kelj (Brassica)

  Kelj je lisnato povrće, varijetet kupusa, sa specifičnim karakteristikama koje ga čine zasebnom povrtnom kulturom. Kelj je bio poznat već Grcima i Rimljanima. U 4. stoljeću prije n.e. razlikovale su se tri vrste kelja: divlji, kovrčasti i glatki kelj.

Kelj možete kuhati u vodi ili na pari, dinstati, puniti nadjevom ili pržiti te poslužiti kao toplo predjelo, supu, prilog ili glavno jelo.

recept: kozaracki  kuhar

Kelj kakav danas poznajemo navodno su selekcijom stvorili vrijedni belgijski povrtlari još u 18. stoljeću. Iz Belgije se proširio najprije u Francusku, a potom u Nizozemsku i Njemačku, da bi ubrzo osvojio cijelu Europu. Pored običnog kelja koji je najrašireniji (glavati kelj), postoje još dvije vrste, s nešto dugačijim karakteristikama. To su lisni ili bezglavi kelj, i kelj pupčar ili prokulica.

Energetska i nutritivna vrijednost

Kelj je zeljasto, zeleno povrće koje pripada porodici kupusnjača (Brassica), u koju spadaju i prokulice, kupus i karfiol, koji je u zadnje vrijeme u središtu pažnje zbog zdravstveno vrijednih fitohemikalija.

Ova je namirnica siromašna kalorijama: u 100 g ima samo 50 kcal / 209 kJ (od toga 3,3% proteina, 0,7% masti i 10% ugljikohidrata), ali je izuzetno bogata mineralima i vitaminima. Od minerala, izvrstan je izvor mangana (0,774 mg, što je 38,7 % od preporučenog dnevnog unosa), dobar je izvor kalcija (135 mg, što je 13,5% od preporučenog dnevnog unosa), željeza (1,7 mg, što je 12,1% od preporučenog dnevnog unosa) i magnezija (34 mg, što čini 11,3% od preporučenog dnevnog unosa).

Izvrstan je izvor vitamina C - u sirovom ga kelju ima nevjerojatnih 120 mg (200% od preporučenog dnevnog unosa), a u kuhanom čak 41 mg (68% od preporučenog dnevnog unosa), izvrstan je izvor vitamina K (817 μg, dakle, 817% od preporučenog dnevnog unosa), dobar je izvor vitamina B kompleksa, tiamina ima 0,11 mg (10% od preporučenog dnevnog unosa), a riboflavina 0,130 mg, što je 10% od preporučenog dnevnog unosa. Bogat je karotenoidima, beta karotena ima 9,3 mg, a luteina i zeaksantina 40 mg.

Ljekovitost

Kelj se izdvaja iz porodice kupusnjača kao kvalitetna namirnica koja može preventivno djelovati protiv raka. Organosumporne komponente, kao što su glukozinolati (koje su predmet mnogih istraživanja), djeluju na različite oblike raka, primjerice, rak dojke ili jajnika, jer ovi fitonutrijenti neutraliziraju potencijalno kancerogene tvari. U kelju ima 10-15 vrsta glukozinolata.

U sirovom kelju ima nevjerojatnih 120 mg vitamina C (200% od preporučenog dnevnog unosa), a u kuhanom čak 41 mg (68% od preporučenog dnevnog unosa).

Karotenoidi, kojima kelj obiluje, moćni su antioksidanti koji štite stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Poput filtera sprječavaju štetne utjecaje UV zračenja na oči, štiteći ih od makularne degeneracije i katarakta. Beta-karoten se u organizmu može pretvoriti u vitamin A i tako osigurati 2/3 potreba organizma. Studije pokazuju da konzumiranje hrane bogate karotenoidima i vitaminom A smanjuje rizik od razvoja katarakta i do 50%. Dobro je istaknuti da pojačavaju djelovanje imnološkog sistema. Višestruka je potreba vitamina A u organizmu budući da je bitan i za normalnu funkciju reproduktivnih organa, a pomaže i u borbi protiv virusnih infekcija. Značajan je kod održavanja epitelnih i mukoznih tkiva (u plućima, dušnicama, koži, usnoj šupljini i probavnom sustavu), za rast i razvoj kostiju. Da bi se potpuno iskoristio sadržaj karotenoida, hranu koja ih sadrži treba jesti sirovu ili lagano kuhanu.

Vitamin C jedan je od najvažnijih u vodi topljivih antioksidansa u tijelu, koji i nakon kuhanja u kelju ostaje u znatnim količinama. U organizmu onemogućava djelovanje slobodnih radikala, koji utječu na razvoj raka, oksidiranje kolesterola, koji se zatim veže za stijenke žila i može uzrokovati srčano-krvožilne bolesti, uzrokovati bolne upale (astma, osteoartritis, reumatoidni artritis), prehlade i upale uha.

Na potrebe za vitaminom C ukazuju slabo zacjeljivanje rana, česte prehlade i infekcije, kao i bolesti pluća. Potrebe ljudi za vitaminom C se razlikuju, ovisno o dobi i zdravstvenom stanju. Višak vitamina C iz organizma izlučuje se urinom. Vitamin C pospješuje antioksidativno djelovanje vitamina E, a također poboljšava apsorpciju željeza.

Kelj je dobar izvor tiamina i riboflavina, vitamina B kompleksa, koji također sprječavaju štetno djelovanje slobodnih radikala. Riboflavin potiče proizvodnju energije u stanicama i održava razinu ostalih B vitamina. Na nedostatak ukazuju simptomi kao što su osjetljivost na svjetlo, suzne oči, svrbež, upaljenost usta i jezika, pucanje krajeva usana, guljenje kože, osobito oko nosa. Kod povećane fizičke aktivnosti potrebe organizma za vitaminom B2 rastu.

Vitamina K ima u kelju u velikim količinama. Taj vitamin sudjeluje u sintezi faktora za koagulaciju krvi. Kelj je izvrstan izvor mangana, minerala koji sudjeluje u procesu dobivanja energije iz proteina i ugljikohidrata te sudjeluje u sintezi masnih kiselina, neophodnih za održavanje zdravog živčanog sustava i važnih u procesu proizvodnje kolesterola za stvaranje hormona.

U kelju se nalazi i kalcij, a potreban je za održavanje zdravlja kostiju, no za razliku od mlijeka, koje se promovira kao dobar izvor kalcija, kelj ima mnogo manje kalorija.

Kod osoba s bolestima bubrega i žučnog mjehura kelj uzorkuje zdravstvene probleme zbog oksalata, tvari prirodno prisutne u svim živim bićima.

Također, u kelju nalazimo goitrogene, koji uzrokuju smetnje rada štitne žlijezde. Kuhanjem se smanjuje količina ove tvari, ali znanstvenicima još nije poznato koja se količina tvari inaktivira ili koje količine uzrokuju probleme u osoba s oštećenom štitnom žlijezdom.

Dijetetska vlakna, visoko zastupljena u kelju, su celuloza, hemiceluloza, polifruktani, galaktooligosaharidi, pekti i dr. Dijatetska vlakna imaju korisnu ulogu u probavi, održavaju normalnu razinu kolesterola, šećera, reguliraju rad crijeva i održavaju crijevnu mikrofloru. Također povećavaju osjetljivost inzulina i tako sprječavaju razvoj dijabetesa tipa 2, usporavaju probavu, te daju osjećaj sitosti (stoga se hrana bogata dijetetskim vlaknima preporučuje tijekom redukcijskih dijeta). Smanjuju rizik od raka debelog crijeva i hemoroida jer ubrzavaju transport kroz debelo crijevo. Potrebe za dijetetskim vlaknima veće su kod konstipacije, hemoroida, visoke razine šećera i holesterola.

25.11.2006.

Liječenje voćem

Spravljanje domaćih napitaka je tradicija ovih krajeva. Svako godišnje doba je imalo svoje osvježavajuće napitke iz prirode. Koristili su se: salep, gorušica, turšija od smreke, turšija od krušaka, medovina.
Voćni sokovi pročišćavaju krv. Organizam se podmlađuje i jača.
Djelovanje svakog soka je različito. Vitamin c iz sokova pomaže vezivanju željeza iz hrane. Sok od borovnice pomaže protiv upale mokračnih puteva, što je zimi česta pojava.
LIJEČENJE VOĆEM
JABUKA:
- liječi crijevne bolesti i živce.
Jedna jabuka dnevno smanjuje holesterol u krvi za 10-30%.
- Sadrži: vitamine, lahko svarljivi šećer, jabučnu iselinu, minerale (kalcij, magnezij, natrij, kalij, fosfor...), beta karoten- za prevenciju tumora.
- Kora jabuke jača otpornost organizma, snižava povišenu temperaturu, uspješno zamjenjuje kinin.
- Korisna u ishrani reumatičara, bubrežnih bolesnika i pacijenata koji pate od gojaznosti, arterioskleroze, hemeroida i kožnih bolesti.
- osobe koje jedu više od 5 jabuka i 3 paradajza sedmično postižu bolje rezultate u liječenju dišnog sistema jer su bogati antioksidantima zdravim za pluća.
- Jabukovo sirće omogućava mršavljenje. Piti ga natašte, a i tokom dana u omjeru- 3 kašike jabukovog soka na čašu od 2 dcl vode.
JAGODA:
- liječi malokrvnost.
RIBIZLA:
- ubrzava rad bubrega.
Švedski ljekari odavno preporučuju suhe BOROVNICE, obično kuhane, za proliv (diareju) kod djece. Uobičajena terapijska doza: oko 10gr suhih borovnica. One su bogate anticijanozidima koji ubijaju bakterije, uključujući ešerihiju koli, čestog izazivača dijareje.
Puno antidijaretičnih sastojaka ima i u CRNOJ RIBIZLI.
MANGO
Mango se smatra najstarijim voćem, u Indiji se uzgaja preko 5000 godina. Smatra se da je Buda sjedio upravo ispod drveta manga kad je doživio prosvjetljenje, pa se mango i danas koristi u mnogim obredima u Indiji.
Kada je počeo da se gaji plod manga je bio veličine šljive i ne baš prijatnog ukusa. Danas plodovii manga mogu biti teški i više od dva kilograma, a drvo može da rađa plodove i do 100 godina. Plod je kruškolikog oblika, iako ga Tajlanđani zovu tropska breskva. Sadrži vitamine B i C i dosta željeza.
Postoji oko 500 sorti manga, a boja mu varira od zelene preko crvene do žute i narandžaste. Ukus mu je mješavina ukusa ananasa i kajsije. Može dugo da ostane i van frižidera, u činiji na stolu. Tajlanđani ga jedu kao dodatak ribljem sosu, ili začinjen palminim šećerom.
Uobičajeno je da se služi isječeno na kriške.

KOKTEL od:
- grožđa, breskvi i lješnika ili
- ananasa, šljiva i kajsija kao prvi jutarnji obrok pridonosi čišćenju organizma i očuvanju vaše ljepote.

ZA LIJEČENJE VOĆEM koriste se
- naranče, hurme, jabuke, ribizle, trešnje, višnje, jagode, kupine i limun.

Osnovne zajedničke odlike voća su:

 • relativno mala energetska vrijednost, osim kod nekih vrsta, kao što su: banane, kesten, orah, lješnjak,badem. Isto vrijedi i za sušeno voće: suhe šljive, smokve, grožđe
 • visok sadržaj vode, s tim što se izuzimaju ljuskasto i sušeno voće;
 • znatan sadržaj ugljenih hidrata, a naročito voćnih šećera glukoze i fruktoze;
 • mali sadržaj proteina i masti, izuzimajući ljuskasto voće;
 • bogatstvo u mineralnih sastojaka i vitamina znatan sadržaj celuloze (biljna vlakna), organskih kiselina i drugih sastojaka (pektini, antocijani i drugi ).


Voće je bogat izvor vitamina, mada u poređenju sa povrćem, voće sadrži manje vitamina. Od vitamina voće sadrži najviše vitamina C i karotina. Njihova količina zavisi od vrste voća, sorte kao i niza drugih činilaca. Vitamin C nije podjednako raspoređen u cijelom plodu. Najviše ga ima u pokožici i ispod nje. Drugi vitamin po važnosti i količini je karotin. Najviše ga sadrže: kajsija ananas, suha šljiva, breskva, lubenica itd. U manjim količinama voće sadrži i druge vitamine: K, E, vitamine B grupe.


 

24.11.2006.

Dragi moji virtualni prijatelji i posjetioci!

Vi,  koji češće posjećujete moj blog, znate da ja nemam nikakve stručne veze sa medicinom, ali sam dobila jedan e-mail na koji ne mogu a da se ne odazovem pa vas molim za pomoć, ako ste se susretali sa opisanim simpromima i znate odgovor ,  da ostavite svoj komentar.
E-mail koji sam dobila:
Trazeci po internetu o zdravoj ishrani nasla sam Vasu stranicu. Imam curicu od 8 god. i ASTO nalaz je povisen tj. manji od 1000 ima ceste upale grla ( ali nisu pracene temperaturom) pa bih Vas molila da mi odgovorite da li znate neki prirodni lijek za jacanje organizma i smanjenje ASTA
Unaprijed Velika hvala
Lejla
Lično mogu preporučiti postove: brokuli, dunje; recepti za čajeve, pa možda nešto i pronađete.
22.11.2006.

Sastavljanje jelovnika 2

Energija se mjeri u džulima (oznaka J). Ranija mjera za energetsku vrijednost je bila kalorija (1J = 0,239 cal.)

 

Dobne energetske dnevne potrebe:

                                                                       

                                                              Energija           (kalorije )

Odrastao muškarac – lahak rad               10080              2400

Odrastao muškarac – srednje naporan rad   11760              2810

Odrastao muškarac – težak rad                13600              3250

 

Odrasla žena – lahak rad                          9240                2200

Odrasla  žena – za vrijeme trudnoće         10500              2500

Odrasla žena – za vrijeme dojenja            11760              2810

 

Djeca do 10 godina                                  7560                1800

Djeca od 10-14 godina                             10920              2600

Omladina do 18 godina                             13440              3212

 

Stare osobe                                               7560                1800

 

Jelovnik sastaviti na osovu piramide prema izboru hrane koju više volite.

Navest ću samo neke namirnice za koje posjedujem podatke energetske vrijednosti, a na pakovanju imate označene za svaku namirnicu:

 

Energetski sastojci u 100 grama:

Po žitarici:

Pšenično brašno tip-500                                  1524                364

Polubijeli hljeb                                                1155                276

Kukuruzno brašno                                           1540                368

Polirani pirinač (riža)                                       1510                360

 

Po rezanom povrću (jestivi dijelovi):                      

Krompir                                                           318                  76

Grah/pasulj                                                      1424                340

Buranija                                                           147                  35

Paprika                                                            129                  30

Paradajz                                                          92                    21

Zelje                                                                84                    20

Kupus                                                             109                  26

Crni luk                                                           159                  38

Zelena salata                                                   57                    13

 

Po vrstama povrća (jestivi dijelovi):

Jabuka                                                             243                  58

Breskve                                                           159                  38

Šljive                                                               276                  65

Limun                                                              113                  27

Suho grožđe                                                    1210                289

Suhe šljive                                                       1440                344

Suhe hurme/datule                                          1147                274

 

Po vrstama termički obrađenog mesa mesa:

Govedina                                                        1290                308

Piletina                                                            1243                297

Riječna riba                                                     945                  225

 

Po vrstama mlijeka i mliječnih proizvoda:

Mlijeko 3,2% masnoće                                    264                  87

Pavlaka 20% masnoće                                     879                  210

Mladi sir                                                          444                  106

Kajmak (zreli)                                                 1633                390

 

Po vrstama namirnica sa dosta šećera:

 

Šećer                                                              1612                385

Med                                                                1273                304

Džemovi                                                          1340                320

Konzumna čokolada                                        2223                531

 Bombone                                              1524        364                              

 

 

Prijedlozi za obroke

 Hrana koja je dobra za doručak.

a) hurme
b) Dinstano voće: jabuke sa suhim grožđem ili suhim voćem, štapić cimeta i cijeli karanfilići (nakon kuhanja uklonite štapić cimeta i karanfilić)
c) Kuhane žitarce ili hljeb
d) Vruće mlijeko
e) Izbjegavajte hladno mlijeko sa žitaricama  iz kutije
f) Svjež voćni sok

 Hrana koja je dobra za večeru
Povrće ili supa, kuhane žitarice, zeleno povrće sa odgovarajućim uljem i začinima.

 

Ishrana tinejdžera

Uputstva šta otprilike treba da se nađe u doručku, ručku ili večeri, pa možete da iskombinujete da ne biste stalno jeli jedno te isto.

Doručak: dobri su crni ili polucrni hljeb ili pecivo, može i sa dodatkom mekinja. Žitarice kao "musli" (jer ih tako kombinujete nekoliko, a sve su korisne) u voćnom soku, mlijeku ili jogurtu. Može i kornfleks kombinovan sa suhim voćem, jednom bananom, kašikom pšeničnih klica i mlijekom od soje. Jabuka je korisna prije ili poslije obroka - dobro se kombinuje sa ostalim namirnicama, hranjiva je i lahko se vari. Dobro  je i svježe voće i voćni sokovi (sokove ne treba dodatno zaslađivati šećerom).

Ručak: što raznovrsniji, pošto vam je to najveći obrok u toku dana. Dobra je svježa salata od obojenog povrća (što šarenije, to bolje - paradajz, crvena paprika, cvekla, šargarepa), a dobri su i kupus i zelena salata. Prijat će vam, naročito po ovom hladnom vremenu, i supa ili čorba od raznog povrća. Potrebne su vam i bjelančevine i energija - prvo ćete najbolje dobiti od nemasnog mesa, ribe ili soje, a drugo od suhog povrća, sočiva ili krompira.

Večera: ne treba da vas optereti, jer ćete onda loše spavati, ali ne treba ni da idete u krevet gladni, jer ćete se u toku noći buditi od gladi i ujutro ustati malaksali. Možete koristiti mlijeko i mliječne proizvode, jaja ili čorbu od povrća.

 

 

21.11.2006.

Kako vas čuva i hrani ono što jedete?

Zdrava hrana zaista postoji, ona je opisana u hiljadu naučnih i medicinskih knjiga. U principu, za dobro zdravlje je neophodno oko 40 različitih sastojaka. Međutim, pošto nijedna namirnica ne sadrži sve ove sastojke, ili barem ne u onim količinama koje su neophodne za očuvanje dobrog zdravlja, primorani smo da povedemo računa o raznovrsnoj hrani koju možemo naći u slijedećim namirnicama i režimu ishrane:

1. Tri do pet obroka povrća i 2-3 ploda voća dnevno: najbolji izbor - tamnozeleno, lisnato i jako žuto povrće, krompir, zrnasto povrće (grašak, pasulj), citrus, jabuka, banana, lubenica, dinja, kupine, maline,jagode i drugo baštansko voće izvor su vitamina i minerala.

2. Šest porcija žitarica dnevno: hljeb, riža, ceralije, izvor ugljenih hidrata.

3. Dva do tri mliječna obroka: mlijeko, nemasni sir ili jogurt (izvor su kalorija)

4. Dva do tri obroka s mesom, piletinom ili jajima dnevno, izvor su proteina. Bitno je da se uzimaju umjerene količine. U obzir dolazi i riba pripremljena na lešo.

5. Masti i ulja, pretežno biljnog porijekla.

6. Ograničena količina alkohola: jedno do dva pića dnevno (veće količine povećavaju rizik od oboljenja jetre, pankreasa, mozga, srca). Jedno piće jednako je jednoj čašici 0,05dcl žestokog pića ili 0,15dcl vina).

Šta je potrebno još znati?

Po pravilu bi morali jesti u prvoj polovini dana. Ujutro je probava najlakša, u podne je već slabija, dok je navečer potpuno slaba. Stoga se preporučuje navečer što manje jesti. Stari ljudi, žele li imati dobar san, neka ne večeraju. Postoji arapska poslovica:"Doručak pojedi sam, ručak podijeli s prijateljima, a večeru ponudi neprijatelju."

Jesti i piti treba iz potrebe, a ne iz navike. Jesti treba polagano i bez žurbe. Hranu dobro prožvakati. Ako je čovjek uzrujan, radije neka ne jede, jer to jelo više šteti nego koristi. Nije zdravo jesti suviše hladna ni suviše vruća jela, jer se može poremetiti normalno lučenje želudačnog soka i lahko razboljeti.

10 savjeta za dugovječnost

Pripadnici plemena Vilkabauba iz Ekvatora su najdugovječniji ljudi na svijetu. Doktor Dejvid Dejvis dvije godine je proučavao njihov način života i genetske predispozicije. Objavio je knjigu "Stogodišnjaci sa Anda" u kojoj je iskustva sa Vilkabauba sažeo u 10 ključnih savjeta:

1. Nastavite normalno živjeti nakon penzionisanja.

2. Izaberite hobi koji će vas potpuno okupirati i fizički i mentalno.

3. Izbjegavajte razgovore o starenju i osobe sa depresivnim odnosom prema starenju.

4. Cigarete i piće, ako već ne možete bez ovih poroka, smanjite na razumnu količinu kojom nećete ugroziti svoje zdravlje.

5. Pratite svoje prirodne potrebe za snom i spavajte što duže.

6. Čuvajte se stresa ili barem naučite kako da se nosite sa stresnim situacijama.

7. Nemojte previše, naročito kada za to nema potrebe, brinuti o svojim bližnjima.

8. Hodajte barem 2 kilometra dnevno, jer je to najbolja forma vježbanja. Rad u bašči je također veoma koristan hobi.

9. Jedite što manje mesa.

10. Uzimajte što više svježeg (ili sirovog) voća i povrća. Obrađenu hranu uzimajte samo ako je to neophodno. 

21.11.2006.

"Hrana i zdravlje"

Život i zdravlje svakog pojedinca, njegova radna energija, sposobnost i produktivnost ovisi o hrani. Hrana je veoma bitna, jer, od njezinog kvaliteta i vrste ovisi zdravlje čovjeka.

Najčešće bolesti našeg vremena nazivaju se bolestima izobilja, jer nastaju zbog ishrane bogate mastima, kalorijama, a siromašne voćem i povrćem.

Hraniti se zdravo znači živjeti dugo. Prema podacima svjetskih uglednih medicinskih časopisa, razlika između biološke i hronološke starosti može da iznosi i do 30 godina. Odnosno, da osobe sa 60 godina starosti u nekim slučajevima pokazuju vitalnost tridesetogodišnjaka, ali se događa i obrnuto.

Izuzev nekih zemalja (Afrike, Azije, Južne Amerike) hrane ima dovoljno, ali je njena biološka vrijednost mala.  Zbog toga se javljaju razne bolesti, a zbog pretjeranosti u jelu nekih namirnica bogatih životinjskim mastima i šećerpm, dolazi do gojaznosti. Naše vrijeme donijelo je "fabričku hranu"; takozvana polugotova i gotova jela sa dosta aditiva i konzervansa koji su veoma štetni za ljudski organizam. Fabrička hrana koja bi se mjerila sa prirodnom ne postoji.

Čovjek često i svjesno izbjegava baš one namirnice koje su najkorisnije i uzima one koje su organizmu manje ili uopće nisu korisne, ni potrebne, čak šta više neke su i škodljive kao meso, alkohol, sirće, duhan...

U potrazi za optimalnom hranom nije dobro zaobilaziti vijekovima provjerena narodna iskustva.

Mediteranska tradicionalna ishrana je, možda, prava matrica zdrave ishrane. Kod ovog načina prehrane, mast se svakodnevno unosi maslinovim uljem. I do 75% kalorija u ovakvoj ishrani potječe od maslinovog ulja i zrnaste hrane. Kao i ostala biljna ulja i maslinovo ulje ne sadrži holesterol. Također, ono je bogato mono-nezasićenim mastima koje povoljno utiče na kardiovaskularni sistem. Životinjski proteini se uglavnom unose sa ribom. Poznato je da tradicionalna ishrana u sredozemlju sadrži isto toliko ribe koliko američka ishrana sadrži mesa. Tuna, sardina, skuša, zubatac, bogati su nezasićenim mastima tipa omega 55 koje smanjuje  holesterol u krvi i sprječavaju formiranje tromba u krvnim sudovima, kao glavnog uzročnika srčanih udara.

Nasuprot tome, u našoj (BiH) svakodnevnoj ishrani gotovo 2/3 dnevno unijetih proteina  otpada na meso i mliječne proizvode. Integralni hljeb koji se mijesi od integralnih žitarica, samljevenih u vodenici potočari, smatra se važnim izvorom vitamina B, željeza i predstavlja značajnu supstancu u ishrani.

Kupus, sočivo, špinat i repa, smatraju ljekari, štite nas od tumora debelog crijeva. Proučavanja su pokazala da su ljudi koji jedu više povrća manje skloni tumorima stomaka, grudi, prostate. Paradajz liječi oboljelu jetru, bubrege, slezenu i čisti krv. Crna rotkvica koristi se za ublažavanje bolova i istjerivanje žučnih kamenaca. Protiv kamenca uzima se dva mjeseca (svaki dan svjež sok ujutro- natašte). Prvi dan uzima se jedna kašičica soka, drugi dan dvije kašičice, treći dan tri, četvrti dan četiri. Nakon toga postupak se vraća unazad ( tri, dvije, jedna) i konačno, prekine se nakon osam dana, da bi se potom kura ponovila na isti način.

Špinat je povrće vanredne vrijednosti i jakog djelovanja. Špinat je izvanredno sredstvo za čišćenje krvi. Jede se s uljem i limunovim sokom. Nikad se ne smije kod upotrebe špinata sa ovim povrćem kombinirati brašno ili životinjske masti jer tako pripremljen špinat može postati opasan po zdravlje. Također, nije preporučljivo jesti pripremljen špinat koji prenoći, jer sutradan postaje izuzetno toksičan.

Plodovi, zeleni listovi, razne repe, mrkva, krompir, rotkvica, celer, mahune, kupus, kelj, cvekla, krastavci, karfiol, keleraba, špinat, peršun..., po mineralnom sastavu daju čovjeku najsavršeniju hranu, ako im dodamo biljna ulja i biljne masti. Iako je navedeno povrće veoma bogato svim vrstama vitamina, s kuhanjem izgubi veliki dio. Zato je preporučljivo da se ono, tokom pripreme za jelo, samo malo prokuha (obari) u malo vode ili vlastitoj tečnosti koju tokom zagrijavanja povrće "pusti".  Tako ćemo sačuvati sve vitamine, koji bi se izgubili dugotrajnim kuhanjem u mnogo vode.

Voće i povrće bogato prirodnim beta-karotinom može nas zaštititi od mnogih vrsta tumora. Tim sastojkom bogato je tamno žuto voće i povrće (kajsija, breskva, kruška i jabuka). Ljekovitost jabuka je vrlo velika pošto sadrži oko 14% ugljenih hidrata i voćnih kiselina. Sadržajem fosfora hrani slezenu i mozak. Dobra je za djecu i ljude koji su nervozni. Jabuka je jedinstveno voće za živce i stvaranje krvi. Rekovalescenti neka dnevno pojedu nekoliko tanjirića kuhanih jabuka zaslađenih medom i limunovim sokom, to će blagotvorno djelovati na njihov živčani sistem. Ako se prije spavanja pojede oveća jabuka dobro sažvakana, ona ugodno djeluje na san, otklanja žgaravicu, pospješuje probavu. Vrlo je zdrav čaj od svježih jabuka. Mošt (šira od jabuka) vrlo je zdravo piće za one koji pate od raznih osipa po tijelu, suviše kiseline u želucu.

20.11.2006.

Rotkva (raphanus sativus)

Stari narodi su je dobro poznavali i cijenili njena svojstva i djelovanje. Od najranijih vremena korištena je kao lijek protiv katara gornjih disajnih puteva, bronhitisa, kašlja i tuberkuloze pluća. Preporučuje se i osobama koje pate od zatvora.
Za žene je rotkva od velike važnosti jer, korištena kao hrana, doprinosi zadovoljenju potreba organizma za mineralima i fermentima i tako utiče na podmlađivanje. Osim toga, ona stimuliše i pojačava menstruaciju, a povećava i mliječnost dojilja. “Koktel” od soka rotkve, mrkve i cvekle popravlja krvnu sliku i pročišćava telo.
Rotkva, posebno crna, preporučuje se kao dopuna zimskoj ishrani i kao odbrana od infekcija koje prate ovo godišnje doba.

Rotkva se uzgaja u vrtovima i poljima. Upotrebljavamo korijen, koji je repasta oblika. Izvrsno je povrće, a na glasu je i kao ljekovita biljka. Rotkvu u bilo kojem obliku ne treba soliti jer tada postaje štetna. Ljudi s upalom želuca neka je ne koriste. Svima nam je dobro poznat rotkvin karakterističan pomalo oštar miris i manje-više ljut okus. Zahvaljujući svom mirisu i ukusu, rotkva se u ishrani koristi uglavnom kao sredstvo koje potiče apetit. Budući da je teško probavljiva, treba je više usitniti struganjem ili još bolje u mikseru. Uvijek je treba pripremati neposredno prije upotrebe jer stajanjem gubi specifični miris i ukus, a time i neke ljekovite sastojke. U ljekovite svrhe upotrebljava se isključivo svježe iscijeđen sok korijena. Uz svježi sok u ljekovite svrhe može se pripremiti i sirup. Prilikom oboljenja žuči i žučnih putova, nedovoljnoj funkciji jetre, preporuča se uzimanje svježeg rotkvina soka. To je stari narodni lijek koji se priprema na sljedeći način: rotkvu treba dobro oprati, oljuštiti, izribati na ribež, a zatim u električnom sokovniku iscijediti sok. Što se tiče njegove upotrebe, postoji više preporuka koje se međusobno razlikuju po količini soka koji se uzima tokom dana. Najprihvatljivija je preporuka prema kojoj treba uzimati 100-150 grama soka podijeljeno u više manjih doza, tokom 4-5 dana, nakon čega treba napraviti pauzu 2-3 dana i tako ponavljati duže vrijeme da bi se ljekovito djelovanje rotkve pokazalo u punoj mjeri. U narodnoj medicini svježe iscijeđen sok upotrebljava se i za liječenje neuralgija i ishijalgija, tako da se utrljava u kožu dužinom živaca. Terapijski učinak postiže se dosta brzo. Za liječenje bronhitisa, velikog kašlja i oboljenja dišnih putova: sirup od rotkve, priprema se na slijedeći način: rokvu treba dobro oprati, oljuštiti, isjeći na tanje kolutove ili je nastrugati, i to naizmjence slagati s istom količinom šećera u odgovarajućoj posudi i ostaviti da stoji 24 sata. Nakon toga sok treba ocijediti, odnosno istisnuti. Sirup se uzima svaki sat po 4-5 kašika. Rotkva se ne preporučuje osobama koje imaju čir na dvanaestopalačnom crijevu, kao ni osobama s oboljelim bubrezima.


Korijen rotkve se može ukiseliti, a najčešće se koristi kao salata, sama ili uz jabuku, masline, jaja, kisele krastavce, uz maslinovo ulje i kiselo mlijeko ili pavlaku.

18.11.2006.

RECEPTI ZA LJEPOTU

Banane osiguravaju mnogo mineralnih tvari pa ih smatraju istinksim ubojicama stresa. Pjenasto istucite 1 malu bananu, 2 žlice kravljeg sira, 1 žlicu pavlake i 1 žumanjak. Nanesite na kožu i nakon pola sata isperite.
Grožđe je odlično kao dodatak maskama. Voćne kiseline stišću pore na koži. 5 kašičica soka od grožđa pomiješajte sa kašičicom tekućeg meda i 2 kašičice kreme. Nanestite na lice i nakon 15 minuta isperite.
Jabukovo sirće vraća kosi sjaj. Za ispiranje na svakih pola litre vode dodajte kašiku jabukovog sirćeta.
Jagode sadrže vitamine i voćne kiseline. Zdrobite ih s malo maslaca i izmiješajte u dovoljno tekuću pastu. Idealna maska za lice za suhu kožu. Jaja su male lecitinske bombe. Kao dodatak šamponu za oštećenu kosu jaja zaglađuju i hrane. Pažljivo izmješajte 2 žumanca, 1 bjelance, 1 kašičicu meda, sok od 1 limuna i 5 ml ulja pšeničnih klica.

Kadulja u vodi za kupanje obuzdava pretjerano lučenje žlijezda znojnica, djeluje antiseptičkI i sužava pore. 3 kašičice osušene kadulje te 3 kašike crnog čaja prelijte 1 litrom uzavrele vode. Procijedite nakon 30 minuta.

Kamilica je idealna za parne kupke za čišćenje lica. Ublažava manje ozljede, ubode insekata i prištiće.

Komorač daje umornim očima novu bistrinu. Svježi komorač usitnite u električnoj mješalici sa 1 naribanim sirovim krompirom, oči prekrijte blazinicama od gaze, pakung nanestite povrh njih. Ostavite da djeluje 10 minuta.

Krastavci imaju PH vrijednost idealno prilagođen koži. Dodatna njega za suhu, oštećenu kožu. Pola oguljenog krastavca zdrobite u pire, stavite u sito i skupite tekućinu. Dodajte sok jednog i po limuna, 60 ml soka od mrkve i 30 ml bademovog ulja. Time osvježite lice.

Kravlji sir umiruje stresom izmučenu kožu i brine za ravnotežu vlažnosti kože. Pomiješajte 1 kašiku punomasnog kravljeg sira, 1 žumanjak, pola kašičice meda, po 1 kašičicu pahuljica od pšeničnih klica i pavlake te kap limuna. Nanesite i ostavite da djeluje 20 minuta.

MASKA ZA PRIRODNI LIFTING
Dobro umutite bjelance, nanesite na lice i pustite da djeluje petnaestak minuta, a zatim ga sperite mlakom vodom, i namažite lice hidrantnom kremom. Efekti ovog tretmana dobro se vide samo dva sata nakon umivanja, ali ako postupak ponavljate nekoliko puta nedeljno, vremenom će rezultati postati trajni.

MASKA ZA SUHU KOŽU
Dobro umutite jedno cijelo jaje, i masku nanesite na lice. Kada se osuši, ostavite da djeluje još 10 minuta. Zatim lice operite hladnom vodom i namažite bademovim ili maslinovim uljem.

PERŠUN UKLANJA MITISERE
Sitno nasjeckan peršun utrljajte na mjesta gde vam se nalaze mitiseri. Nakon toga naparite lice nad posudom vrele vode da bi peršunov sok mogao što bolje da prodre u kožu. Tada ćete mitiser moći lahko da odstranite komadićem vate.

MASKA S AVOKADOM ZA SUHU KOŽU
Pomješajte dvije kašičice meda sa malo pasiranog avokada, kašičicom jabukovog sirćeta, snijegom od jednog bjelanca, tri kašičice maslinovog ulja i tri kašičice neke kreme koja ima neutralan ph faktor. Držite masku na licu do dvadesetak minuta, a zatim je isperite mlakom vodom. Na ovaj način koža dobija potrebnu vlažnost, postaje mehka, a esencijalne kiseline avokada pomoći će u obnavljanju tkiva kože.

MASKA ZA MASNU I KOMBINOVANU KOŽU
Kašičicu svježeg kvasca pomješajte s dvije kašike listova metvice, omekšanih u vodi, i dvije kašičice neke kreme sa neutralnim ph faktorom. Nanesite na lice i pustite da odstoji petnaestak minuta, a zatim lice umijte mlakom vodom. Nakon toga nanesite kremu koju redovno koristite.

MASKA OD MEDA
Nekoliko kašika meda otopite na pari, i izmješajte sa kašikom limunovog soka. Mješajte par minuta, da se prohladi. Nanesite na lice i držite 10-15 minuta. Lice isperite hladnom vodom.

MASKA OD JAGODA
Zgnječite nekoliko jagoda i nanesite na lice. Poslije 10 minuta masku uklonite, lice umijte prvo toplom, a onda hladnom vodom i namažite bademovim ili maslinovim uljem.
Ova maska se preporučuje samo onim osobama koje nisu alergične na jagode.

PILING ZA MASNU KOŽU
Pomješajte dvije kašičice naribane limunove kore, dvije kašičice kukuruznog brašna, šest kašičica mljevenih badema i dvije do tri kašičice vode. Masku nanesite na lice i nježno masirajte kružnim pokretima nekoliko minuta. Isperite mlakom vodom, obrišite lice mehkim peškirom i i utrljajte hidrantnu kremu.

LIMUN PROTIV BUBULJICA
Lojne bubuljice na licu brzo će nestati ako nekoliko puta u toku dana na bubuljicu prislonite štapić za uši umočen u limunov sok. Postupak ponavljajte nekoliko puta u toku dana, sve dok se bubuljica ne povuče.17.11.2006.

Sastavljanje jelovnika

Dragi moji virtualni prijatelji!

Moram vam se zahvaliti, jer ste svojim posjetama, pitanjima, sugestijama, na neki način prisilili mene, osobu koja jede zato što mora, da razmišlja više o zdravoj ishrani. Napisala sam već da sam počela uređivati blog čisto da informacije koje posjedujem iz različitih izvora učinim dostupnim samoj sebi, radi preglednosti. Vašim posjetama dobila sam jednu obavezu - da istražujem više o namirnicama. Uvijek mi je bio problem sastavljanje jelovnika. Pravila sam, iskreno, šta mi padne na pamet, i šta mogu pripremiti za porodicu i pored obaveza na poslu . O piramidi ishrane sam razmišljala kao o nečemu što je, eto, po naučnicima dobro, ali ko će se zamarati s tim. I radi vas sam počela pažljivije posmatrati tu istu piramidu. Tako je jednostavna. Neka mi oproste oni koji su to već znali, ali sam sigurna da je više nas koji smo ishranu prihvatali zdravo za gotovo - jedi ono što voliš i šta je dostupno u frižideru.

Posmatrajući ovu piramidu ishrane, zamislila sam je kao tanjir hrane pred sobom( mislim na količinu hrane za cijeli dan, dnevne potrebe organizma). Napravila sam spisak namirnica koje tu spadaju i, tako jednostavno - uzmem osnovu žitarice, proberem neko povrće, dostupno voće, mlikečne proizvode koji mi trebaju za odabrani recept, meso, jaja po potrebi recepta, masnoće samo za pripremu, a slatkiše na sreću i tako malo koristi. Ako su zdravstveni problemi u pitanju, uvrstim namirnice koje su dobre za to i jednostavno smislim JELOVNIK - tu glavobolju većine zaposlenih žena.

Dakle, piramida mi je kao tanjir na koji smještam po izboru namirnice iz prostora, naravno ne sve, jedan dan jedno drugi- nešto drugo i eto mi raznovrsnog jelovnika:

Tanjir zamjenjuje pojam cjelodnevih potreba za hranom, a može se odnositi i na jedan obrok ili više obroka, kako ćemo ih  rasporediti - do naših je navika.

1. U jednom dijelu (kao vrh piramide) od 5% prostora je za:

-šećer, med, čokoladu, slatkiše, kolače, sladolede, pudinge, džemove

- ulje ( bolje maslinovo, sojino, suncokretovo); maslac, margarin

2. Zatim, 10-15% prostora tanjira ostavim za:

- mlijeko, mliječne proizvode, kiselo mlijeko jogurt, kefir, voćni jogurt, sirutku

- mladi sir, trapist, dimljeni, livanjski sir, travnički...

- kajmak, pavlaku (ili kako bi trebalo Povlaku jer povlačimo po površini, a ne pavlačimo, ali ... kažu pavlaka je).

3.  5- 10% meso, ribe, jaja:

- e tu imamo veći izbor, od govedine, junetine, teletine, janjetine, piletine... po volji svima, ali u malim količinama- za mene meso u hrani je kao začin, za ukusniju hranu; za mnoge je meso glavni dio tanjira- ostalo su prilozi bez kojih se i može. E ovim gurmanima je najteže odreći se svoje prehrane. Obično kažem za takve gurmane mesare u šali- da su vegetarijanci- jer uzmu komadinu mesa i dobro je povegete.

- ribe bar na tržišti ima u izobilju, nažalost, sve manje nezagađene.

4. do 15% povrće koje dijelimo na:

* zeleno lisnato povrće:

- salate, kupus, blitva, špinat, kelj, raštika, prokulice...

* povrće kojem koristimo korijen, podzemno i nadzemno stablo:

- mrkva, peršun, celer, rotkvica, cvekla, keleraba, hren, bijeli i crni luk, krompir...

* povrće kojem koristimo cvijet, plod:

- karfiol, paradajz, patlidžan, paprika, krastavci, tikvice, bundeve, buranija, grašak, grah, leća, soja...

* gljive- koje se nazivaju i "šumsko meso"

5. za voće odvajam 20 posto tanjira:

* jabučasto voće

- jabuka, kruška, dunja, mušmula, oskoruša...

* koštunjavo voće

- šljiva, kajsija, breskva, višnja...

* jezgrasto-koštunjičasto voće:
- orah, lješnjak, badem, kikiriki, kesten...

* jagodasto voće:

- jagoda, malina, kupina, ribizla, borovnica

* južno voće:

- narandža, mandarina, limun, grejp

* južno-egzotično voće:

- ananas, kivi, avokado, banana, mango, nar, papaja,

* vinova loza- grožđe

* prirodni samonikli plodovi: šipurak, drenjine

6. Kao najvažniji dio piramide 45-60 %  žitarice

* raž, ječam, pšenica, heljda, ovas, kukuruz, riža

- proizvodi: hljeb, tjestenina, tijesto, pahuljice...

 

I to bi bilo to. Sad nešto razmišljam o jelovniku naših nana u BiH:

- sofra, sinija - glavni dio sofre PITA: krompiruša, zeljanica, sirnica, burek, kupusnjača... u sredini izvađen zvrk za "ćasu" sa kiselim mlijekom, čorba, hošaf/kompot...

Samo u jednom jelu na sofri upotrebljavali su toliko postotaka piramide. Meni, potomku - koji je nasljedstvo morao poštovati, bile su važnije drangulije kojima smo bombardovani s tv-a, i tek izučavajući osobine namirnica, dođoh do zaključka:  pa nane su to znale i bez čitanja.

Dragi moji virtualni prijatelji, ne zamjerite mi, nadam se da sam bar malom dijelu nešto olakšala, a vama koji ste znali, imajte na umu čovjek se uči dok je živ, a često je ono najbitnije toliko jednostavno da mislimo da je komplikovano.

Dobro bi mi došla vaša iskustva i prijedlozi.

 

16.11.2006.

Artičoke

Artičoka (lat. Cynara scolymus, obitelj Asteracea/Compositum) je biljka koja raste diljem primorskih krajeva Evrope, posebno Italije i Francuske i uz obale Tihog okeana. Nije poznato njezino tačno porijeklo. Od pamtivijeka je bila iznimno cijenjena hrana. Pronađena je još na slikama starih Egipćana u grobnicama njihovih faraona. Prvi detaljan opis ove biljke potječe od Aristotelova učenika Theophrastusa s Lezbosa 371. godine prije Krista. Čini se da je biljka otud prenesena u Rim, a tokom vremena iz Rima u zapadnu Europu.

Vrlo dugo, čak do početka 20. stoljeća, smatrano je kako je artičoka jak afrodizijak. Koristila se i za liječenje hroničnih upala jetre, vodenih bolesti, a poslije i kod šećerne bolesti (dijabetesa) i ateroskleroze. Tridesetih godina prošloga stoljeća već je bilo poznato da ekstrat lišća artičoke utječe na razinu holesterola u krvi. Devedesetih godina prošloga stoljeća provedena su brojna znanstvena istraživanja na sveučilišnim klinikama koja su potvrdila dotadašnja mišljena o djelotvornosti te iznimne biljke.

Današnja je artičoka kultivirani oblik Cynara cardunculus i uzgaja se većinom u mediteranskoj regiji, na obalama Atlantskog oceana i u Kaliforniji. U Italiji artičoka često raste u maslinjacima kao dodatna kultura. To je snažna biljka, visoka do dva metra. Listovi su joj dugi do 80 cm, na naličju dlakavi, bez bodljika. Ima veliku cvjetnu glavicu (8-15 cm) s mesnatim, sočnim cvjetištem, crjepasto je ovijena mesnatim ovojnim listovima i sočnom bazom. Ti su sočni dijelovi zapravo omiljeno povrće. Sirova se ne jede jer je teško probavljiva. Cvate od taprila do augusta zadivljujućim plavim ili ljubičastim cvjetnim vjenčićem do četiri centimetra. Bere se u junu i julu, kad dozriju cvjetne glavice.

Sadrži gorke tvari (npr. cinaropirkin), aromatične karboksilne kiseline (npr. cinarin), flavonoide (naročito luteolin) i razmjerno mnogo vitamina A.

Znanost potvrđuje stoljetnu ljekovitost

 

Ljekovitost artičoke poznata je već stoljećima, a potječe od gorkih specifičnih tvari u lišću i korijenu, koje imaju posebnu aromu i sadrže djelotvorne tvari što potiču jetru na brže protjecanje žuči.
U spisima tradicionalne medicine govori se da čaj lišća artičoke vraća apetit, pomaže pri probavi masti, stimulira mokrenje, liječi jetru i žučni mjehur, odstranjuje iz krvi mokraćnu kiselinu (ureu), otrovni produkt poremećene izmjene tvari u tijelu, liječi žuticu, kongestiju i cirozu jetre. Pomaže i u slučaju oboljele slezene, pijeska u bubrezima, gihta, reume i oteklina od vodene bolesti. Starijim ljudima pomaže osobito u slučaju azotemije, tj. trovanja otrovima vlastitog tijela koje uzrokuju oboljeli bubrezi, zastoj mokrenja i slično.
Intenzivna znanstvena klinička ispitivanja potvrdila su ljekovito djelovanje ekstrakta artičoke i produbila spoznaje o toj dragocjenoj biljci.

Neke znanstveno potvrđene koristi artičoke:

 • snižava razinu LDL-a ili lošeg holesterola na račun razine HDL-a ili dobrog holestrola
 • ima diuretičke sposobnosti - korisna je kod oboljenja bubrega
 • poboljšava protok žuči i funkcije jetre - korisna kod ciroze jetre
 • pomaže kod žgaravice, osjećaja grčeva u crijevima, osjećaja nadutosti, bolova u trbuhu
 • pomaže kod mučnine, povraćanja, proljeva
 • ima snažan antioksidativni učinak
 • mobilizira energetske rezerve
 • štiti jetru od toksina i infekcija
 • djeluje protektivno (zaštitno) na jetrene stanice
 • stimulira regeneraciju (obnavljanje) jetrenih stanica.

Značenje artičoke još je važnije danas kada mnogi ljudi pate od loše probave, osobito nakon teških jela. Najčešći su uzroci smetnji loše prehrambene navike, nedostatak svakodnevne rutine u prehrani, život opterećen brigama i stresom, nedostatak tjelesne aktivnosti. Posljedice su sve češći pritisak u gornjem dijelu trbuha, osjećaj nadutosti, bučan rad crijeva, a u nekim slučajevima i grčevi.
Blagotvoran učinak artičoke pomoći će vašem tijelu da probavi teške obroke lagodno i potpuno prirodno.

Neke recepate za artičoku možete naći na:

blogu:

1.cool sofra:  artičoke s grahom

2. kozarački kuhar: Dip od artičoka i špinata

stranici http://kuvar.krstarica.com/l/glavna/punjene-articoke/

10.11.2006.

HELJDA

Ljekovito djelovanje

U novije vrijeme, o velikom povratku heljde svjedoče ponajprije poklonici zdrave i prirodne hrane te već znani rezultati znanstvenih istraživanja. U narodnoj medicini heljda se koristi dvojako, kao biljni čaj od osušene biljke i kao jelo  te čaj od sjemena heljde. Poznati su ljekoviti učinci heljdinog čaja u liječenju: 
- bolesti krvnih žila (proširenje vena, ovapnjenje žila, pucanje kapilara, i razna krvarenja kapilara), 
- slabe memorije (posebno kod starijih osoba, hrana za mozak), 
- reumatizma, glaukoma, dijabetesa, 
- danas medicina koristi rutin za sprječavanje krvarenja i jačanje otpornosti i elastičnosti kapilara, pojačavajući i samu propusnost kapilara kod visokog pritiska
- znanstvena otkrića njemačkih biologa koji su utvrdili da jela od heljde snižavaju pritisak, slično kao i riža te preporučuju heljdu u liječenju hipertenzije (visoki pritisak) i arteroskleroze (ovapnjenje krvnih žila), 
- osobama starije dobi i osobama oboljelih od spomenutih bolesti, jela od nepročišćene heljde (heljdina kaša) pomlađuju krvne žile

Čaj za smirenje

Heljda je idealna namirnica za spremanje prirodno zdravih i dijetalnih jela (hajdina kaša) kod poremećaja u probavnom sustavu (želuca, crijeva), 
- kod posljedica zračenja i kemoterapije (razne vrste karcinoma), 
- kod pretjeranog umnog rada (jača memoriju i koncentraciju, kao hrana za studente), 
- kod živčane rastrojenosti (depresivna i razdražujuća stanja), 
- gojaznosti (dijeta), 
- kod slabe krvne slike (slabokrvnost),
dijabetesa (danas možemo reći da su žitarice kao heljda, proso, zob, ječam i riža, hrana koja djeluje na dijabetes, te se preporučuje dijabetičarima da svakodnevno unose cjelovite kuhane žitarice u organizam),

Poznato je ljekovito djelovanje čaja od cvijeta heljde na dišne organe i pluća (kašalj, sluz, katar), a mješavina lista i cvjetova heljde liječi arteriosklerozu krvnih žila. U krajevima gdje se heljda najviše uzgaja pije se čaj od sjemena za smirenje i kod nesanice. Grubo brašno od heljde upotrebljavamo za pripremu raznih obloga u liječenju raznih kožnih nečistoća (lišajeva, ekcema, čireva), a u kozmetici za njegu lica i to za pripremu maski (piling).

 Ljekovit sadržaj
Plod heljde sadrži: energetska vrijednost na 100 g iznosi 1407 kJ ili 335 kcal. Ugljikohidrata ima 72 %, bjelančevina 12 %, biljnog ulja 2,4 %, biljnih vlakna 25 %, kalija 448 mg, fosfora 282 mg, kalcija 114 mg, željeza, natrija, globulina, glutenina, magnezija, vitamina B kompleksa. List: 1-5 % glikozida rutina (vitamin P).
Toksičnost: fagopirin (list).
Rutin: flavonski glikozid izoliran iz rute (Ruta graveolens) po kojemu biljka dobiva i ime. Ima isto djelovanje kao i vitamin P: utječe na fragilnost kapilara, smanjuje njihovu propusnost i uopće smanjuje propusnost površinskih slojeva stanica. Koristi se u cijelom nizu indikacija u kojima postoje krvarenja i povećane tenzije ka krvarenjima kao posljedica smanjene rezistencije kapilara.

Kineska medicina (heljda - chiao mai)koristi med od heljde, za liječenje dječjeg mokrenja u krevetu.
Kontraindikacije nisu poznate, osim kod upotrebe većih količina.

Čaj

(za liječenje arterioskleroze i jačanja otpornosti kapilara)
2 čajne kašičice osušene biljke, 2 dl vode
Uputa za pripremu: kipućom vodom prelijemo bilje, poklopimo, pustimo da odstoji 15 minuta i procijedimo.
Uputa za upotrebu: pijemo 2-3 šoljice čaja dnevno. Za dobar rezultat, terapija čajem traje 4-8 sedmica.

Čaj II.

(za liječenje arterioskleroze)
1 jsupena kašika neoljuštenog sjemena heljde, 2 dl vode
Uputa za pripremu: sjeme heljde kuhamo u vodi 10 minuta i procijedimo.
Uputa za upotrebu: Pijemo mlako 2-3 šoljice dnevno, a ako zasladimo sa heljdinim medom napitak djeluje umirujuće. Terapija traje 3-4 sedmice.

Heljdina supa

(za liječenje visokog pritiska i arterioskleroze)
1 šoljica sjemena heljde, 5 dag korijena peršina s lišćem, 1 l vode, kim
Uputa za pripremu: sjeme heljde operemo i navečer stavimo močiti da nabubri. Sutradan ocijedimo i stavimo kuhati. Kuhamo na tihoj vatri uz povremeno miješanje da ne zagori. Dok kuha, operemo korijen peršuna i sitno ga naribamo, a listove sitno isjeckamo. Kad utvrdimo da je heljda malo omekšala, dodajmo ribani korijen peršina i pustimo da kuha 2-3 minute.
Uputa za upotrebu: kad serviramo heljdinu juhu, neposredno prije samog jela posipamo sjeckanim peršinom i mljevenim sjemenkama kima.

Branje i prerada

U narodnoj medicini koristi  se biljka u cvatu i plod. Biljku beremo za vrijeme cvatnje, a sušimo na prozračnom mjestu u hladu. Plod koristimo za pripremu raznih jela (supe, kaše, popečci, žganci), te za dobivanje heljdinog brašna.

10.11.2006.

BROKULE

Brokule štite od mnogobrojnih zdravstvenih problema pa mnogi nutricionisti smatraju da bi se umjesto na pijacama trbale prodavati u apotekama.

Brokule su povrće broj jedan protiv raka. Sprječava razvoj razlicitih vrsta zloćudnih tumora, prvenstveno raka dojke, pluća, debelog crijeva, želuca i bešike, što su potvrdila razna istraživanja. Velika antikancerogena moć brokula zasnovana je na visokom sadržaju dva antikancerogena sastojka: indola i sulforafana. Indoli podstiču organizam na proizvodnju zaštitnih enzima koji neutralizuju delovanje estrogena, ženskih hormona koji ubrzavaju rast tumora vezanih za hormonalnu aktivnost (sprječava rak dojke). Također sprječavaju da kancerogene materije oštete DNK.

Sulforafani sprječavaju štetno delovanje kancerogenih agenasa na zdrave ćelije.

Njena antikancerogena moc potječe i od visokog sadržaja vitamina C, betakarotena, drugih antioksidanata kao što su: glutation, kuercetin, lutein, glukarat koji neutralizuju slobodne radikale.

Brokuli su saveznik imunološkog sistema. Veoma su bogate vitaminom C, 200 grama obarene brokule zadovoljava potrebe dnevne količine vitamina C. To je čini neprijateljem prehlada (vitamin C smanjuje trajanje i težinu simptoma kod prehlada.

Pocevši od karotena, tijelo sintetiše vitamin A koji neutralizira slobodne radikale koji, uz ostalo oštećuje epitelne ćelije sluznica koje su prva barjera imunološkog sistema u borbi protiv infekcija.

Biljni ostaci brokula - celuloza i voda - nakon procesa varenja deluju u crijevima poput sunđera, pa samim tim sprječava zatvor i rak debelog crijeva. Smanjuju nivo holesterola u krvi, pomažu detoksikaciju organizma i pogoduju otklanjanju štetnih otpadnih materija koje podstiču nastanak bolesti i štete koži i kosi.

Zahvaljujuci pružanju osjećaja sitosti (zbog celuloze) i maloj energetskoj vrijednosti: sadrži samo 5 % šecera, nimalo masti..samo 15 kalorija na 100gr brokla, pomažu kontroliranje tjelesne težine.

Brokule su povrće koje se jede prvenstveno tokom zime. Da bi ste što bolje iskoristile njene nutritivne vrijednosti, prilikom kupovine birajte brokule sa što tamnijim zelenim cvjetovima jer onda sadrže više vitamina C. Brokule je najbolje pripremati istog dana poslije kupovine, u zamrzivaču se može držati 5 dana ako je prethodno kratko obarite u blago zasoljenoj vodi. Najbolje je kuhati je na pari ili čak blago ispržiti jer dugotrajnim kuhanjem gubi do 60% vitamina C. Najbolje je kada se kombinuje uz namirnice bogate biotinom (vitamin B), kao što su soja, žitarice, kukuruz.

10.11.2006.

INTEGRALNE ŽITARICE

integralne: lat.riječ cjelinske, potpune, cjelokupne

Pšenična klica

- sadrži minerala i vitamina više nego u cijelom ostatku zrna;

- 100gr pšenične klice podmiruje dnevne potrebe u vitaminima: E, B1, B2 i niacinu, kao i mineralima: željezu i fosforu.

- koristi se i kao dodatak u cilju poboljšanja prehrambenih vrijednosti druge hrane

Redovnim konzumiranjem pšenične klice_

-pospješujemo antioksidacijske procese u organizmu,

- snižava "loš" holesterol,

-smanjujemo rizik ateroskleroze,

- pomažemo organizmu pri obnavljanju nervnih stanica

- pospješujemo preventivu kod kancerogenih i oboljenja kardiovaskularnog sistema

- usporava stvaranje bora i grubost kože

- sprječava ubrzano starenje i osjećaj umora

Pšenična klica ne sadrži holesterol i biološki je vrijednija od oraha, badema i lješnika, pa se zbog prijatne arome i ukusa, može koristiti kao zamjena pri pripremi nadjeva za sve vrste kolača, biskvitnih tijesta i dijetetske hrane.

Pšenična klica u ishrani

Postoje velike mogućnosti primjene pšenične klice u izradi hljeba, peciva, i finih pekarskih proizvoda, kolača i sl. Međutim, u odnosu na visoku biološku vrijednost ove sirovine još uvijek nije posvećeno dovoljno pažnje njenoj primjeni u ishrani djece.

Najjednostavniji i najprihvatljiviji način primjene je izrada raznih vrsta voćnih i mliječnih kaša i peciva kao što su:

- kaša od pržene pšenične klice i voća

- kaša od sirove pšenične klice pripremljene s mlojekom

- fino ili obogaćeno pecivo sa nadjevom na bazi pržene pšenične klice

- kremovi i sladoledi pripremljeni s pšeničnom klicom.

( Koristim lično preko 2 godine ove klice koje proizvodi "Klas" Sarajevo i ne bih ih mijenjala ni za što. Osjećam da mi reguliše pritisak, popravlja raspoloženje, puni me snagom.)

03.11.2006.

NATUROPATIJA:Vitamini, minerali i njihova upotreba

CINK: akne, čirevi, herpes, problemi s prostatom

CINK-GLUKONAT TABLETE: čirevi u ustima, laringitis, prehlada, upala ždrijela

FOLNA KISELINA: anemija

GORKA SO: artritis, gripa, reumatizam

KALCIJ: nesanica, osteoporoza, tjeskoba

KAOLIN: apscesi

LECITIN: proširene vene

MAGNEZIJ: menstrualni bolovi, nesanica, predmenstrualni simptomi

MINERALNI DODACI: čirevi, depresija, impotencija, psorijaza,  reumatizam, stres

MULTIVITAMINSKI DODACI: čirevi, depresija, impotencija, psorijaza, reumatizam, stres

SLANE KUPKE: pojasni herpes, upala sluznice

SODA BIKARBONA: cistitis, ubod pčele

ULJE JETRE BAKALARA: artritis, reumatizam

ULJE NOĆURKA: akne, menstrualni problemi, predmenstrualni sindromi, psorijaza

VITAMIN A: akne, ekcem, gripa, grčevi, jutarnja mučnina, nesanica, mučnina i povraćanje,  prehlada, psorijaza

VITAMIN B KOMPLEKS: akne, ekcem, glavobolja, herpes, impotencija, loša probava,  migrena, neurologija, pojasni herpes, predmenstrualni simptomi, prehlada, reumatizam, tjeskoba

VITAMIN B2: čirevi u ustima

VITAMIN B6: predmenstrualni simptomi

VITAMIN C: akne, čirevi u ustima, gripa, herpes, hripavac, impotencija, katar, laringitis, loša cirkulacija, menstrualni problemi, opekotine od sunca, ozebline,  peludna hunjavica, prehlada, proširene vene, uhobolja

VITAMIN E: čirevi u ustima, loša cirkulacija,  loša cirkulacija, opekline, opekline od sunca, ozebline, proširene vene

ŽELJEZO: ANEMIJA

02.11.2006.

Recepti za čajeve

1. Čaj za iskašljavanje

2 kašike čaja kadulje

5 listova lovora

20 gr šećera

1/2 l vode

Staviti da se kuha. Kad proključa kuhati još 5 minuta. Ostaviti 7-8 sati poklopljeno. Procijediti. Pihnuti više puta u toku dana po gutljaj. 

2. SMJESA ZA ARTEROSKLEROZU, POVIŠEN KRVNI PRITISAK, TRIGLICERIDE, JAČANJE IMUNITETA

2 glavice bijelog luka isitniti tučkom u zdjeli

luk umješati u 1/2 meda

dodati 20 gr cimeta u prahu da bi se neutralisao miris luka.

Izmiješati, prebaciti u staklenku / teglu.

Uzimati 2x na dan kafenu kašičicu.

3. Čaj za ešeheriju

brezov list

peteljke trešnje ili višnje

kukuruzna svila

smrekine bobe

zob

košpice dinje

ječam

trava puca

U šerpu od 2 l staviti između prstiju svih sastojaka.  Dobijenu smjesu procijediti. Ne šećeriti. Piti 45 dana.

(Recept dobijen od djevojke koja je isprobala sve i na kraju ovim čajem izliječila bolest.)

4. Za jačanje organizma; aritmiju

1 l crnog domaćeg vina, (ako nema domaćeg, može Ždrepčeva krv);

3 kašike vrhom pune sjemena koprive/žare (ima u biljnoj apoteci)

1 šolja šećera

U šerpu staviti sjemenje žare, šolju šećera i 1 l crnog vina. Dobro promiješati i ukuhavati da jedna šolja otprilike tečnosti ispari. Ohladiti, procijediti i piti po fildžan ujutro i uvečer. Dvije doze potrošiti (2 l vina), napraviti pauzu, pa ponoviti.

Ishranom do zdravlja
<< 11/2006 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930


MOŽETE PRONAĆI:
ISHRANA PREMA KRVNOJ GRUPI:
KRVNA GRUPA I ISHRANA
ishrana i krvna grupa2
krvna grupa- opci dio3
O krvna grupa
A krvna grupa
B krvna grupa
AB krvna grupa
lektini:veza između krvne grupe i prehrane
Preporuka o ishrani po islamu i savjetima Muhameda s.a.v.

BOLESTI I LIJEČENJE:
URINOTERAPIJA 1
URINOTERAPIJA 2
URINOTERAPIJA 3

ANEMIJA
ANEMIJA 2
ALERGIJE
ALERGIJSKI RINITIS
ASTMA
BOLOVI KICME
UPALA PLUĆA
RECEPT ZA ZLOCUDNE BOLESTI PLUCA
za pojedinačne dijelove organizma
JETRA
KAMEN U BUBREZIMA
OTICANJE NOGU
GIHT
LIJECENJE TUMORA
MULTIPLA SKLEROZA
ŠTITNA ŽLIJEZDA
OPSTIPACIJA
PSORIJAZA
KRVNI PRITISAK I SRCANE ARITMIJE
STOMACNE TEGOBE
ANKSIOZNOST / TJESKOBA

DIJABETES:
DIJABETES /ŠEĆERNA BOLEST
ISHRANA DIJABETIČARA
ČAJEVI ZA DIJABETES

IZBOR PREHRANE:
MIRISI BOŠNJAČKE KUHINJE
KAKO VAS ČUVA ISHRANAa
HRANA I ZDRAVLJE
HRANA ZA DOBRO RASPOLOZENJE
POSTOM I DO ZDRAVLJA
genetski modificirana hrana
UV ZRACENJE
trodnevna DIJETA za čišćenje organizma
DIJETA- greske
DOBRE KOMBINACIJE u ishrani
LOŠE KOMBINACIJE u ishrani
IZBOR ISHRANE BOLESNIKA
SASTAVLJANJE JELOVNIKA po piramidi ishrane
sastavljanje jelovnika 2
nacin na koji jedemo i pijemo
POPRAVITE IMUNOLOŠKI SISTEM ishranom.
recept za jačanje imuniteta
pojačavanje moći imuniteta
POJEDE NAS HEMIJA

HRANA I ZDRAVLJE
BILJNA SREDSTVA PROTIV BOLOVA
PRILAGODAVANJE dijetalne ishrane godinama:
sa 30 godina
sa 40 godina
sa 50 godina

CIRKULACIJA I VRELO LJETO
LJETO:PITI TOPLO ILI HLADNO?
SNAGA LJUBAVI IZ PRIRODE
gubitak motivacije
VITAMINI:
VITAMINI MINERALI METALI

LIJEČENJE VOĆEM
SIROVA ISHRANA

SOKOTERAPIJA dr. Vokera

HOROSKOP, ZDRAVLJE, ISHRANA
SELEN i JOD

ENERGETSKI NAPICI

ZDRAVLJE IZ POJEDINAČNIH NAMIRNICA

LJEKOVITO BILJE

SAZNANJA I SAVJETI:

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
2881853

Powered by Blogger.ba