Ishranom do zdravlja 2008/09/12

Ishranom do zdravlja

DOBRO DOŠLI NA BLOG KOJI VAS PODSJEĆA DA ISHRANOM MOŽETE POBOLJŠATI VAŠE ZDRAVLJE. Ne zaboravite i dokazanu istinu: "Postite da biste bili zdravi."

12.09.2008.

Lektini: veza između krvne grupe i prehrane

Između krvi i hrane koju jedemo dolazi do hemijske reakcije. Ta je reakcija dijelom našeg genetskog naslijeđa. Zaprepašćujuće, ali istinito, da danas, u 21. stoljeću, naš imuni sistem i probavni sustav još uvijek voli hranu koju su jeli vaši davni preci iste krvne grupe.
Do ovog saznanja se došlo zahvaljujući jednoj komponenti zvanoj lektin.
Lektini su mnoštvo raznolikih bjelančevina koje se nalaze u hrani, imaju sposobnost aglutinacije koja utječe na našu krv.
Lektini su snažno sredstvo pomoću kojega se jedni organizmi u prirodi prilijepe za druge. Mnogi mikrobi, čak i naši vlastiti imuni sistem, koriste se tim superljepilom.
Lektini koje koriste virusi i bakterije često imaju osobine neke krvne grupe, što ih čini opasnijima za ljude te krvne grupe.
Isto se događa i s lektinima (superljepilo) u hrani. Jednostavno rečeno, kad pojedete hranu koja sadrži proteinske lektine nekompatibilne s antigenom vaše krvne grupe, ti lektini napadnu neki organ ili sistem u organizmu (bubrezi, jetra, mozak, želudac...)
Mnogi lektini iz namirnica imaju svojstva vrlo slična antigenu neke krvne grupe i zbog toa su oni "neprijatelji" antigenu neke druge krvne grupe.
Npr. mlijeko ima svojstva antigena krvne grupe B; ako ga pije osoba krvne grupe A, njezin će sustav istog trena reagirati procesom aglutinacije kako bi ga odbacio.
Evo jednog primjera aglutinacije lektina u organizmu. recimo da osoba krvne grupe A pojede tanjir graha lima (Phaseolus unatus L.var.lunatus; Fabaceae). Grah lima se probavlja u želucu procesom kisele hidrolize. Međutim, ta je lektinska bjelančevina otporna na kiselu hidrolizu. Ona se ne probavlja, nego ostaje netaknuta. Moguća je direktna interakcija sa sluznicom želuca ili probavnog trakta ili će biti resorbirana u krvotok zajedno  s probavljivim hranjivim sastojcima graha lima. Različiti lektini napadaju različite organe ili sisteme u organizmu.
Kad se jednom ta lektinska bjelančevina smjesti negdje u vašem organizmu, ona doslovno ima magnetsko djelovanje na stanice u tom području. Sljepljuje ih i sudbina im je uništenje, kao da su i one strano tijelo. To sljepljivanje može izazvati sindrom iritiranog kolona ili cirozu jetre, ili pak spriječiti protok krvi kroz bubrege, što e samo manji dio mogućih posljedica.

U većini slučajeva, imuni sistem nas štiti od lektina. Naš se organizam oslobađa 90% lektina koje resorbiramo uobičajenom prehranom. Ali najmanje 5% lektina koje pojedemo, filtrira se u krvotok, gdje dolazi do reakcije i uništavanja bijelih i crvenih krvnih stanica. Djelovanje lektina u probavnom traktu može biti još snažnije. Tu često izazivaju teške upale osjetljive crijevne sluznice, a to aglutinirajuće djelovanje može imati simptome alergije na hranu. Čak je i jako mala količina nekog lektina sposobna aglutinirati ogroman broj stanica ako dođe do reakcije neke krvne grupe na taj lektin.
To ne znači da se trebate odmah bojati svake hrane koju jedete. Konačno, lektina ima u izobilju u grahoricama, ribama i morskim plodovima, žitaricama i povrću. Ključ je u tome da trebate izbjegavati one lektine koji aglutiniraju vaše specifične stanice - što je određeno vašom krvnom grupom.
Npr. gluten- najčešći lektin u pšenici i drugim žitaricama - veže se za sluznice tankih crijeva i izaziva jake upale i bolnu nadraženost u nekih krvnih grupa, osobito u krvne grupe 0
Lektini su vrlo različiti, ovisno o njihovom porijeklu. Npr. lektin pšenice ima oblik različit od lektina soje i peijanja za različitu kombinaciju šećera; svaka je od tih namirnica za neke krvne grupe opasna, a za neke dobra.

kako se može otkriti koji su nam ektini štetni?
jednostavan test urina zvan Indican skala. Indican skala mjeri faktor zvan trulenje crijeva. Kad jetra i crijeva ne probavljaju bjelančevine pravilno, one stvaraju toksičnu tvar koju zovemo indolima. Indican skala pokazuje razinu tih toksičnih tvari u organizmu.
Ako izbjegavate namirnice koje sadrže bjelančevine s toksičnim lektinima ili koje us teško probavljive  za vašu specifičnu krvnu grupu, vaša će Indical skala biti niska.
Ako, naprotiv, redovito jedete hranu koja ima puno lektina ili je teško probavljiva, vaša će Indican skala biti visoka, što znači da imate velik nivo kancerogenih tvari u organizmu.

Ova se Indical skala koristila u konvencionalnoj medicini posljednjih 60 godina i primjenjivali su je komercijalni laboratoriji. Ironično je da mnogi laboratoriji posljednjih godina ne koriste tu skalu samo zato što je premalo ljudi tražilo tu pretragu.

Ishranom do zdravlja
<< 09/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930


MOŽETE PRONAĆI:
ISHRANA PREMA KRVNOJ GRUPI:
KRVNA GRUPA I ISHRANA
ishrana i krvna grupa2
krvna grupa- opci dio3
O krvna grupa
A krvna grupa
B krvna grupa
AB krvna grupa
lektini:veza između krvne grupe i prehrane
Preporuka o ishrani po islamu i savjetima Muhameda s.a.v.

BOLESTI I LIJEČENJE:
URINOTERAPIJA 1
URINOTERAPIJA 2
URINOTERAPIJA 3

ANEMIJA
ANEMIJA 2
ALERGIJE
ALERGIJSKI RINITIS
ASTMA
BOLOVI KICME
UPALA PLUĆA
RECEPT ZA ZLOCUDNE BOLESTI PLUCA
za pojedinačne dijelove organizma
JETRA
KAMEN U BUBREZIMA
OTICANJE NOGU
GIHT
LIJECENJE TUMORA
MULTIPLA SKLEROZA
ŠTITNA ŽLIJEZDA
OPSTIPACIJA
PSORIJAZA
KRVNI PRITISAK I SRCANE ARITMIJE
STOMACNE TEGOBE
ANKSIOZNOST / TJESKOBA

DIJABETES:
DIJABETES /ŠEĆERNA BOLEST
ISHRANA DIJABETIČARA
ČAJEVI ZA DIJABETES

IZBOR PREHRANE:
MIRISI BOŠNJAČKE KUHINJE
KAKO VAS ČUVA ISHRANAa
HRANA I ZDRAVLJE
HRANA ZA DOBRO RASPOLOZENJE
POSTOM I DO ZDRAVLJA
genetski modificirana hrana
UV ZRACENJE
trodnevna DIJETA za čišćenje organizma
DIJETA- greske
DOBRE KOMBINACIJE u ishrani
LOŠE KOMBINACIJE u ishrani
IZBOR ISHRANE BOLESNIKA
SASTAVLJANJE JELOVNIKA po piramidi ishrane
sastavljanje jelovnika 2
nacin na koji jedemo i pijemo
POPRAVITE IMUNOLOŠKI SISTEM ishranom.
recept za jačanje imuniteta
pojačavanje moći imuniteta
POJEDE NAS HEMIJA

HRANA I ZDRAVLJE
BILJNA SREDSTVA PROTIV BOLOVA
PRILAGODAVANJE dijetalne ishrane godinama:
sa 30 godina
sa 40 godina
sa 50 godina

CIRKULACIJA I VRELO LJETO
LJETO:PITI TOPLO ILI HLADNO?
SNAGA LJUBAVI IZ PRIRODE
gubitak motivacije
VITAMINI:
VITAMINI MINERALI METALI

LIJEČENJE VOĆEM
SIROVA ISHRANA

SOKOTERAPIJA dr. Vokera

HOROSKOP, ZDRAVLJE, ISHRANA
SELEN i JOD

ENERGETSKI NAPICI

ZDRAVLJE IZ POJEDINAČNIH NAMIRNICA

LJEKOVITO BILJE

SAZNANJA I SAVJETI:

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
2983767

Powered by Blogger.ba