HELJDA - Ishranom do zdravlja
   

Ishranom do zdravlja

DOBRO DOŠLI NA BLOG KOJI VAS PODSJEĆA DA ISHRANOM MOŽETE POBOLJŠATI VAŠE ZDRAVLJE. Ne zaboravite i dokazanu istinu: "Postite da biste bili zdravi."

10.11.2006.

HELJDA

Ljekovito djelovanje

U novije vrijeme, o velikom povratku heljde svjedoče ponajprije poklonici zdrave i prirodne hrane te već znani rezultati znanstvenih istraživanja. U narodnoj medicini heljda se koristi dvojako, kao biljni čaj od osušene biljke i kao jelo  te čaj od sjemena heljde. Poznati su ljekoviti učinci heljdinog čaja u liječenju: 
- bolesti krvnih žila (proširenje vena, ovapnjenje žila, pucanje kapilara, i razna krvarenja kapilara), 
- slabe memorije (posebno kod starijih osoba, hrana za mozak), 
- reumatizma, glaukoma, dijabetesa, 
- danas medicina koristi rutin za sprječavanje krvarenja i jačanje otpornosti i elastičnosti kapilara, pojačavajući i samu propusnost kapilara kod visokog pritiska
- znanstvena otkrića njemačkih biologa koji su utvrdili da jela od heljde snižavaju pritisak, slično kao i riža te preporučuju heljdu u liječenju hipertenzije (visoki pritisak) i arteroskleroze (ovapnjenje krvnih žila), 
- osobama starije dobi i osobama oboljelih od spomenutih bolesti, jela od nepročišćene heljde (heljdina kaša) pomlađuju krvne žile

Čaj za smirenje

Heljda je idealna namirnica za spremanje prirodno zdravih i dijetalnih jela (hajdina kaša) kod poremećaja u probavnom sustavu (želuca, crijeva), 
- kod posljedica zračenja i kemoterapije (razne vrste karcinoma), 
- kod pretjeranog umnog rada (jača memoriju i koncentraciju, kao hrana za studente), 
- kod živčane rastrojenosti (depresivna i razdražujuća stanja), 
- gojaznosti (dijeta), 
- kod slabe krvne slike (slabokrvnost),
dijabetesa (danas možemo reći da su žitarice kao heljda, proso, zob, ječam i riža, hrana koja djeluje na dijabetes, te se preporučuje dijabetičarima da svakodnevno unose cjelovite kuhane žitarice u organizam),

Poznato je ljekovito djelovanje čaja od cvijeta heljde na dišne organe i pluća (kašalj, sluz, katar), a mješavina lista i cvjetova heljde liječi arteriosklerozu krvnih žila. U krajevima gdje se heljda najviše uzgaja pije se čaj od sjemena za smirenje i kod nesanice. Grubo brašno od heljde upotrebljavamo za pripremu raznih obloga u liječenju raznih kožnih nečistoća (lišajeva, ekcema, čireva), a u kozmetici za njegu lica i to za pripremu maski (piling).

 Ljekovit sadržaj
Plod heljde sadrži: energetska vrijednost na 100 g iznosi 1407 kJ ili 335 kcal. Ugljikohidrata ima 72 %, bjelančevina 12 %, biljnog ulja 2,4 %, biljnih vlakna 25 %, kalija 448 mg, fosfora 282 mg, kalcija 114 mg, željeza, natrija, globulina, glutenina, magnezija, vitamina B kompleksa. List: 1-5 % glikozida rutina (vitamin P).
Toksičnost: fagopirin (list).
Rutin: flavonski glikozid izoliran iz rute (Ruta graveolens) po kojemu biljka dobiva i ime. Ima isto djelovanje kao i vitamin P: utječe na fragilnost kapilara, smanjuje njihovu propusnost i uopće smanjuje propusnost površinskih slojeva stanica. Koristi se u cijelom nizu indikacija u kojima postoje krvarenja i povećane tenzije ka krvarenjima kao posljedica smanjene rezistencije kapilara.

Kineska medicina (heljda - chiao mai)koristi med od heljde, za liječenje dječjeg mokrenja u krevetu.
Kontraindikacije nisu poznate, osim kod upotrebe većih količina.

Čaj

(za liječenje arterioskleroze i jačanja otpornosti kapilara)
2 čajne kašičice osušene biljke, 2 dl vode
Uputa za pripremu: kipućom vodom prelijemo bilje, poklopimo, pustimo da odstoji 15 minuta i procijedimo.
Uputa za upotrebu: pijemo 2-3 šoljice čaja dnevno. Za dobar rezultat, terapija čajem traje 4-8 sedmica.

Čaj II.

(za liječenje arterioskleroze)
1 jsupena kašika neoljuštenog sjemena heljde, 2 dl vode
Uputa za pripremu: sjeme heljde kuhamo u vodi 10 minuta i procijedimo.
Uputa za upotrebu: Pijemo mlako 2-3 šoljice dnevno, a ako zasladimo sa heljdinim medom napitak djeluje umirujuće. Terapija traje 3-4 sedmice.

Heljdina supa

(za liječenje visokog pritiska i arterioskleroze)
1 šoljica sjemena heljde, 5 dag korijena peršina s lišćem, 1 l vode, kim
Uputa za pripremu: sjeme heljde operemo i navečer stavimo močiti da nabubri. Sutradan ocijedimo i stavimo kuhati. Kuhamo na tihoj vatri uz povremeno miješanje da ne zagori. Dok kuha, operemo korijen peršuna i sitno ga naribamo, a listove sitno isjeckamo. Kad utvrdimo da je heljda malo omekšala, dodajmo ribani korijen peršina i pustimo da kuha 2-3 minute.
Uputa za upotrebu: kad serviramo heljdinu juhu, neposredno prije samog jela posipamo sjeckanim peršinom i mljevenim sjemenkama kima.

Branje i prerada

U narodnoj medicini koristi  se biljka u cvatu i plod. Biljku beremo za vrijeme cvatnje, a sušimo na prozračnom mjestu u hladu. Plod koristimo za pripremu raznih jela (supe, kaše, popečci, žganci), te za dobivanje heljdinog brašna.

Ishranom do zdravlja
<< 11/2006 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930


POSJETITE:

MOŽETE PRONAĆI:
ISHRANA PREMA KRVNOJ GRUPI:
KRVNA GRUPA I ISHRANA
ishrana i krvna grupa2
krvna grupa- opci dio3
O krvna grupa
A krvna grupa
B krvna grupa
AB krvna grupa
lektini:veza između krvne grupe i prehrane
Preporuka o ishrani po islamu i savjetima Muhameda s.a.v.

BOLESTI I LIJEČENJE:
URINOTERAPIJA 1
URINOTERAPIJA 2
URINOTERAPIJA 3

ANEMIJA
ANEMIJA 2
ALERGIJE
ALERGIJSKI RINITIS
ASTMA
BOLOVI KICME
UPALA PLUĆA
RECEPT ZA ZLOCUDNE BOLESTI PLUCA
za pojedinačne dijelove organizma
JETRA
KAMEN U BUBREZIMA
OTICANJE NOGU
GIHT
LIJECENJE TUMORA
MULTIPLA SKLEROZA
ŠTITNA ŽLIJEZDA
OPSTIPACIJA
PSORIJAZA
KRVNI PRITISAK I SRCANE ARITMIJE
STOMACNE TEGOBE
ANKSIOZNOST / TJESKOBA

DIJABETES:
DIJABETES /ŠEĆERNA BOLEST
ISHRANA DIJABETIČARA
ČAJEVI ZA DIJABETES

IZBOR PREHRANE:
MIRISI BOŠNJAČKE KUHINJE
KAKO VAS ČUVA ISHRANAa
HRANA I ZDRAVLJE
HRANA ZA DOBRO RASPOLOZENJE
POSTOM I DO ZDRAVLJA
genetski modificirana hrana
UV ZRACENJE
trodnevna DIJETA za čišćenje organizma
DIJETA- greske
DOBRE KOMBINACIJE u ishrani
LOŠE KOMBINACIJE u ishrani
IZBOR ISHRANE BOLESNIKA
SASTAVLJANJE JELOVNIKA po piramidi ishrane
sastavljanje jelovnika 2
nacin na koji jedemo i pijemo
POPRAVITE IMUNOLOŠKI SISTEM ishranom.
recept za jačanje imuniteta
pojačavanje moći imuniteta
POJEDE NAS HEMIJA

HRANA I ZDRAVLJE
BILJNA SREDSTVA PROTIV BOLOVA
PRILAGODAVANJE dijetalne ishrane godinama:
sa 30 godina
sa 40 godina
sa 50 godina

CIRKULACIJA I VRELO LJETO
LJETO:PITI TOPLO ILI HLADNO?
SNAGA LJUBAVI IZ PRIRODE
gubitak motivacije




VITAMINI:
VITAMINI MINERALI METALI

LIJEČENJE VOĆEM
SIROVA ISHRANA

SOKOTERAPIJA dr. Vokera

HOROSKOP, ZDRAVLJE, ISHRANA
SELEN i JOD

ENERGETSKI NAPICI

ZDRAVLJE IZ POJEDINAČNIH NAMIRNICA

LJEKOVITO BILJE

SAZNANJA I SAVJETI:

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
2417390

Powered by Blogger.ba