Ishranom do zdravlja 2007/07

Ishranom do zdravlja

DOBRO DOŠLI NA BLOG KOJI VAS PODSJEĆA DA ISHRANOM MOŽETE POBOLJŠATI VAŠE ZDRAVLJE. Ne zaboravite i dokazanu istinu: "Postite da biste bili zdravi."

31.07.2007.

Ljeto / hladni ili topli napici

Iako je malo zahladilo, nije na odmet podsjetiti se:

Mnogi smatraju da jedino hladna osvježavajuća pića mogu smanjiti tjelesnu temperaturu tokom ljeta. To je samo djelimično tačno, jer pića i namirnice ne bi trebali biti isuviše hladni. Hladna pića uzrokuju postepeno, ali kratkotrajno hlađenje samo gornjeg dijela želudačno-crijevnog trakta, ali imaju minimalno djelovanje na ukupno sniženje temperature tijela, jer je apsorpcija takvih tečnosti mnogo manja nego što je slučaj s umjereno hladnim. Razlog tome je činjenica da hladna tečnost unesena u organizam ubrzo preuzima temperaturu tijela. Zbog toga se ljeti ne preporučuje unos suviše hladne tečnosti i namirnica (ne ispod 5 stepeni Celzijusa).

Osim vode, u ljetnim sparnim danima, dobro osvježenje pružaju i ledini čaj, nezaslađeni voćni sokovi i mlijeko, jer oni pored vode, snabdijevaju organizam i mineralnim materijama i drugim hranjivim sastojcima koji se gube isparavanjem, odnosno znojenjem. Alkoholna, gazirana i zaslađena pica, kao i pića bogata kofeinom treba izbjegavati tokom ljeta, jer stimuliraju izlučivanje tečnosti iz organizma, čime se pojačava dehidracija.

Osim vode i ostalih napitaka, namirnice koje se ljeti jedu imaju iznenađujuće veliku količinu vode. To se prvenstveno odnosi na sezonsko voće i povrće. Zelena salata, mrkva, paradajz, krastavac, lubenica, dinja i jabuke sadrže u prosjeku više od 80% vode i srazmjernu količinu mineralnih tvari tako da služe i kao ukusan izvor vode i minerala izgubljenih znojem.

24.07.2007.

Cirkulacija i vrelo ljeto

Pošto je cirkulacija u vrelim ljetnim danima otežana, korisno je znati kako da pomoću ljekovitog bilja otklonite sve simptome ove nimalo bezazlene pojave.

Simptomi: glavobolja, trnci i osjećaj hladnoće u udovima, te grčevi u mišićima nogu.

Praktični savjeti: Jedan od najboljih trikova za momentalno poboljšanje cirkulacije je svakodnevno naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom. Prije spavanja izuzetno prija i topla kupka s aromatičnim uljima ruzmarina, lavande i eukaliptusa.  Ujutru i u bilo koje doba dana korisna je masaža stopala i šaka, a naročito stopala jer se stimuliše prokrvljenost i bolji dotok kisika.  Izbjegavajte masna i veoma začinjena jela; potrudite se da tijelu obezbijedite dovoljno energije i to unosom žitarica, hljeba, mahunarki i krompira. Predlažem supu od leće/soje, zrna pšenice, zobi... sa dodatkom ruzmarina, celera, luka- daje potrebne sastojke oraganizmu.

Biljna kupka: Ako umjesto kupke u vodu umješate bilje, osvježit ćete kožu i poboljšati cirkulaciju. U platnenu vrećicu stavite iglice bora, list koprive, nane, bosiljka, lovora, bršljena, kadulje, ruzmarina i pelargonije, cvijet lavande, koru limuna, koricu cimeta i plod badema. Zakačite vrećicu na slavinu da mlaz vode curi preko nje. Pri kraju kupanja, vrećicom s biljem možete istrljati tijelo.

Vino od ruzmarina: 20 gr osušenog ruzmarina stavite u litar vina i ostavite da odstoji sedam dana. Pije se procijeđeno , po mala čašica svakog jutra.

Čaj od vinove loze: U 2 dcl vode dodajte kašiku osušenog lišća vinove loze. Ostavite da odstoji 10-15 minuta. konzumirajte svježe pripremljen čaj tri puta dnevno tokom 2-3 nedjelje.

12.07.2007.

Mirisi bošnjačke kuhinje

Na stranici HERBATEKA možete pronaći korisne informacije o pojedinačnom bilju, povrću, voću... Ovim postom htjela bih vas podsjetiti i upoznati s tradicionalnom kuhinjom Bosne i Hercegovine, posebno o zijafetima ( svečanim objedima; jelovnicima). Lijepo je upoznavati drugačije, novo, ali nije dobro zaboraviti svoje. recepte možete pronaći na stranici Tradicionalna bosanska kuhinja.

Sudeći prema zabilješkama drevnih putopisaca koji su pohodili Bosnu i Hercegovinu, zijafeti (jelovnici)  su se obično sastojali od 12 do 24 jela. U musafirhanama ( Javne kuhinje- restorani  iz prošlih vremena u kojima su besplatno dobivali hranu siromašni putnici namjernici, najduže 3 dana dok se ne snađu u novoj sredini) u ono vrijeme svojim gostima se nudilo dvadesetak različitih slatkih i slanih jela.

Hljeb/kruh,  pogače, peciva

Nema ljepšeg mirisa u bosanskoj kuhinji od mirisa koji se širi dok se u kuhinji peče hljeb, pogače i različita peciva. Gotovo sve seoske i gradske sredine u BiH imale su svoje vlastite recepture i naprosto su se takmičile u postizanju ljepšeg ukusa, ugodnijeg mirisa, mehkoći, izgledu...Ipak, prema onome što nam je ostalo zabilježeno iz prohujalog vremena, izgleda da se travnička čaršija posebno isticala, a travnički pekari, kaže jedan izvor, bili su toliko vješti i maštoviti da su pravili čak četrdesetak vrsta hljeba i peciva. u drugim gradovima izbor je bio znatno manji i kretao se oko brojke 15. Nabrojat ću samo neke: čurek, somun, bosman, kaplama, paklama, česnica, simit, pogače, čahije, lepinje, fodule, pituljice, peksimeti, pereci, đevreci, slani lokumi, kifle, paprnjaci, dvetice, elifi, kovrtanji, zemičke, maslenice, puh-pecivo...

Čimburi

Gotovo da nijedna nacionalna kuhinja u svijetu u svom jelovniku nema toliko različitih vrsta čimbura kao bošnjačka. To, kako je svojevremeno zapisao jedan austrijski putopisac, prevazilazi svaku maštu: čimbur sa mladim lukom, sa crvenim lukom, sa bijelim lukom, sa prasom, sa mljevenim mesom, sa suhim mesom, aščiski čimbur, pekarski čimbur, čimbur od koprive/žare, od špinata, čimbur sa rižom (joširluk), sa zelenom paprikom, tišak-čimbur,  i još desetine različitih čimbura spravljali su se u bošnjačkim domovima. sa čimburom se započinjao svaki obrok, a u mnogim gradskim i seoskim sredinama prethodio je čorbama.

Čorbe

U svakodnevnoj tradicionalnoj ishrani Bosanaca i Hercegovaca, čorbe zauzimaju značajno mjesto. za razliku od blagih juha/supa, obično se prave jače začinjene, s više masnoće, guste i hranjive, najčešće sa mesom ili sa jačim dodacima, kao što su povrće, tjestenina, jaj i slično. Iako se obavezno jedu uz glavno jelo, prije ili poslije čimbura, čorbe egzistiraju i kao samostalna jela, koja se uzimaju za doručak. tada se, po pravilu, spravljaju nagusto, od komadića mesa, priređene na mnogobrojne načine: s telećim, goveđim, janjećim ili kokošijim iskosanim mesom, te u obliku ćufteta, flekica, izmiješanim s bamjom i povrćem, tjesteninom i rižom i obavezno začinjenim raznim mirođijama i uzavrelim (ucvrkanim) mladim maslom. Nakon dugih akšamluka, u sitnim jutarnjim satima, jedu se kisele čorbe, kojima se po volji dodaje limunov sok ili prirodno sirće. One imaju funkciju da "reguliraju" stomak i, kako kažu akšamlije, da "vrate snagi i osvježe dušu."

Pite i buredžici

U bošnjačkoj kuhinji pite se smatraju prijelaznim jelima i prave se na 1001 način. Pite se smjenjuju s dolmama, ćevapima i sličnim jelima i neizostavne su u svakodnevnoj ishrani. Mogu biti slane, poluslane, kisele i slatke, a italijanski putopisci  i dobronamjernici ih porede sa svojim pizzama. Inače, kako je zabilježio Alija Lakišić, pojam pite u BiH je veoma širok. U nekim krajevima, kao u Gradačcu, pitama nazivaju sve ono što se peče ili samo dopeče u tepsiji, pa tako i rešediju ubrajaju u pite.  Iako su najpoznatije burek-pite, sirnice, zeljanice, tikvenice, krompiruše...pite se prave , takoreći, od svega. čak u nekim krajevima u dolini rijeke Bosne, domaćice prave pitu i od cvijeta bagrema.

Ćevapi

Jelo ćevap (ćevab, čebap) moglo vi se reći, osnova je bošnjačke nacionalne kuhinje kao što su čorbe, čimburi, pite i dolme, i bez njih se ne bi mogao zamisliti nijedan glavni obrok. Spominju se u mnogim ljetopisima (Mula Mustafa Bašeskija pominje ćevap sa vrućom kukuruzom!), hronikama, putopisima domaćih i stranih dobronamjernika, koji su prohujalih stoljeća putovali Bosnom i Hercegovinom.

Šta je zapravo ćevap?

Iako nema preciznije definicije, moglo bi se reći da se radi o jelima od mesa ili, tačnije, radi se o "na komade isječenom kuhanom ili dinstanom mesu sa dosta začina i umaka.

U BiH pravi se i veliki broj slatkih ćevapa. Moglo bi se, zapravo, reći da kulinarskoj mašti tu i nema  kraja. Koristi se gotovo svo voće i najrazličitije kombinacije (šareni ćevap, ćevap sa dunjama, slatki vrat, čantrin slatki ćevap... samo su neki od naziva ovih jela).

Krzatme

Ljudima koji dovoljno ne poznaju bošnjačku tradicionalnu kuhinju, zasigurno je ponekad teško razlikovati ćevap od krzatme. Uostalom, i sama riječ- krzatma, turskog porijekla, označava "ćevap od janjetine ili bravetine dinstan sa graškom", a prema vrsti mesa: janjeće, teleće, ovčije, juneće, pileće...; te vrsti povrća i žitarica, koji se koriste za spravljanje ovog ukusnog jela, u BiH je poznato više od desetak različitih krzatmi.

Dolme i sarme

Dovoljno je reći "dolma" i svako ko poznaje bošnjačku tradicionalnu kuhinju sjetit će se mnogih ukusnih jela u kojima su povrće i mljeveno meso glavni sastojci. Istraživači kuharskih tradicija BiH došli su do zaključka da su dolme u naše krajeve pristigle  sa Orijenta, a među prvima spominju se punjene tikvice, punjeni paradajz, punjeni luk...

Mostarski sahan predstavlja jednu vrstu šarene dolme, s tim što se dodaje japrak i uvalak (mesni kolačić). U tanjir se servira nešto safta iz uvalaka (kolačića; malih mesnih kuglica), nekoliko kolačića sa strane, nekoliko japrak-sarmica, te punjenih malih paprika, paradajz-dolmi i nekoliko sogan-dolmi. Sve se to prelije saftom i zacvrče maslom. servira se sa povlakom (P.S.povlaka se povlači s površine ukiseljenog mlijeka, otuda i pravilnije povlaka, a ne pavlaka jer se ne pavlači) ili kiselim mlijekom.

Pilavi i ćufteta

Tradicionalna bošnjačka kuhinja ne može se ni zamisliti bez pilava, jela od gusto kuhane riže, koje se spravlja u stotinu varijanti i koje je neizostavno u svečanim i blagdanskim prilikama. Nekada se "veliki pilav" obavezno pravio poslije uspješnih polaganja esnafskih (zanatskih) ispita, za svadbene večere ili za neka druga porodična slavlja.

Prema Aliji Lakšiću, najstariji pisani dokumenti, koji govore o pilavu u Sarajevu, datiraju još iz daleke 1462. godine i spominju se kao jedno od mnogobrojnih jela koja su se služila u poznatoj musafirhani (restoranu) Isa-bega Ishakovića. Tri stoljeća kasnije, 1770. Bašeskija bilježi da su se za slavlje (teferić-kušanmi) sarajevskih čizmedžija, između mnogih jela, servirale i tri vrste pilava- crveni, žuti i bijeli pilav.

Iako ćufte na perzijskom ne znači ništa drugo do "kolačić od mesa sa saftom", u tradicionalnoj bošnjačkoj kuhinji se razlikuje ćufte od kolačića, ali se razlikuje i ćufte od raznih vrsta ćufteta.

Tave i bamje

Osnovni sastojak ovih jela jeste krompir, ali se u nekim slučajevima dodaje i meso. Za tave se koristi mnogo različitog povrća, bijelog mrsa,  i dosta začina. a da se radi o veoma ukusnim jelima , govori i slijedeća receptura za "klasičnu tavu":

80 dkg mlađeg mesa (najbolje janjećeg od rebara) 50 dkg mladog krompira, 25 dkg zelene paprike, 25 dkg svježeg paradajza, 15 dkg crvenog luka, 10 dkg mrkve, malo peršunovog lista i lista celera, nekoliko čehni bijelog luka, 1dcl janjeće supe, janjeća košuljica ili pergament papir, 2 dkg masnoće, aleva paprika i so.

priprema: Očistite, operite i izrežite povrće. Ako su glavice crvenog luka sitnije, samo ih ogulite ili prerežite ukoliko su krupnije. Bijeli luk ostavite u čehnama. Povrće stavite u pomašćenu tepsiju, to jest tavu. Operite i izrežite meso na komade, te poredajte ravnomjerno po povrću. Tavu prekrijte janjećom košuljicom ili pergament papirom (može i papirom od fišeka) i pecite u pećnici. Poslije dodajte alevu papriku. Ukoliko meso nije mlado, prethodno ga skuhajte. Tada u tavu dodajte i malo supe.

Bamje

Pripisuju joj mnoge kvalitete. Između ostalog i da je jedan od najubjedljivijih afrodizijaka  što je majka priroda ponudila u svojoj raskošnoj riznici ljekovitog bilja. No, bilo kako bilo, bamja (bamya, turski - biljka) je nezamjenljivo jelo na svečanim gozbama, a njen specifični  ukus ne može zamijeniti niti jedna druga biljka što se koristi u tradicionalnoj kuhinji Bošnjaka.  Bamja je povrće juga i na Orijentu se uzgaja više vrsta, a jedna vrsta uspijeva i u nas.

Musake i pirjani

Arapska riječ musaqqa (skvašen, napojen) najbolje govori o jelima koja se kriju iza ovog imena. Nema sumnje da je u BiH, kao i mnoga druga jela, musaka došla sa Orijenta, ali je ovdje doživjela različite izmjene i dopune, tako da je u pravom smislu dobila kuharske specifičnosti i kvalitete ovog podneblja.

Ako pirjan pomenete u Bosni, lokalni sagovornik će odmah pomisliti na ukusno jelo spravljeno od pirjane (kuhane, dinstane) bijele i crvene džigerice, a ako o njemu započnete razgovor u Hercegovini, lokalni sladokusac će pomisliti na jela od svježeg ili suhog mesa, koja se pirjaju u vreloj masnoći, zajedno s lukom.

I jedni i drugi su u paravu, a riječ je perzijskog porijekla "biryan"- označava nešto što se zajedno kuha (meso i povrće) i to je suština naziva.

Tiriti i pečenja

Jedan austrijski putopisac s početka prošlog stoljeća  je rekao:"Niko ne zna koliko  sevdalinki u Bosni ima, ali ih svi znaju pjevati!" Tako je i sa bošnjačkim jemecima (jelovnik). Niko ne zna koliko ih ima, ali ih u BiH svi znaju spravljati. Zahvaljujući tome bošnjačka kuhinja se i osržala do danas.

Neki nazivi jela tirita i pečenja: masni tirit, ičija, kuhana plećka, nadolmljeni tukac, kokoš na bunguru, Fatimin but, Kadun- butići, mostarska dolma, koljenica lešo, travničko punjeno janje, jelandži piletina, janjetina pod sačem, pileće pečenje ispod sača, lešo meso s prilogom, pile u pogači, vezirske mahmudije, bosanski lonac, teleći mišići u mirođijama,  janjeća janija, papazjanija, podveleško janje...

 Slatka jela

Dovoljno je nabrojati neka:  baklava sa orasima, kajmak baklava, džunlar-baklava, baklava sa bademima, sarajevska sevdidžan-baklava, stambo-baklava, đul-pita od badema, kadaif, ružice, Đuline ružice, krajiški pupak, tulumbe,  torta sultanija, hurmašice, tufahije, halva, srneća leđa, đunlari, gurabije, tropska bomba, varenac s narom, kolač s limunom, kocke od kokosa, palačinke s jabikama...

Emirina bamja pita / Kozaracki kuhar baklava/Kozaracki kuhar tava/ Kozaracki kuhar buredzici/Kozaracki kuhar
05.07.2007.

VIŠNJA (Prunus cerasus)

Vrijeme je sazrijevanja višnji. Ne propustite ih.
Višnja je sakupila dovoljno bodova da uđe u kategoriju super-hrane. Njezine korisne tvari ne gube se  niti nakon uobičajenog procesa prerade, tako da će i sušena, smrznuta ili konzervirana imati određenu antioksidativnu vrijednost.
Najzdravija je sirova. Glavni pigment je crveni antocijan kojeg sadrži više i od kupina, ribizli i jagoda, izvor je beta karotena - sadrži ga 19 puta više od borovnica i jagoda; sadrži melatolin - tvar koja djeluje antioksidativno i jedan je od važnih regulatora srčanog ritma i procesa spavanja; također, ubrzava oporavak nakon operativnih zahvata.Korisna forma crvenog pigmenta koja postoji u njoj, uopće se ne nalazi, naprimjer, u borovnicama. Crvena boja daje ovom voću iznimne zdravstvene osobine:  pruža zaštitu od bolesti srca i krvožilnog sistema, određenih vrsta raka, smanjuje mogućnost pojave dijabetesa i inzulinske otpornosti te pomaže u tretiranju i odgađanju poremećaja pamćenja, a pokazala se uspješnim i u smanjenju upalnih procesa i ublažavanju boli kod artritisa.
- Upotreba višnje iz kompota (hošafa) zamjenjuje količinu aspirina od 1,41 grama.
- Čaša soka od višnje je ekvivalent 0,3 grama aspirina, a smrznute imaju djelovanje kao 0,9 g aspirina.
- Čaša soka godi zglobovima;  zdjela plodova je za srce.

02.07.2007.

Astromedicina - korisno, a malo i zabave

Prekucano iz časopisa    PRAKTIKA - Lekovito bilje, april 2007. Možete pronaći korisne savjete o zdravlju i ishrani za vaš horoskopski znak, a ujedno se malo i zabaviti. Recepti za kupke po horoskopskom znaku, preuzeti iz časopisa "LJEKOVITO BILJE".
Ovan
Ako ste tipičan ovan, onda kroz život hodate brzo, ne osvrćući se mnogo na ono što je prošlo. cilj je uvijek ispred vas, a pošto jurite da ga dostignete, manjka vam "unutrašnja" komunikacija. Čini vam se da nikad nemate dovoljno vremena, a da će glavobolja ili neki drugi bol proći sam od sebe. Skloni ste da precjenjujete svoje fizičke mogućnosti, pa da iscrpljenost, stres ili neku bolest konstatujete tek kad je ova postala očigledna i komšiji. U svađi brzo planete, nestrpljivi ste, a vaše cijelo biće emituje poruku: "Hoću sad i hoću sve!"
Predispozicijske bolesti: Sve koje su posljedica prevelikog naprezanja, žurbe i precjenjivanja vlastitih mogućnosti.. Mišići, glavobolja, srčana arterija, zubobolja, neuralgije lica, oboljenja žučne kese, Nesanica.
Adekvatni oblici terapije: Aktivna vrsta sporta koja relaksira. Dinamička meditacija. Akupunktura. Individualni rad sa osobom kojoj vjerujete. Samoiscjeljenje. Bioenergija.
Ljekovite trave: peršun, aloja, bosiljak, nana.
Rad na sebi: Razvijajte strpljenje, odmjerenost u stavovima i umjerenost. Dozvolite sebi predah, odmor, lagane šetnje. Obratite pažnju na svoje tijelo, mišići ne trebaju biti prenapregnuti. Izbjegavajte vatrene rasprave, suvišne brige oko lične  afirmacije i alkohol. Probajte sa meditacijom.
Astrologija i ishrana:
Ovan se loše hrani. Potrebno mu je meso, ali bez pretjerivanja. Voli biber i začine,  ali bi bilo bolje da vještačke začine zamijeni svježim bijelim i crnim lukom, maslinama, rotkvicama, hrenom. Treba da unosi namirnice bogate fosforom, kalijumom, obojenim vitaminima (kupus, orasi, špinat).

KUPKA: 2 dcl pšenićnih klica uliti u staklenku. dodati 10 kapi eteričnog ulja klinčića, 10 kapi eteričnog ulja narandže i koru narandže narezanu na uske trakice. staklenku dobro zatvoriti. Nakon šro odstoji 10 dana, ulje procijediti u bočicu. Umiruje, opušta, zagrijava.
Bik
Najistaknutija crta vaše ličnosti ogleda se u tome što istrajavate u onome što ste zamislili- po svaku cijenu. Vaša osjećanja su veoma bujna i usljed nesklada željenog i mogućeg mogu se pojaviti konflikti. Ljubomora, ponekad afekat, svaka vrsta nekontrolisanih emocija ostavlja posljedice i na vaše fizičko tijelo. Ponekad ste skloni pretjeranim uživanjima.
Predispozicija bolesti: Oboljenja u predjelu grla, nepca, glasne žice,  krajnici, štitna žlijezda, angina, zglobovi, dijabetes.
Adekvatna terapija:  Prija vam svaka vrsta masaže. Hiropraktika, kocuban, terapija aromama. Iz domena fitoterapije - koktel čajeva. Kreativne terapije koje koriste glas ili pjesmu. S obziromna to da ste skloni prekomjernom jelu i piću  - dijeta i  ostale terapije usmjerene na ishranu.
Ljekovite trave: žalfija, podbjel,  hajdučka trava (kunica), kukuruz.
Rad na sebi: Ma kako vam to zvučalo, svakodnevno razgibavanje tijela vam je itekako potrebno. Pokušajte i sa nekom od vježbi čiji je cilj emotivna rezidentifikacija. Vježbajte odolijevanje slatkišima i uvedite sezonske dijete. Razvijajte kreativnost i maštovitost.
Astrologija i ishrana:
Ako već ne voli gimnastiku, treba da se šeta i bavi jogom i da ne jede iz dosade. Njegov spas je sporo žvakanje, jer na taj način produžava uživanje u jelu, a ne preopterećava stomak. Treba da izbjegava sosove, slatkiše i ostale namirnice koje imaju isuviše kalorija. Ne smije pretjerivati s mesom. Jaja, mliječni proizvodi, salata i zeleno povrće savršeno mu prijaju, a on ove namirnice ionako voli da jede. U principu, može da jede sve, pod uslovom da bude umjeren.
KUPKA: 1 banana, 3 kašike kokosovog mlijeka, 3 kašike jogurta i 1 kašika meda, sve kremasto umiješati. Smjesu nanijeti na tijelo, ostaviti da djeluje 5 minuta, a potom još 15-20 minuta tokom kupke. Djelovanje- svilenkasta, mekana i glatka koža.
Blizanci
Struktura ličnosti: „Kasnim, kasnim, kasnim“-vikao je Bijeli Zec i to sve u strahu da nešto ne propusti. On je maštovit i pomalo ekscentričan kao pravi Blizanac. Uvijek želi da je u toku. U stanju su da obavljaju nekoliko poslova istovremeno.
Predispozicije bolesti: Sve koje su posljedica nervne i mentalne napetosti, kao i dezorganizovanog i nesređenog života. Moguće je da usljed žurbe zaboravljate i kako se pravilno diše. Bronhitis, zapaljenje pluća. Neurološka oboljenja. Kapilari. Astma.
Adekvatna terapija: Terapija koja povezuje (usklađuje) duh i tijelo. Gimnastika ili joga. Preporađanje i druge terapije disanja. Šetnje do izvora ili odlazak u banju. (Ne mondensko ljetovalište, nego na takvo mjesto na kojem možete spokojno da posmatrate izvor i protok vode.) Ljekovito bilje: Lovor, sladić, gavez.
Rad na sebi: Pošto već morate da radite nekoliko poslova, pokušajte da ih klasifikujete po važnosti ili još bolje, neka jedan bude umni, a drugi više fizički. Ne opterećujte se suvišnim mislima i kalkulacijama.
Astrologija i ishrana: Ne savjetuje im se alkohol, već što više limunovog soka, narandži, ribizli i borovnica. Žitarice im jako prijaju. Preporučuje im se temeljno žvakanje. Mlijeko i sve namirnice bogate proteinima.

KUPKA: 5 kašika  listova ruzmarina i na ploške narezana 2 limuna preliti sa 1 l  kipuce vode. Nakon što pokriveno odstoji 2 sata, tekućinu procijediti, umiješati pjenu za kupanje i dodati kupki. Umiruje, opušta i osvježava.
Rak
Struktura ličnosti: Vi ste Mjesečevo dijete i kao sda ste satkani od najtananijih emocija. Za svaku aktivnost potreban vam je emotivni motiv, a skloni ste da i na najbezazlenije komentare reagujete uzburkanim osjećanjima. Krhki ste i u drugim izazivate nagonsku potrebu da vas štite i njeguju. Ponekad patite od nedostatka samopouzdanja, zbog čega vam se može desiti da život radije provedete ploveći u barci mašte.
Predispozicije bolesti: Da odmah raščistimo jednu stvar- podložni ste sugestiji i zato nemojte uobražavati da imate sva navedenena oboljenja. Hipohondrija. Stomak, probava, bolesti grudi i prsa (donji dio pluća), jajovod, maternica, bolesti koje nastaju usljed emotivnih teškoća. Adekvatna terapija: Na vas pozitivno utiče i lijepa riječ. Sve terapije koje koriste pozitivnu sugestiju. Afirmacija. Sve vrste kupki, hidroterapija, limfna drenaža, psihoterapija. Terapije poezijom ili neki drugi kreativni rad. Vizuelizacije. Rad sa snovima.
Ljekovito bilje: Kamilica, mak, ruzmarin.
Rad na sebi: Kada vas zateknu crne misli, borite se protiv njih suprotstavljanjem lijepih, po principu suprotnosti. „Do sada je teško, ali, ja znam kako izgleda kad je lagano“ (Izazovite to osjećanje u sebi). Protiv depresije borite se kreativnošću. Šetnje pored vode, dobra knjiga ili film i sigurno ćete se osjećati bolje.
Astrologija i ishrana: Alkohol mu ne prija, kao ni gazirana pića koja nadimaju stomak. Njegova ishrana je od presudnog značaja za opću fiziološku ravnotežu. Voli mliječne proizvode i treba što više da ih konzumira. Potrebni su mu svježe voće i povrće, bademi, lješnik, riba i morski specijaliteti.

KUPKA: 2 kašike suhih cjetova lavande i nasjeckanu koru limuna staviti u staklenku, preliti sa 2 dcl maslinovog ulja i dobro zatvoriti. Nakon što odstoji 7 dana, ulje procijediti i dodati 10-15 kapi eteričnog ulja metvice. Osvježava, daje energiju za cijeli dan.

Lav
Struktura ličnosti: Po prirodi ste snažna i izdržljiva osoba. Pokreće vas velika vibracija, a težnje koje imate su visoko postavljene. Kada ustanovite da vam nije baš sve na ovom svijetu dostupno, postajete razdražljivi, a nekada i duboko očajni. S obzirom na to da ste svjesni svojih kvaliteta, možete biti tašti ili oholi u odnosima prema „običnim smrtnicima“. Povremeni periodi introventnosti, mrzovolje i ljenčarenja...da li vam to zvuči poznato?
Predispozicije bolesti: Srce i krvotok, visoki krvni pritisak, oboljenja kičme i kičmene moždine, slezena. Bolest ponekad može doći usljed vaše sklonosti da se pridržavate krutih principa. Adekvatna terapija: Sve terapije koje su u vezi sa energijama. Bioenergetski tretman, hromoterapija i terapija zračenja, sunčanje. Prija vam i svaka vrsta masaže.
Ljekovito bilje: Peršun, maslačak, mirođija, suncokret, narandže.
Rad na sebi: Ponekad vam se može desiti da se razbolite usljed neispunjenih ambicija ili krutih principa. Dozvolite sebi relaksaciju. Ne očekujte perfekciju u svakom trenutku. Redovno mjerite krvni pritisak.
Astrologija i ishrana: Što se tiče ishrane, Lav mora izbjegavati pretjerano uzimanje mesa i alkohola. Treba da pije puno voćnih sokova i da jede suho voće koje sadrži prirodan šećer, energetik koji mu je potreban. Od začina mu odgovaraju: lovor, šafran i bijeli luk, koji snižava pritisak.
KUPKA: 200 gr morske soli rastopiti u 2 dcl vruće vode, a potom pomiješati s 500 gr meda. Slatko - slani med uliti u staklenku i umiješati 15-20 kapi eteričnog ulja ruže. Pospješuje metabolizam i cirkulaciju, te njeguje kožu.
Djevica
 Struktura ličnosti: „Red, rad i disciplina“, moglo bi biti vaše geslo ukoliko ste tipičan predstavnik ovog znaka. Sitnice su vam veoma važne, a vaša sklonost detaljima ponekad može postati prava opsesija. Pedantni ste i vodite računa o zdravom životu. Realni ste. Što vas može dovesti do toga da sebi zabranjujete „nerealne“ ciljeve i želje.
Predispozicije bolesti: Oboljenja organa za varenje, čir, pankreas, dizenterija, slijepo crijevo, jetra, slezena.
Adekvatna terapija: Makrobiotika, svi oblici dijeta, homeopatija, vježbe komunikacije rada sa ispoljavanjem emocija.
Ljekovito bilje: Blagi prirodni čajevi, bosiljak, sitne žitarice, lavanda, kim.
Rad na sebi: Znate da vam je potrebna uređenost životnog prostora, pa se zato postarajte da prostorija u kojoj boravite uvijek bude dobro provjetrena. Higijena vam je važna, ali ona nije samoj sebi svrha. Dozvolite sebi da povremeno maštate- potiskivanje ili zanemarivanje želje vode direktno u stres. Pokušajte sa nekom od vježbi za opuštanje- bolje ćete se osjećati, a i šanse za čir se smanjuju.
Astrologija i ishrana: Djevice je lahko liječiti ili natjerati na dijetu, jer se one svega striktno pridržavaju. Asketski tip Djevice je bukvalno zaljubljan u dijetetiku i uživa da eksperimentiše- nekad i previše. Djevicama izuzetno prija grožđe- voće njihovog godišnjeg doba. Treba da jedu žitarice, celer, jabuke, kuhanu salatu. Crijevima im ne prijaju sirove namirnice i zeleno povrće. Moraju izbjegavati svu hranu tešku za varenje, skrob, masnoću.
KUPKA: 4 kašike suhih cvjetova kamilice preliti sa 5 dl kipuće vode i pokriveno ostaviti da odstoji preko noći. Tekućinu procijediti, umiješati 5 dcl mlijeka i šolju mljevenih zobenih pahuljica, te dodati kupki. Umiruje i njeguje kožu.
Vaga

Struktura ličnosti: Ljubazni ste, dragi i omiljeni. Dakle, vi ste tipična Vaga. Ponekad vam je teško da drugima kažete „ne“, pa vam se može desiti da djelujete suprotno od vaših želja i osjećanja. Možda ne priznajete da ste neodlučni, ili vam je sigurno potrebnodosta vremena da „izbjegavate pravilan sud“.
Predispozicije bolesti: Oboljenja bubrega, kože, kostiju, vena, lumbago, dijabetes, upale urogenitalnog sistema.
 Adekvatna terapija: Sve terapije koje imaju za cilj podsticanje vaše kreativnosti. Slikanje, ples, muzikoterapija. Lahka gimnastika. Hata-joga ili sve one vježbe koje imaju za cilj postizanje ravnoteže. Rad sa afirmacijama i izmjenama identiteta. Terapija disanja.
Ljekovito bilje: Potočara, majčina dušica, ljubičica, lipa.
Rad na sebi: Vježbajte svoju odlučnost. Objasnite sebi da nekim ljudima ponekad, a nekim drugim uvijek treba reći izričito –ne. Potrebna vam je harmonija da biste ispravno funkcionisali, zato pokušajte sa vježbama koje bi vas snažile u pravcu postizanja unutrašnjeg mira i ravnoteže. Svoj mir tražite u sebi, ne u drugima.
Astrologija i ishrana: Vagama prija udoban život, bez prevelikog rada. Njihova ishrana mora biti lagana, obroci redovni, bogati salatom, voćem, svježim povrćem, jajima i mliječnim proizvodima. Moraju izbjegavati sve što iritira bubrege i bešiku: alkohol, gazirana pića, začine.
KUPKA: Samljeti 3 kašike suhih cvjetova kamilice, po 2 kašike suhih cvjetova ruže i lavande i 1 kašiku suhih listova kadulje. Mljeveno bilje pomiješati s 300 gr mlijeka u prahu i čuvati u dobro zatvorenoj staklenki. U svaku kupku dodati 5-6 kašika mješavine. Biljke djeluju umirujuće i harmonizirajuće, a mliječni proteini njeguju kožu, čineći je mehkom i nježnom.
Škorpija
Struktura ličnosti: Vi ste čovjek snažnih emocija, dramatičnih sklonosti i dubokih poriva. Često vas pokreću instikti. Vaša volja je neobično snažna, a izdržljivost čudesna. Ponekad možete biti previše strasni, ljubomorni, posesivni i zahtjevni, kako prema sebi, tako i prema drugima. Predispozicije bolesti: Infekcija i oboljenja polnih organa, oboljenja nosa, sinusi, sekretivni sistem, prostata, groznice.
Adekvatna terapija: Autogeni trening, vježbe koncentracije i vizuelizacije (u zdravstvene svrhe), regresija, autosugestija, sauna, post, ljekovito blato, dinamička meditacija.
Ljekovito bilje: Žalfija, borovnica, kopriva, bosiljak.
Rad na sebi: Ovo je nešto što vam je poznato. Svi tipični predstavnici ovog znaka život inače doživljavaju kao šansu za stalno unapređivanje sopstvene ličnosti. Kada kontrolišete ljubomoru ili intenzivna osjećanja, radite na tome da ih diskreirate, a ne potisnete.
Astrologija i ishrana: Škorpije su sklone alkoholu i jakoj hrani. To je znak prikrivene autodestrukcije. Trebalo bi da se klone svih začina koji iritiraju sluzokožu, mada im to teško pada.

KUPKA: 200 g usitnjenih suhih listova matičnjaka pomiješati sa 300 g krupne morske soli. Mješavinu podijeliti na 2 dijela, uviti u gazu i zavezati. Po 1 zavežljaj mirisne biljne soli uroniti u kupku. Jača živce, regenerira i čisti kožu.

Strijelac
 Struktura ličnosti: Druželjubivi ste, i za vas život može biti zbir čudesnih avantura. Uživate u zabavama, kontaktima sa drugima, dobrom vinu, pjesmi i igri. Veliki sanjari, ali sposobni da svoje snove sprovedete u djelo. Nepopravljivi ste optimisti, a vaša vjera u ljude i bolje sutra se uvijek na kraju ispostavi kao tačna.
Predispozicije bolesti: Bolesti jetre, ciroze, žutica, bokovi, butine, reuma, upale, oduzetosti. Adekvatna terapija: Rad sa čakrama, eteričnim uljima, terapije u vezi s energijama, elektro i laserska akupunktura, svi sportovi koji su timski i dinamični. Vježbe opuštanja.
Ljekovito bilje: Sljez, mažuran, loza, eukaliptus, trešnja.
Rad na sebi: Prije svega, izbjegavajte duhan i alkohol. Razvijajte samodisciplinu i istrajnost, što može da vam bude i zanimljivo, ako ih povežete sa nekim od drevnih istočnjačkih tehnika, meditacija ili joga. Pokušajte da postignete „svjesnost“ tokom jela. To otprilike znači da ste u svakom trenutku skoncentrisani na ono što stavljate u usta.
Astrologija i ishrana: Akcenat je na kvaliteti, a ne kvantiteti. Što više zelene hrane. Umjerenost u ishrani, pogotovo u kasnijem dobu. Pošto volite da jedete u društvu- vodite pritom računa koliko jedete. vitaminC- u ogromnim količinama.

KUPKA: U sviježe iscijeđeni sok od 2 limuna umiješati 1 kašiku maslinovog ulja i 10 kapi eteričnog ulja limuna. Razbuđuje, inspirira i daruje novu energiju.
Jarac
Struktura ličnosti: Vjerovatno ste već pročitali ranije:Jarčevi se rađaju stari, da bi se tokom godina- podmlađivali. Ponekad ste toliko predani dužnosti ili poslu, da zaboravite na neophodni odmor. Kroz život postepeno učite lekcije opuštanja, vedrine i optimizma.
Predispozicije bolesti: Bolesti kosti, zglobova, koljena, bokovi, kožna oboljenja, prehlada, reuma.
Adekvatna terapija: Vama odgovara takva terapija koja je kombinacija jednostavnosti i strogog režima. Post, hiropraktika, fizički rad-kao terapija. Planinarenje, lagane šetnje kao terapija, kristalo-terapija.
Ljekovito bilje: Cvekla, dunja, kukuruz, kruška, žir, bor.
Rad na sebi: Pokušajte spoznati, a potom i praktično primijeniti puno značenje riječi zadovoljstvo. Dozvolite sebi odmor. Uvedite sebi još jednu obavezu – smijanje. Vježbajte optimizam svakodnevno. Treba što više da se krećete po suncu, i što više vježbi disanja. Prijala bi vam svakodnevna jutarnja vježba tijela.
Astrologija i ishrana: Potrebno im je puno vode i sira (zbog kalcija), kao i dovoljno sna. Ne treba da pretjeruju sa sirovim povrćem koje inače vole, jer imaju preosjetljiva crijeva. Treba da izbjegavaju masnu hranu i sve što je teško varljivo. Kupus, a naročito crveni, izuzetno im prija. Isto tako im prija grejpfrut i svako voće koje pospješuje izlučivanje toksina. Svakodnevna porcija supe od celera pravi je lijek za ovaj znak. Preporučuje im se gimnastika, zbog održavanja pravilnog skeleta i bolje cirkulacije. Dobra je i šetnja.

KUPKA: 20 g osušenih algi i 100 g morske soli staviti u staklenku, preliti toplom vodom i miješati sok dok se so ne rastopi. Nakon što odstoji još 10-15 minuta "morsku vodu s algama" dodati kupki. Pospješuje metabolizam, zateže kožu i jača imunitet.

Vodolija
Struktura ličnosti: Nezavisni ste, dalekovidi i pomalo ekscentrični. S obzirom na to da je vaša planeta vladar- Uran, može vam se desiti da patite od nekih bolesti kojima se ne zna uzrok. Budući da ste izraženo intuitivni, vi instiktivno znate šta je najbolje za vaše tijelo. Za vas su vremenske kategorije dan i noć- prilično relativne, tako da ste skloni da se nečim zanesete i ne spavate i po nekoliko dana.
Predispozicije bolesti: Centralno-nervna oboljenja, tikovi, donji dio nogu, proširene vene, sklonost ka grčevima, od grča noge u listu do epilepsije, mozak, migrene, fobije.
Adekvatna terapija: Terapija visokim frekvencijama, organska ili terapija piramidom. Sve koje imaju veze sa zračenjima, ispravnim disanjem, preporađanje i regresija. Magnetoterapija. Ljekovito bilje: Limun, božur, ruzmarin, uva, iris.
Rad na sebi: Vama ne odgovaraju velike temperaturne i životne oscilacije, pa se potrudite da ih smanjite na najmanju moguću mjeru. Ukoliko želite da vaš kontakt s realnošću budešto potpuniji, skoncentrišite se na „ovdje“ i „sada“.
Astrologija i ishrana: Vodolije treba da unose namirnice koje sadrže fosfor (riba), zatim magnezijum, željezo, vitamine. Voće koje obično izbjegavaju, izuzetno im prija. Vodolije ne vole komplikovana i teška jela.

KUPKA: 1 štapić cimeta i koru limuna narezanu na uske trakice staviti u staklenku i preliti sa 2,5 dl ulja jojobe. Staklenku dobro zatvoriti. Nakon što odstoji 7 dana, ulje procijediti u bočicu. Dodati 40 kapi eteričnog ulja ruže i 20 kapi eteričnog ulja jasmina, bočicu dobro zatvoriti i protresti. 2 kašike ulja dodati u kupku, a potom kupku posipati laticama ruža. Opušta, oraspoložuje, pobuđuje senzualnost.

Ribe
Struktura ličnosti: Kao posljednjem znaku zodijaka, u vama je sadržana mudrost predhodnih znakova, ali i većina njihovih slabosti. Samo od vas zavisi koje ćete nivoe pobuditi u sebi. Vi često osjećate i znate unaprijed, ali vas to može činiti ranjivim.
Predispozicije bolesti: Oboljenja stopala, prehlade, osjetljivost pluća, reuma, vene, otoci. Adekvatna terapija: Kupke stopala, terapija sugestijom, afirmacija, muzikoterapija, hod po pijesku ili rosi bosih stopala (ali ne dugo), masaža stopala, meditacija, terapija aromama, vježbe komunikacije.
Ljekovito bilje: Kamilica, alge, jasmin, maline, hmelj.
Rad na sebi: Trebalo bi da radite na tome da što više razvijate volju i pozitivan pristup životu. Veoma bi vam koristile vježbe disanja koje bi vas upućivale na to gdje se trenutno nalazite. Pokušajte da što više zadržite pažnju na uzdah i izdah. Osjećate li u sebi mnoštvo kreativnog potencijala? Dozvolite mu da se izrazi. Skinite tamne ili ružičaste naočare i zakoračite u okean života. I ne strepite, jer, vjetar je povoljan.
Astrologija i ishrana: Osim redovne ishrane, Ribama se preporučuje da piju puno vode, da jedu ribu, povrće, žitarice, a da izbjegavaju skrob i slatkiše. Povremeni post bi im prijao. Odgovara im morska hrana bogata jodom.

KUPKA: 10  filter vrećica sa zelenim čajem staviti u staklenku širokog grla, nakapati sa 20 kapi eteričnog ulja limuna i staklenku hermetički zatvoriti. Već nakon 3 dana, u kupku se može uroniti 4-5 vrećica čaja. Inspirira, razbuđuje, pospješuje cirkulaciju.

Ishranom do zdravlja
<< 07/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031


MOŽETE PRONAĆI:
ISHRANA PREMA KRVNOJ GRUPI:
KRVNA GRUPA I ISHRANA
ishrana i krvna grupa2
krvna grupa- opci dio3
O krvna grupa
A krvna grupa
B krvna grupa
AB krvna grupa
lektini:veza između krvne grupe i prehrane
Preporuka o ishrani po islamu i savjetima Muhameda s.a.v.

BOLESTI I LIJEČENJE:
URINOTERAPIJA 1
URINOTERAPIJA 2
URINOTERAPIJA 3

ANEMIJA
ANEMIJA 2
ALERGIJE
ALERGIJSKI RINITIS
ASTMA
BOLOVI KICME
UPALA PLUĆA
RECEPT ZA ZLOCUDNE BOLESTI PLUCA
za pojedinačne dijelove organizma
JETRA
KAMEN U BUBREZIMA
OTICANJE NOGU
GIHT
LIJECENJE TUMORA
MULTIPLA SKLEROZA
ŠTITNA ŽLIJEZDA
OPSTIPACIJA
PSORIJAZA
KRVNI PRITISAK I SRCANE ARITMIJE
STOMACNE TEGOBE
ANKSIOZNOST / TJESKOBA

DIJABETES:
DIJABETES /ŠEĆERNA BOLEST
ISHRANA DIJABETIČARA
ČAJEVI ZA DIJABETES

IZBOR PREHRANE:
MIRISI BOŠNJAČKE KUHINJE
KAKO VAS ČUVA ISHRANAa
HRANA I ZDRAVLJE
HRANA ZA DOBRO RASPOLOZENJE
POSTOM I DO ZDRAVLJA
genetski modificirana hrana
UV ZRACENJE
trodnevna DIJETA za čišćenje organizma
DIJETA- greske
DOBRE KOMBINACIJE u ishrani
LOŠE KOMBINACIJE u ishrani
IZBOR ISHRANE BOLESNIKA
SASTAVLJANJE JELOVNIKA po piramidi ishrane
sastavljanje jelovnika 2
nacin na koji jedemo i pijemo
POPRAVITE IMUNOLOŠKI SISTEM ishranom.
recept za jačanje imuniteta
pojačavanje moći imuniteta
POJEDE NAS HEMIJA

HRANA I ZDRAVLJE
BILJNA SREDSTVA PROTIV BOLOVA
PRILAGODAVANJE dijetalne ishrane godinama:
sa 30 godina
sa 40 godina
sa 50 godina

CIRKULACIJA I VRELO LJETO
LJETO:PITI TOPLO ILI HLADNO?
SNAGA LJUBAVI IZ PRIRODE
gubitak motivacije
VITAMINI:
VITAMINI MINERALI METALI

LIJEČENJE VOĆEM
SIROVA ISHRANA

SOKOTERAPIJA dr. Vokera

HOROSKOP, ZDRAVLJE, ISHRANA
SELEN i JOD

ENERGETSKI NAPICI

ZDRAVLJE IZ POJEDINAČNIH NAMIRNICA

LJEKOVITO BILJE

SAZNANJA I SAVJETI:

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
2893335

Powered by Blogger.ba