Ishranom do zdravlja 2007/09/26

Ishranom do zdravlja

DOBRO DOŠLI NA BLOG KOJI VAS PODSJEĆA DA ISHRANOM MOŽETE POBOLJŠATI VAŠE ZDRAVLJE. Ne zaboravite i dokazanu istinu: "Postite da biste bili zdravi."

26.09.2007.

Hurma - zdravlje iz hurme

Muslimani se uglavnom iftare hurmama. Poslanik, a.s., je rekao: "Ako neko od vas posti, neka se iftari hurmama. Ako ih nema onda sa vodom. Voda je zaista čista".

Poslanik, a.s., je uobičavao raspostiti sa nekoliko hurmi, i to prije akšam namaza. Ako nije imao sazrele hurme, onda ih je mijenjao suhim grožđem. Kada ih uopšte nije bilo, onda je uobičavao iftariti se sa nekoliko gutljaja vode.

Moderna nauka je dokazala da su hurme dio zdrave hrane. One sadrže šećer, masnoće, proteine i neke veoma važne vitamine.  Hurme su također bogate prirodnim sastojcima. Savremena medicina pokazuje da one sprječavaju abdomenalni kancer. One su dakako bolje od drugog voća ako se uzme u obzir njihov sastav. One sadrže ulje, kalcijum, sumpor, željezo, potazijum, fosfor, magnezijum, mangan i bakar. Drugim riječima jedna hurma je minimum za jednu zdravu i balansiranu hranu. Arapi obično kombiniraju hurmu sa mlijekom, jogurtom, hljebom, maslacem i ribom. Takva kombinacija zaista čini dovoljnu i ugodnu hranu za psihu i tijelo. Zbog važnosti i vrijednosti hurme i hurmine palme, hurma je u Kur'anu spomenuta čak dvadeset puta. Poslanik, a.s., je poistovijetio dobrog muslimana sa hurminom palmom, rekavši: "Među dvrvećem postoji drvo slično muslimanu. Njegovo lišće ne opada".

Kada je časna Merjema, majka Isaova, a.s., bila trudna i imala trudničke bolove, hranila se hurmama. Hurma je definitivno "kruna slatkiša", idealna hrana koja se lahko vari i za samo pola sahata nakon konzumiranja, umorno tijelo dobija novu snagu, a psiha mentalno rasterećenje. Razlog leži u tome što je manjak šećera u krvi glavni faktor da ljudi osjećaju glad. Kada tijelo apsorbija sastojke hurmi, osjećaj gladi nestaje. Kada neko prekda post hurmama, uzimajući nakon toga drugu hranu, on ne može mnogo jesti. Izgleda da prekidanje posta hurmama pomaže u izbjegavanju pretjeranog uzimanja hrane. Eksperimenti su također pokazali da hurme sadrže neke stimulanse koji jačaju mišiće uterusa u posljednjim mjesecima trudnoće. To pomaže širenju uterusa i smanjenju krvarenja u vrijeme porođaja. Eksperti za hranu smatraju hurme najboljom hrnom za žene koje su na porođaju i one koje su dojilje. Razlog tome je što hurme sadrže elemente koji pomažu smanjenju depresije kod majki i obogaćivanju mlijeka što je potrebno da dijete bude zdravo i imuno na bolesti. Poslanik, a.s., je naglasio važnost hurmi i njihov efekat u rastu fetusa. Savremeni institut za hranu savjetuje da se djeci koja pate od prirodne nervoze ili hiperaktivnosti daju hurme. Prema nekim predajama, Poslanik, a.s., savjetuje uzimanje hurmi kao preparat za srčane probleme. Moderna nauka je također dokazala da utjecaj hurmi preventivno djeluje na bolesti respiratornog sistema.

Žena Poslanika, a.s., Aiša, r.a., je preporučivala hurme onima koji pate od vrtoglavice. Sada je dobro poznato da pad nivoa šećera u krvi i slab krvni pritisak uzrokuju vrtoglavicu. Također se bilježi da je ona običavala jesti hurme sa krastavcima da bi popravila svoju tjelesnu težinu. Ona kaže: "Pokušavali su da me udebljaju dajući mi sve. Ali ja se nisam popravila. Onda su me udebljali sa krastavcima i zrelim hurmama, i onda sam uspjela". Aiša, r.a., je bila u pravu. Mi sada znamo da jedan kilogram hurmi sadrži blizu 3. 000 kalorija koje su dovoljne obezbijediti minimum dnevnih potražnji čovjeka koji je aktivan cio dan.

Hurme su bogate sa nekoliko vitamina i minerala. Hurme su također važne za zdravlje očiju. One čuvaju vid. U ranim godinama islama hurme su služene muslimanskim ratnicima. Oni su ih nosili u specijalne torbe okačene na njivhovim ramenima. One su najbolji stimulans za mišiće i najbolja hrana za ratnike koji su htjeli učestvovati u borbi.

Poslanik, a.s., je običavao kombinovati hurme sa hljebom, a ponekad bi zrele datule miješao sa krastavcima, ili maslacem. On je običavao jesti razne vrste hurmi, ali je najviše volio vrstu zvanu adžva.

Objavio/la Ramazanija

Zahvaljujem se na ustupljenom korisnom materijalu.
Ishranom do zdravlja
<< 09/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30


MOŽETE PRONAĆI:
ISHRANA PREMA KRVNOJ GRUPI:
KRVNA GRUPA I ISHRANA
ishrana i krvna grupa2
krvna grupa- opci dio3
O krvna grupa
A krvna grupa
B krvna grupa
AB krvna grupa
lektini:veza između krvne grupe i prehrane
Preporuka o ishrani po islamu i savjetima Muhameda s.a.v.

BOLESTI I LIJEČENJE:
URINOTERAPIJA 1
URINOTERAPIJA 2
URINOTERAPIJA 3

ANEMIJA
ANEMIJA 2
ALERGIJE
ALERGIJSKI RINITIS
ASTMA
BOLOVI KICME
UPALA PLUĆA
RECEPT ZA ZLOCUDNE BOLESTI PLUCA
za pojedinačne dijelove organizma
JETRA
KAMEN U BUBREZIMA
OTICANJE NOGU
GIHT
LIJECENJE TUMORA
MULTIPLA SKLEROZA
ŠTITNA ŽLIJEZDA
OPSTIPACIJA
PSORIJAZA
KRVNI PRITISAK I SRCANE ARITMIJE
STOMACNE TEGOBE
ANKSIOZNOST / TJESKOBA

DIJABETES:
DIJABETES /ŠEĆERNA BOLEST
ISHRANA DIJABETIČARA
ČAJEVI ZA DIJABETES

IZBOR PREHRANE:
MIRISI BOŠNJAČKE KUHINJE
KAKO VAS ČUVA ISHRANAa
HRANA I ZDRAVLJE
HRANA ZA DOBRO RASPOLOZENJE
POSTOM I DO ZDRAVLJA
genetski modificirana hrana
UV ZRACENJE
trodnevna DIJETA za čišćenje organizma
DIJETA- greske
DOBRE KOMBINACIJE u ishrani
LOŠE KOMBINACIJE u ishrani
IZBOR ISHRANE BOLESNIKA
SASTAVLJANJE JELOVNIKA po piramidi ishrane
sastavljanje jelovnika 2
nacin na koji jedemo i pijemo
POPRAVITE IMUNOLOŠKI SISTEM ishranom.
recept za jačanje imuniteta
pojačavanje moći imuniteta
POJEDE NAS HEMIJA

HRANA I ZDRAVLJE
BILJNA SREDSTVA PROTIV BOLOVA
PRILAGODAVANJE dijetalne ishrane godinama:
sa 30 godina
sa 40 godina
sa 50 godina

CIRKULACIJA I VRELO LJETO
LJETO:PITI TOPLO ILI HLADNO?
SNAGA LJUBAVI IZ PRIRODE
gubitak motivacije
VITAMINI:
VITAMINI MINERALI METALI

LIJEČENJE VOĆEM
SIROVA ISHRANA

SOKOTERAPIJA dr. Vokera

HOROSKOP, ZDRAVLJE, ISHRANA
SELEN i JOD

ENERGETSKI NAPICI

ZDRAVLJE IZ POJEDINAČNIH NAMIRNICA

LJEKOVITO BILJE

SAZNANJA I SAVJETI:

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
2983773

Powered by Blogger.ba