Ishranom do zdravlja 2007/02

Ishranom do zdravlja

DOBRO DOŠLI NA BLOG KOJI VAS PODSJEĆA DA ISHRANOM MOŽETE POBOLJŠATI VAŠE ZDRAVLJE. Ne zaboravite i dokazanu istinu: "Postite da biste bili zdravi."

25.02.2007.

PLOD ČUDOTVORNE BRAZILSKE JABUKE

Free Image Hosting at www.ImageShack.usEfikasan je protiv kašlja, snižava nivo šećera u krvi, steže, suzbija groznicu, čisti crijeva, a neki ga smatraju i jakim afrodizijakom.

 Kašu ili akaju drvo raste u tropskoj klimi. Češće se upotrebljava engleski izgovor i način pisanja kešu (cashew). Prvi Evropljani koji su na sjeveroistoku Brazila otkrili ovu biljku bili su Portugalci. Akaju, drugi naziv ovog drveta je ime koje su mu dali pripadnici indijanskog plemena Tupi, u prevodu znači bubrežno drvo, jer njegov sirovi plod podsjeća na bubreg.

U našim trgovinama naći čete ga pod imanom brazilski ili indijski orah. Latinski mu je naziv Anacardium occidentale. Kad ga jednom zagrizete postat ćete njegov obožavatelj. Ovaj koštunjavi plod veličine oko tri centimetra, a oblika bokserske rukavice, raste iz mesnatog pseudoploda, kešu jabuke, sočne i slatke, od koje se prave sok i marmelada. Sama kešu jabuka nije intenzivnog ukusa, slatkasto je kiselkasta, pomalo podsjeća na jabuku. U Brazilu se od nje pravi piće po imenu kahuina kojem se pripisuje ljekovito djelovanje. Plod brzo propada, truhljenje počinje već dan poslije berbe i zato ga nema u prodaji, a prerada počinje istog dana kad je berba. Plod može biti pojedinačan ili u grozdu i ima vlasitu čahuru. 

 Kešu jabuka je vrlo bogat izvor vitamina, minerala i drugih esencijalnih hranjivih materija. Vitamina C sadrži pet puta više od narandže. Plod se koristi za pravljenje visokohranjivih grickalica i sokova, a mnogo se koristi i u preparatima za ljepotu, jer sprečava prerano starenje kože i kose.

Sam indijski orah bogat je esencijalnim aminokiselinama (8,8 mg na 100 g). Dobar je izvor cinka (4,8 mg u 100 g), minerala potrebnog za povećanje imuniteta u ovo vrijeme prehlade i gripe, ako i drugih minerala i vitamina. Od minerala sadrži: kalij, natrij, bakar, fluor, jod, kalcij i željezo. U njemu je izuzetno mnogo fosfora, vitamona B1, B2 i B6 i vitamina E. Sadrži dosta masnoća (48,2 g), što mu daje i veliku kalorijsku vrijednost. I

zmeđu vanjske i unutrašnje ljuske je gusto, otrovno ulje koldkardol, zbog kojeg se orah mora najprije dobro očistiti, pa ispeći ili skuhati da bi se toksin uklonio i da bi bio spreman za jelo ( naravno, u prodaju stiže već tako pripremljen). Dokazano je da kešu ima antibakterijsko, antidizenterijsko, antimikrobno, antiseptičko, protivupalno, diuretično, osvježavajuće i tonizirajuće djelovanje. Efikasan je protiv kašlja, snižava nivo šećera u krvi i povišen krvni pritisak, steže, suzbija groznicu, čisti crijeva, a neki ga smatraju i jakim afrodizijakom. Kora i lišće bogati su taninima. U ljusci je otkrivena anakardična kiselina, za koju je dokazano da ubija neke kancerozne ćelije. Plod kešua ispoljio je antimikrobska svojstva prema raznim vrstama bakterija, između ostalih i helikobakteriju pilori, uzročnik čira na želucu. Međutim, mora se napomenuti da indijski orah (kao i drugi orasi) može biti uzročnik alergije. Indijski orah sadrži vrlo malo vlakana, tako da je od njega moguće napraviti glatke «kreme» koje su zaista dobrog i jedinstvenog ukusa. Osim toga od njega se može napraviti i ukusno mlijeko.

23.02.2007.

Sokoterapija po dr. Normanu Vokeru

Predstavljam vam sokoterapiju doktora Normana Vokera (1866-1984.), američkog dijetologa. On je tvorac i začetnik sokoterapije ili "žive hrane", općeprihvaćenog sistema samoizlječenja.

Cijeđenje soka: Prije nego što se pojavi na našem stolu, sok je potrebno iscijediti iz svježeg voća. Sok se može pripremiti i od zamrznutih proizvoda zato što niske temperature ne utječu na njegov kvalitet, a termička obrada suprotno, uništava korisne tvari.

Stafilokoki

Za liječenje stafilokoka dobro je piti sok od jabuka u velikim količinama zato što on ima sposobnost suprostavljanja infekcijama u organizmu. Koristiti ovaj sok po 1-2 čaše 5-6 puta tokom sedmice. Za jačanje organizma kod te bolesti koristite slijedeće sokove:

Sok 1- Potrebno je 1/4 čaše soka od limuna, 2/3 čaše soka od šljive ranke ( džanarika, ringlo, trnošljiva, okruglica, šljiva krupna, okrugla žutorumena ploda). Pomiješajte sokove, pa dobro promućkajte. Pijte po pola čaše 4-5 puta na dan, tokom 5 dana (čim se razbolite).

Sok 2- Potrebno je 1/4 čaše soka od limuna, 1/4 čaše soka od šljive ranke, pola čaše soka od breskve. Pomiješajte sastojke, zatim promućkajte. Pijte po 1/3 čaše 3 puta na dan tokom 5 dana.

Kod pojačanog lupanja srca i aritmije

Za liječenje tahikardije (pojačanog lupanja srca) i aritmije mogu se koristiti različiti sokovi. Preporučuju se tri najdjelotvornija po mišljenju onih koji su primjenjivali Vokerovu sokoterapiju.

Sok 1- Potrebno je: 2/4 čaše soka od šljive ranke, 2/4 čaše soka od banane, 1/4 čaše soka od limuna. Dobro promiješajte neposredno prije upotrebe sve sokove. Pijte po 1 čašu 3 puta na dan prije jela tokom 3-4 sedmice.

Sok 2- Potrebno je 1/4 čaše soka od šipka i 1/4 čaše soka od višnje. Pomiješajte sokove neposredno prije upotrebe. Pijte po pola čaše tri puta na dan prije jela tokom 3-4 sedmice.

Sok 3- Potrebno je 1/2 čaše soka od kruške, 1/4 čaše soka od grejpa i 1/4 soka od šipka. (nara) Pomiješajte sokove neposredno prije upotrebe. Pijte po 1/3 čaše četiri puta na dan tokom 3-4 sedmice.

 Psorijaza

Kod liječenja psorijaze može se koristiti sok od šipka. On je vrlo koristan za kožu, omogućuje joj da se aktivno bori s raznim problemima, poveća njenu izdržljivost na bolest. Pijte ga što je moguće više.

Sok 1 - Potrebno je: 1 l soka od šipka(nara), 5 kašika lipovog meda. Rastvorite med u soku. Svakog dana pijte po jednu čašu ujutru naiskap i navečer prije spavanja. Tokom dana popijte pola čaše soka nakon jela. Primjenjujte terapiju tri sedmice. Nakon toga možete napraviti prekid u trajanju od jednog mjeseca, a zatim ponovite terapiju liječenja.

Sok 2 - potrebno je: 1/4 čaše soka od trešnje, 1/4 čaše soka od višnje i 1/4 čaše soka od šipka. Pijte po pola čaše 2-3 puta tokom 2-3 sedmice.

Bubrežne bolesti

Za liječenje i preventivu mnogih bubrežnih bolesti odavno se koristi sok od šipka. Još prije 5000 godina u Babilonu se koristio kao osnovno terapeutsko sredstvoprotiv bubrežnih bolesti. Ovu tradiciju su nastavili u Staroj Grčkoj i u Rimu, a također u Egiptu i u Indiji. Stanovnici Izraela smatraju da plod šipka stvara dobro raspoloženje. Upotreba soka od šipka ima blagotvoran učinak na stanje i funkcioniranje bubrega, a posebno se preporučuje bolesnicima nakon operacije, u periodu oporavka.

Sok od šipka (nara) nadoknađuje manjak vitamina i energijske zalihe neophodne za normalan rad svih unutarnjih organa. Sok od sjemenki šipka djeluje kao sredstvo za izmokravanje. Sok od šipka sadrži kalij, koji igra važnu ulogu u regulaciji razmjene vode i soli. Zato je kod bubrežnih bolesti njegova upotreba neophodna. . Pijte po čašu soka ujutru naiskap i navečer prije spavanja, a između po 1/4 čaše nakon jela tokom 7 sedmica.

Sok od smokve: U slučaju nefritisa, u liječenju se preporučuje sok od smokve kao sredstvo protiv upale. Ali, treba znati da se ne mogu svi preparati od smokve upotrebljavati. Oni su zabranjeni kod dijabetesa, kao i teških bolesti želučano-crijevnog trakta. Pijte ga po čašu 2-3 puta na dan tokom 3-4 sedmice.

Artritis

Kod artritisa nastaje poremećaj rasporeda i balansa kalcija u organizmu, zato što se on uglavnom sakuplja u ozlijeđenim zglobovima, umjesto da iz krvi ravnomjerno snabdijeva sve dijelove tijela. postepeno dolazi do stvrdnuća nakupljenog kalcija, da bi se na kraju završilo deformacijom kostiju. Ti su procesi propraćeni jakim bolovima. za rastvaranje neorganskog kalcija organizmu je potrebna salicilna kiselina, koja se uveliko nalazi u svježem soku od grejpa. Njega treba piti svakoga dana ne manje od 0,5 l.

Čirevi

Sok od dinje, po svom učinku sličan je soku od kruške i soku od banane. On blagotvorno djeluje na želudac, otklanja tegobe koje su često vezane za pojavu čireva.

Sok 1- Potrebno je: 4 čaše soka od dinje i 1 čaša mineralne vode. Razrijedite sok od dinje sa mineralnom vodom i sipajte u dovro zatvorenu posudu. Pijte taj sok što je moguće više (po pola čaše 3-4 puta na dan).

Sok 2 - Potrebno je: pola čaše soka od breskve, 1/3 čaše soka od banane, 1/4 čaše soka od kruške i pola čaše soka od šipka. Pomiješajte sokove i pijte po pola čaše 4 puta na dan (prvi put ujutru naiskap, zatim prije jela) tokom 3-4 sedmice.

Sok od banane - je djelotvoran kod želučanog i crijevnog trakta. sadrži tvari koje pospješuju ozdravljenje crijeva. On oblaže površinu želuca i pomaže hrani da se lakše probavi. Zato je sok od banana vrlo koristan . Pijte ga nerazrijeđenog po pola čaše prije svakog jela (15- 20 minuta).

Sok 4 - Pomiješajte sokove od višnje, šljive, breskve u omjeru 2:2:1 i pijte po pola čaše prije jela tokom 10 dana. Ova mješavina hrani želučano - crijevni trakt vitaminima i drugim korisnim tvarima.

Sok 5 - Pomiješajte sokove trešnje, višnje, šipka u omjeru 1:1:1 neposredno prije upotrebe i pijte po čašu ujutru naiskap i navečer prije spavanja tokom 2 sedmice. Ova mješavina će omogućiti značajno povećanje količine korisnih tvari za krv i muskulaturu.

Zatvor

Sok od šljive kod zatvora je izuzetno djelotvoran. On ima blagotvorni učinak na sastav želuca i crijeva. treba ga piti na slijedeći način: prva sedmica - po pola čaše naiskap prije jela i prije spavanja; druga sedmica - po 2/3 čaše u isto vrijeme; treća sedmica - po čašu na dan prije jelai, na kraju, četvrta sedmica - čašu 4 puta na dan.

Sok od šipka - Slično soku od višnje i drugim crijevnim sokovima, sadrži tvari koje omogućavaju ishranu i stimulaciju rada ovih organa. Treba ga piti nerazrijeđenog po pola čaše 2-3 puta na dan tokom 1-2 sedmice.

Mješavina soka od banana, dinje, šljive u omjeru 1:1:1. Pijte  po čašu umjesto čaja 3-4 puta na dan tokom dvije sedmice.

Mješavina soka trešnje, šljive, i višnje u omjeru 1:2:1, dodajte malo soka od kruške i pijte po pola čaše 3-4 puta na dan tokom dvije sedmice.

Neuroze

Korištenje soka od banana može se kombinirati sa dijetom od banana. Pijte sok od banana, po pola čaše 3-4 puta na dan, zadnji put- neposredno prije spavanja, tokom dvije sedmice. Sok od šljive ranke kod liječenja neuroze može koristiti u velikoj količini. Pijte ga po pola čaše 4-5 puta na dan tokom 2 sedmice.

19.02.2007.

Cvekla

POVRĆE ZA DOBRU KRV

Činjenica da cvekla sadrži betanin i betain svrstava je u ljekovito povrće koje čini krvne sudove zdravijim, regilira krvni pritisak, smanjuje holesterol, podstiče razmjenu materija i stimulira efikasnije funkcioniranje jetre. Cvekla je korjenasto povrće, a kao ljekovita biljka poznata je već više od dvije hiljade godina. Današnja pitoma cvekla nastala je od divlje koja se još i danas može naći na obalama Sredozemnog i Crnog mora. Stari su narodi upotrebljavali samo mesnato debelo lišće, dok je njezin korijen bio tvrd i neupotrebljiv. Stoljećima su povrtlari eksperimentisali dok nisu dobili današnju vrstu cvekle, sa sočnim velikim crvenim korijenom, ali su pri tom zanemarili list. Od korijena se priprema «krvava salata» koju svi vole, prije svega radi ukusa, naročito u kombinaciji s hrenom, i nezavisno od toga što osnažuje krvne sudove. Činjenica da cvekla sadrži betanin i betain svrstava je u ljekovito povrće koje čini krvne sudove zdravijim, regulira krvni pritisak, smanjuje holesterol, podstiče razmjenu materija i stimulira efikasnije funkcioniranje jetre.

U staroj Grčkoj cvekla je bila dugačkog oblika, bijele ili crvene boje i vrlo slatka; jeli su je i sirovu. Ova koju danas koristimo u jelima ima oko 3% šećera, dok ga neke sorte koje se koriste za stočnu hranu imaju i do 8%. U 18.stoljeću selektivnim uzgojem dobile su se sorte sa čak 20% šećera. Vitamini i minerali

U cvekli ima najviše vitamina C, pa karotina, zatim vitamina B1 i B2. Ovo povrće može se pohvaliti gotovo čitavim spektrom minerala koji su neophodni čovjeku za život i optimalno funkcioniranje: kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom, litij, rubidij, cezij i stroncij. Za razliku od ostalog povrća, sadrži i određenu količini kobalta, što se preporučuje vegeterijancima, odnosno veganima koji ne jedu ni mlijeko, sir i jaja, a kobalt je neophodan u sintezi vitamina B12. Vitamin B12 nalazi se samo u proizvodima životinjskog porijekla, dok ga u povrću, uglavnom, nema. Vitamin B12 sudjeluje u stvaranju eritrocita u krvi, a pomanjkanje tog vitamina izaziva pernicioznu anemiju. Upravo zbog toga, cvekla je jedan od najboljih prirodnih lijekova za liječenje anemije i slabokrvnosti. Ima još povrća bogatijeg željezom, ali često se baš cvekla preporučuje anemičnima. Razlog je visok sadržaj antocijanina koji joj daje crvenu boju, a on štiti eritrocite i čini krvne sudove elastičnijim. Ovim posrednim načinom utječe na srce, pa ono bolje pumpa krv. A adenin kojeg takođe ima u cvekli, omogućava održavanje visoke koncentracije leukocita.

Ljekovita vrijednosta cvekle poznata je već iz antičkih vremena. Upotrebljava se kao pomoć liječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stadiju te za regulisanje krvnog tlaka, osobito niskog, a povoljno utiče na živce i rad mozga. Zbog celuloze i pektina koje sadrži u izobilju, cvekla pozitivno djeluje na rad crijeva. Prisutnost joda cveklu čini dragocjenom u borbi protiv ateroskleroze i kod usporavanja procesa starenja; stoga se preporučuje i starijim osobama. Zbog sadržaja selena cvekla predstavlja namirnicu koja posjeduje svojstvo remineralizacije i uspješno se suprotstavlja prijevremenom starenju te sudjeluje u općem čišćenju organizma. Sadrži i salicilnu kiselinu koja u organizmu djeluje protuupalno. Zahvaljujući prisustvu antocijana koji cvekli daje crvenu boju, utječe na obnavljanje krvi, suzbija rast ćelija tumora i služi kao prirodno sredstvo za zaštitu i otklanjanje posljedica štetnog zračenja.

Jedna mahana - Cvekla ima dosta oksalne kiseline ( 338mg/100g cvekle ), a ona negativno utiče na apsorciju kalcija i ostalih minerala. Ljudi koji pate od osteoporoze, kao i oni sa kamenom u bubregu, bolje da budu oprezni i da ne pretjeruju sa cveklom.

17.02.2007.

Recepti za vitalnost

Kako se protiv stresa bore u Francuskoj i Grčkoj, kako u Španiji, a kako na Dalekom istoku U različitim zemljama i različitim kulturama koriste se različita sredstva za borbu protiv stresa, za očuvanje ljepote, zdravlja i vitalnosti. Možda ćete i vi među receptima koje vam nudimo naći nešto što će vam se svidjeti.

■ Limunada za raspoloženje: Španci bi vam predložili da, ukoliko ste loše volje, napravite limunadu. Vitamini i kiselina koje ova voćka vedre žute boje sadrži razbuđuju vas, a bude i vaše hormone sreće. Trljanje kože limunom uklanja staračke fleke, rožastu kožu i neprijatne mirise, može poslužiti i za otklanjanje bubuljica, a ako limunov sok nanesete na kosu, učinit ćete je blistavom i malčice svjetlijom.

■ Miris lavande protiv nesanice :U Francuskoj je veoma popularna la¬vanda. Miris ove lijepe ljubičaste biljke opušta i navodi na sanjarenje, pa nemali broj Francuskinja uživa spavajući na jastuku punjenom lavandom. Mnogo se upotrebljavaju i eterična ulja lavande, kao sredstvo za umirivanje i pomoć u borbi protiv nesanice. Preporučujemo tople kupke: U vodu dodajte mješavinu od deset kapi lavandinog ulja i dvije kašike slatke pavlake - takva kupka će vam omekšati kožu i fantastično vas opustiti.

■ Maslinovo ulje za ljepotu: U Grčkoj se puno koristi maslinovo ulje. Upotrebljava se za salate, stavlja na hljeb, na njemu se peče, koristi se prilikom kuhanja... Pored toga što čuva srce, maslinovo ulje može se upotrijebiti i za vanjsku njegu tijela, za masažu, a brojne Grkinje tvrde da lijep ten zahvaljuju upravo ovom ulju. Kupka za ruke od maslinovog ulja ojačat će nokte i kožu obložiti zaštitnim slojem, a malo maslinovog ulja nanesenog na kosu dat će joj zdrav sjaj.

■ Za zdravlje -zeleni čaj Ako bi vas put nanio u Japan, tamo bi vam predložili da redovno pijete zeleni čaj. Doduše, nije da po takav savjet mor¬ate ići do Japana, jer je taj njihov tradicionalni napitak zbog korisnih svojstava po¬stao popularan u cijelom svijetu. Zeleni Čaj sprječava, između ostalog, visok pritisak, infekcije, stomaćne i crijevne probleme... Prilikom pripreme, na litar vode temperature između 60 i 90 stepeni (ne ključale, ni proključale pa ohlađene!) trebalo bi da ide između 11 i 13 grama zelenog Čaja, koji potom treba ostaviti da odstoji najviše tri minute. Procijediti ga i piti mlak.

■ Đumbir za mladalački izgled : U Kini se mnogo koristi đumbir, što Kinezima daje mladolik izgled. Đumbir sadrži hormone koji jačaju srce i imunološki sistem i dobra je ideja malčice svježe narendanog korijena đumbira dodati u svaki obrok. Od đumbira se može napraviti i ukusan čaj tako što ćete tri grama narendanog ili mljevenog đumbira preliti šoljom vrele vode, ostaviti da odstoji deset minuta i procijediti ga.

Hvala ljepoti na proslijeđenom materijalu. http://ljepotaa.blogger.ba 

16.02.2007.

Zelena glina

    Zelena glina je aktivna prirodna supstanca, koja u kombinaciji s "albi prahom", pirea gomolja biljke "Taro", daje dobre rezultate u liječenju karcinoma i tumora, ali i svih ostalih bolesti, te predstavlja oblik prirodnog liječenja.    U prirodi se mogu naci zelena, zuta, bijela i crvena glina. Jedina aktivna glina je zelena. Očišćena od pijeska, sušena na suncu, može se naći u trgovinama u granulama ili prahu. Hemijski sastav gline u postotcima je silicij 44. 44, aluminij 13.45, kalcij 5.44, zeljezo 4.66, magnezij 1.89, kalij 1.29, fosfor 0.37, mangan 0.026, cink 0.026.

    Zelena glina je inteligentna aktivna živa tvar, koja čisti tijelo od svih nečistoća. Ona ide tamo gdje je upala, bolesne stanice odstranjuje i izbacuje van. To se događa u krvi, limfi i tkivu. Ona ima svojstvo i apsorpcije morbidnih, zaraženih i gnojnih stanica zaraženih rakom ili bilo kojom bolešću. Ona kupi sve što je loše u tijelu i šalje van. Opskrbljuje svaku našu stanicu vitalnom energijom.

    Zelena glina djeluje protuupalno i antibakterijski. Regulira prirodnu radioaktivnost tijela, te je pogodna nakon zračenja. U tom slučaju ona skida veću dozu ozračenosti. Pogodna je i nakon kemoterapije, gdje služi kao sredstvo za detoksikaciju organizma. Kako u glini ima silikata aluminija, može se stavljati direktno na otvorenu ranu i služi za njeno zarašćivanje.    Glina se moze koristiti na način da se pije, ili kao oblozi. Oblozi mogu biti topli i hladni, deblji i tanji, po potrebi. Djelovanje gline na svakog čovjeka je individualno, jer se radi o aktivnoj supstanci, koja zavisno o trenutnom stanju tijela i njegovom imunološkom sistemu djeluje različito. Čovjek je može koristiti i preventivno za jačanje imunološkog sistema na prijelazu godišnjih doba. Njeno djelovanje je toliko snažno da se gubi i miris znoja.

    Priprema zelene gline za piće se radi na način da se u deblju staklenu čašu ulije 1 dcl mineralne negazirane vode, u nju se bez miješanja stavi jedna drvena čajna kašičica zelene gline, te bez miješanja pusti da odstoji čitavu noć. Ako ne čitavu noć, najmanje jedan sat. Ujutro, prije jela se popije voda bez miješanja. Tako se pije sedam dana. Drugu sedmicu se glina i voda malo promiješaju drvenom kašikom, malo se pričeka, pa se onda popije do gušćeg taloga. Treću sedmicu se ispija kompletni sadržaj nakon miješanja. To je tretman od tri sedmice. U toku tog liječenja je potrebno piti što više vode između obroka, kako bi se tijelo što bolje očistilo. Nakon toga, potrebno je napraviti pauzu od sedam dana, te onda ponoviti tretman zelenom glinom.

    Oblozi od zelene gline se rade na način da se glina nanosi drvenom kašikom u debljem sloju na prethodno postavljenu višeslojnu gazu. Obično se rade hladni oblozi. Ako je potrebno glinu zagrijati, grije se indirektno u posudi s vodom, tako da bude posuda u posudi, ili na radijatoru. Kod bolova reumatizma, išijasa, neuralgije i lumbaga, potrebno je glinu zagrijati. Nakon svakog obloga, osušenu glinu baciti. Djelovanje i primjena zelene gline na razne bolesti (uz konsultaciju sa alternativnim terapeutom):

 AFTE : Potrebno je vise puta dnevno ispirati usta vodom od gline uz dodatak par kapi lavandinog ulja.

AKNE : Mazati akne svaki dan debljim slojem gline. U glinu se može dodati par kapi lavande, kadulje ili ruzmarina.

ARTRITIS : Staviti svaka dva sata topli ili hladni oblog na bolno mjesto, po potrebi i po noći. Piti glinu u jutro prije jela i na večer prije večere.

ANEMIJA : Redovito piti glinu. Zelenu glinu rastopiti u čaju od lista kupine, majčine dušice ili soku od jabuka.

ASTMA : Debele obloge tople gline stavljati na prsa svaka 3 sata. Glini se može dodati sok od crvenog luka ili usitnjeni crveni luk ili kuhano zelje. Piti glinu svako jutro.

BORE, TAMNE MRLJE, PODOčNJACI : Na tretirano mjesto nanijeti deblji sloj gline, kad se osuši i počne zatezati kožu, isprati lice toplom vodom, te namazati bademovim ili jojobinim uljem. Tretman traje 21 dan, a nakon toga je dovoljno i jednom sedmično. Za podočnjake je potrebno i piti glinu i provesti kuru čišćenja bubrega čajem.

BRADAVICE I MLADEžI : Često mijenjati oblog gline, držati po 2 sata. To raditi dok ne otpadnu.

BRONHITIS : Staviti jednom dnevno topli oblog gline na prsa i leđa.

BOLOVI U ZELUCU, GASTRITIS, ČIR, GORUŠICA : Piti glinu, na bolno mjesto staviti oblog od tople ili hladne gline, pola sata prije jela ili dva sata nakon jela.

EKCEM : Piti glinu. Oblog od gline pomiješati sa maslinovim ili bademovim uljem. Kad se osuši, isprati slanom vodom nerafinirane morske soli.

FRAKTURE : Prije i poslije hospitalizacije, staviti debele obloge gline više puta na dan.

GLAVOBOLJA : U oblog gline umiješati listiće sirovog krompira te nanijeti na čelo i sljepoočnice.

GANGRENA : Oblog od gline, u koji je umiješan crveni luk stavljati svaka 2 sata.

INFICIRANE RANE : Često stavljati debele kataplazme od gline.

LIŠAJEVI : Piti glinu. Oblog staviti u toku dana ili čitavu noć.

LUMBAGO : Ujutro i navečer staviti tople debele obloge gline.

IŠIJAS, REUMATIZAM : Svaka 2 sata deblji sloj tople gline nanijeti na bolno mjesto.

PROŠIRENE VENE : Tanki oblog gline staviti više puta na dan. Glineni oblog močiti u čaju od hrastove kore.

OPEKOTINE : Staviti gazu i oblog od hladne gline. Glinu mijenjati što češće.

OŽILJCI : Vise puta na dan staviti oblog od gline. Nove ožiljke tretirati 6 sedmica nakon operacije.

OBOLJENJA JETRE I ŽUĆI : Stavljati po dva deblja obloga po danu ili jedan topli ili hladni po noći, te kružno masirati maslinovim uljem u smjeru kazaljke na satu.

SINUSI, PROMUKLOST, PREHLADA : Napraviti glinu kao za piti, pa u to uliti tople vode, zamutiti, pa ušmrkavati nosnicama. Na bolna mjesta sinusa staviti oblog tople gline.

KRHKI NOKTI : Što deblji oblog s dodatkom nekoliko kapi lavandinog ulja staviti u toku noći.

KARCINOM, TUMOR, CISTA : Piti glinu. Stavljati debele hladne obloge. Ako je potrebno tumor ili cistu izvlačiti sto više van, upotrijebiti " Taro " pire.

MUČNINA U TRUDNOĆI : Piti glinu ujutro .

MIGRENA : Jedan sat staviti na čelo oblog, te zatim 2 sata na potiljak topli oblog.

SEBOREA : Kosu zaprašiti prahom od gline, nakon par sati oprati kosu.

PSORIJAZA : Dva puta na dan drzati tople obloge gline. Glinu močiti u čaju lavande ili majčine dušice.

UBODI OSE, PČELE : Debele hladne obloge gline mijenjati čim se osuše. Dodati par kapi lavandinog ulja.

UGRIZI : Debele hladne obloge stavljati svakih pola sata. Piti glinu.

SUNČANICA : Debele hladne obloge gline staviti na čelo i mijenjati ih čim se osuše.

ZUBNI OTOK : Na oteklinu stavljati topli oblog gline.

JEČMENAC : Povremeno staviti tople obloge.

ISPUCALA KOŽA : Piti glinu. Stavljati oblog od gline tokom cijele noći.

 

U kombinaciji sa savremenom i alternativnom medicinom, zelena glina može pokazati jako dobre rezultate. Ona može učiniti čudo. Njezina ljekovita svojstva su poznata više hiljada godina. Primjena je gotovo univerzalna, kako izvan tijela, tako i u tijelu. Zelena glina se može nabaviti u trgovinama zdrave hrane.

Ishranom do zdravlja
<< 02/2007 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728


MOŽETE PRONAĆI:
ISHRANA PREMA KRVNOJ GRUPI:
KRVNA GRUPA I ISHRANA
ishrana i krvna grupa2
krvna grupa- opci dio3
O krvna grupa
A krvna grupa
B krvna grupa
AB krvna grupa
lektini:veza između krvne grupe i prehrane
Preporuka o ishrani po islamu i savjetima Muhameda s.a.v.

BOLESTI I LIJEČENJE:
URINOTERAPIJA 1
URINOTERAPIJA 2
URINOTERAPIJA 3

ANEMIJA
ANEMIJA 2
ALERGIJE
ALERGIJSKI RINITIS
ASTMA
BOLOVI KICME
UPALA PLUĆA
RECEPT ZA ZLOCUDNE BOLESTI PLUCA
za pojedinačne dijelove organizma
JETRA
KAMEN U BUBREZIMA
OTICANJE NOGU
GIHT
LIJECENJE TUMORA
MULTIPLA SKLEROZA
ŠTITNA ŽLIJEZDA
OPSTIPACIJA
PSORIJAZA
KRVNI PRITISAK I SRCANE ARITMIJE
STOMACNE TEGOBE
ANKSIOZNOST / TJESKOBA

DIJABETES:
DIJABETES /ŠEĆERNA BOLEST
ISHRANA DIJABETIČARA
ČAJEVI ZA DIJABETES

IZBOR PREHRANE:
MIRISI BOŠNJAČKE KUHINJE
KAKO VAS ČUVA ISHRANAa
HRANA I ZDRAVLJE
HRANA ZA DOBRO RASPOLOZENJE
POSTOM I DO ZDRAVLJA
genetski modificirana hrana
UV ZRACENJE
trodnevna DIJETA za čišćenje organizma
DIJETA- greske
DOBRE KOMBINACIJE u ishrani
LOŠE KOMBINACIJE u ishrani
IZBOR ISHRANE BOLESNIKA
SASTAVLJANJE JELOVNIKA po piramidi ishrane
sastavljanje jelovnika 2
nacin na koji jedemo i pijemo
POPRAVITE IMUNOLOŠKI SISTEM ishranom.
recept za jačanje imuniteta
pojačavanje moći imuniteta
POJEDE NAS HEMIJA

HRANA I ZDRAVLJE
BILJNA SREDSTVA PROTIV BOLOVA
PRILAGODAVANJE dijetalne ishrane godinama:
sa 30 godina
sa 40 godina
sa 50 godina

CIRKULACIJA I VRELO LJETO
LJETO:PITI TOPLO ILI HLADNO?
SNAGA LJUBAVI IZ PRIRODE
gubitak motivacije
VITAMINI:
VITAMINI MINERALI METALI

LIJEČENJE VOĆEM
SIROVA ISHRANA

SOKOTERAPIJA dr. Vokera

HOROSKOP, ZDRAVLJE, ISHRANA
SELEN i JOD

ENERGETSKI NAPICI

ZDRAVLJE IZ POJEDINAČNIH NAMIRNICA

LJEKOVITO BILJE

SAZNANJA I SAVJETI:

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
2881847

Powered by Blogger.ba