VITAMIN C:
– važan za imunološki sistem;
– ima ga u agrumima, bobičastom voću, kiviju, zelenom lisnatom povrću, paprici, kiselom kupusu…
VITAMIN E:
– dobar za crvena krvna zrnca, usporava starenje ćelija;
– ima ga u biljnim uljima, naročito maslinovom i suncokretovom; žitnim klicama, integralnom zrnju i orašastim namirnicama, soji.
VITAMIN A:
– dobar za očne tegobe, akne i čireve, kosu i kožu, ali višak u organizmu izaziva opadanje kose, zamagljen vid, glavobolju,povraćanje
– nalazi se u jetri, bubrezima, mliječnim proizvodima, masnoj ribi, ribljem ulju, povrću, margarinu.
VITAMIN B1
– pomaže rast, dobar za srce i nervni sistem; koristi se pri liječenju herpes-zostera; lahko se uništava kuhanjem;
– ima ga u suhom kvascu, zobi, pšenici, povrću, mekinjama, mlijeku.
VITAMIN B2:
– pomaže rast i plodnost; održava zdravlje kože, kose i noktiju; nedostatak izaziva pojavu ranica u ustima i na koži;
– u mlijeku, džigerici, kvascu, siru, jajima.
VITAMIN B3:
– bitan za sintezu insulina i seksualnih hormona; bez njega normalno ne funkcioniše nervni sistem i mozak; pojačava cirkulaciju krvi, snižava holesterol;
– u džigerici, ribi, jajima, hurmi, suhim šljivama, pivskom kvascu.
VITAMIN B6:
– učestvuje u proizvodnji antitijela i ćelija crvenih krvnih zrnaca; ublažava noćne grčeve u nogama i mišićima; uništava se pečenjem mesa i drugim načinima prerade hrane;
– nalazi se u pivskom kvascu, pšeničnim klicama, mekinjama, kupusu, mlijeku, jajima, govedini, dinjama.
VITAMIN B12
– pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca; pomaže rast, drži nervni sistem uravnotežen, poboljšava pamćenje;
– u govedini, džigerici, jajima, mlijeku, siru.
VITAMIN B13:
– liječenje bolesti jetre, a navodno i multipleskleroze;
– u sirutki.
VITAMIN B15:
– kažu da pomaže jetri štiteći je od ciroze; podstiče imunološki sistem organizma; možda i nije vitamin u pravom smislu;
– pivski kvasac i žitarice.
VITAMIN D:
– nedostatak izaziva rahitis, osteosporozu, krvarenje iz desni;
– u ribljem ulju, mlijeku, mliječnim proizvodima i djelovanjem sunčeve svjetlosti.
VITAMIN F:
– sprječava taloženje holesterola u arterijama;
– biljna ulja, bademi, orasi.
VITAMIN P:
– povećava jačinu kapilara; osjetljiv na toplotu i kuhanje;
– u limunu, narandži, grejpu, kupini, trešnji, kajsiji.
VITAMIN K:
– sprječava unutarnja krvarenja, smanjuje obilne menstrualne odljeve, reguliše zgrušavanja krvi; da bi pokazao pravo djelovanje, od velike je važnosti da je jetra zdrava;
– riblje ulje, sojino ulje, jogurt, lucerka i glavičasta salata.
MINERALI
MAGNEZIJUM:
– bitan za dobru funkciju nervnog i mišićnog sistema; doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sistema i sprječava nastajanje kamenca u bubrezima i žući; nedostatak izaziva glavobolju i nesanicu;
– u smokvama, limunu, grejpu, jabukama, tamnozelenom povrću.
Magnezij (Mg)
Uloga magnezija i magnezijevih iona u organizmu je višestruk. On je jedan od najzastupljenijih iona u stanicama, nalazi se i u kostima, sudjeluje u enzimskim biokemijskim reakcijama u stanicama, u normalnom radu mišića, u izgradnji kostiju, važan je za održavanje normalnog krvnog tlaka i za funkcije središnjeg živčanog sustava.
Prirodni izvori magnezija jesu soja, kikiriki, lisnato zeleno povrće, s