VITAMINI; MINERALI; METALI

VITAMIN C:
– važan za imunološki sistem;
– ima ga u agrumima, bobičastom voću, kiviju, zelenom lisnatom povrću, paprici, kiselom kupusu…
VITAMIN E:
– dobar za crvena krvna zrnca, usporava starenje ćelija;
– ima ga u biljnim uljima, naročito maslinovom i suncokretovom; žitnim klicama, integralnom zrnju i orašastim namirnicama, soji.
VITAMIN A:
– dobar za očne tegobe, akne i čireve, kosu i kožu, ali višak u organizmu izaziva opadanje kose, zamagljen vid, glavobolju,povraćanje
– nalazi se u jetri, bubrezima, mliječnim proizvodima, masnoj ribi, ribljem ulju, povrću, margarinu.
VITAMIN B1
– pomaže rast, dobar za srce i nervni sistem; koristi se pri liječenju herpes-zostera; lahko se uništava kuhanjem;
– ima ga u suhom kvascu, zobi, pšenici, povrću, mekinjama, mlijeku.
VITAMIN B2:
– pomaže rast i plodnost; održava zdravlje kože, kose i noktiju; nedostatak izaziva pojavu ranica u ustima i na koži;
– u mlijeku, džigerici, kvascu, siru, jajima.
VITAMIN B3:
– bitan za sintezu insulina i seksualnih hormona; bez njega normalno ne funkcioniše nervni sistem i mozak; pojačava cirkulaciju krvi, snižava holesterol;
– u džigerici, ribi, jajima, hurmi, suhim šljivama, pivskom kvascu.
VITAMIN B6:
– učestvuje u proizvodnji antitijela i ćelija crvenih krvnih zrnaca; ublažava noćne grčeve u nogama i mišićima; uništava se pečenjem mesa i drugim načinima prerade hrane;
– nalazi se u pivskom kvascu, pšeničnim klicama, mekinjama, kupusu, mlijeku, jajima, govedini, dinjama.
VITAMIN B12
– pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca; pomaže rast, drži nervni sistem uravnotežen, poboljšava pamćenje;
– u govedini, džigerici, jajima, mlijeku, siru.
VITAMIN B13:
– liječenje bolesti jetre, a navodno i multipleskleroze;
– u sirutki.
VITAMIN B15:
– kažu da pomaže jetri štiteći je od ciroze; podstiče imunološki sistem organizma; možda i nije vitamin u pravom smislu;
– pivski kvasac i žitarice.
VITAMIN D:
– nedostatak izaziva rahitis, osteosporozu, krvarenje iz desni;
– u ribljem ulju, mlijeku, mliječnim proizvodima i djelovanjem sunčeve svjetlosti.
VITAMIN F:
– sprječava taloženje holesterola u arterijama;
– biljna ulja, bademi, orasi.
VITAMIN P:
– povećava jačinu kapilara; osjetljiv na toplotu i kuhanje;
– u limunu, narandži, grejpu, kupini, trešnji, kajsiji.
VITAMIN K:
– sprječava unutarnja krvarenja, smanjuje obilne menstrualne odljeve, reguliše zgrušavanja krvi; da bi pokazao pravo djelovanje, od velike je važnosti da je jetra zdrava;
– riblje ulje, sojino ulje, jogurt, lucerka i glavičasta salata.
MINERALI
MAGNEZIJUM:
– bitan za dobru funkciju nervnog i mišićnog sistema; doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sistema i sprječava nastajanje kamenca u bubrezima i žući; nedostatak izaziva glavobolju i nesanicu;
– u smokvama, limunu, grejpu, jabukama, tamnozelenom povrću.

Magnezij (Mg)
Uloga magnezija i magnezijevih iona u organizmu je višestruk. On je jedan od najzastupljenijih iona u stanicama, nalazi se i u kostima, sudjeluje u enzimskim biokemijskim reakcijama u stanicama, u normalnom radu mišića, u izgradnji kostiju, važan je za održavanje normalnog krvnog tlaka i za funkcije središnjeg živčanog sustava.
Prirodni izvori magnezija jesu soja, kikiriki, lisnato zeleno povrće, s
jemenke, orah, banane, zob, avokado, krumpir u ljusci i smeđa riža. Neke mineralne vode su pogotovo bogate magnezijem. Međutim, zbog industrijski uzgojene i prerađene hrane koja sadrži vrlo malo magnezija iznimno je uputno uzimati suplemente magnezija.
Nedostatak magnezija je danas sve češći. Razlog tomu je prije svega prerafinirana i industrijski prerađena hrana siromašna magnezijem. Ali, može biti uzrokovan i nekim primarnim poremećajem kao i unosom nekih lijekova. Posljedica nedostatka magnezija su drhtanje mišića, slabost, poremećaji gutanja, mučnina, povraćanje i grčevi. Smatra se da nedostatak magnezija predstavlja jedan od faktora nastanka teških suvremenih bolesti kao što su koronarne srčane bolesti, zloćudni tumori, osteoporoza i hipertenzija!
Ukoliko unosite preveliku količinu magnezija, bilo putem hrane ili mineralne vode, bilo putem lijekova riskirate ozbiljne poremećaje koji ako se ne saniraju mogu u konačnici oštetiti organizam.
Magnezij može pomoći kod prevencije srčanih bolesti i ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, živčane napetosti, opstipacije, razdražljivosti i nemira, poremećaja spavanja, trudnoće i dojenja te za prevenciju migrene. Također, magnezij je bitan kao suplement kod sportova izdržljivosti kao što je biciklizam, jer se u takvim sportaš gubi puno magnezija, što može izazvati grčenje mišića.
Nije uputno uzimati suplemente magnezija sa tetraciklinskim antibioticima, antacidima i laksansima koji sadrže magnezij, glikozidima digitalisa, diureticima i etidronatom
.

KALIJUM:
– pomaže sa natrijem normalizaciju rada srca; za snižavanje krvnog pritiska;
– u listovima nane, paradajzu, bananama, krompiru, zelenom povrću.
KOBALT:
– sprječava anemiju; sastavni dio vitamina B12;
– u bubrezima, džigerici, mlijeku, školjkama.
JOD:
– nedostatak izaziva gušavost; 2/3 joda nalazi se u štitnoj žlijezdi;
– u algama, crvenom luku, povrću.
ŽELJEZO:
– pomaže rast, sprječava anemiju;
– suhe breskve, meso, žumance jajeta, leća…
NATRIJUM:
– pomaže funkciju nerava i mišića; ako se uzima previše, snižava se postotak kalija;
– u artičoki, repi, soli.
VANADIJUM:
– sprječava stvaranje holesterola u krvnim sudovima; pomaže sprječavanju srčanih napada;
– najviše u ribama.
FOSFOR:
-nedostatak dovodi do lomljivosti kostiju i zuba; nalazi se u svakoj ćeliji i učestvuje u svim hemijskim reakcijama;
– riba, jaja, meso, integralne žitarice.
SELEN:
– usporava starenje; pruža zaštitu od raka:
– u mekinjama, tunjevini, paradajzu, pšeničnim klicama.
METALI:
CINK:
– potreban za eliminaciju otpadnih materija iz organizma;bez njega se za vrijeme vježbe ubrzano diše i gubi snaga; nastaje osjećaj težine;
– nalazi se u mesu, crnom hljebu, integralnim žitaricama, mliječnim proizvodima orašasto voće; rakovi; nemasna goveđa šnicla.
BAKAR:
– potreban za funkcionisanje imunog sistema; nedostatak izaziva kašalj, curenje nosa;
– u žitnim pahuljicama s grožđicama, maslinama, jastogu, lososu, integralnom hljebu, puteru, kakao-u.
MANGAN:
– dobar je za kosti;
– ima ga u integralnim žitaricama, orašastim plodovima, i indijskom i ruskom čaju.

lillium
Profesionalno vezana za knjigu, čitajući otkrila i izvore o zdravlju.Shvatila sam da mogu pomoći sebi prije odlaska liječniku. Dijeleći podatke s vama,i ako pomognem bar jednoj osobi, ovaj blog je ispunio svoju namjenu. Živi i zdravi bili.

Komentariši