ROTKVA:
– sok: preventivno djeluje protiv stvaranja kamenca i pijeska u žuči; upala žučnog mjehura; obavezan u dijeti osoba s problemima jetre.
– Za prevenciju- savjet liječnika- prije svakog glavnog obroka popiti sok od rotkve.
SOJA:
– potiče dobro raspoloženje zbog svog sastava. Ko jede dovoljno lecitina- sadržaja leće- dobro je raspoložen i reagira opušteno;
– poboljšava probavu, kožu čini ljepšom; ubrzava razgradnju masti.
CRVENI LUK:
– smanjuje celulit, podstiče imunološki sistem; psihološki, ublažava nezadovoljstvo i osjećaj samoće.
JEZGRASTO VOĆE:
– obiluju antioksidantnim vitaminom E koji štiti od angine pektoris.
– protiv oboljenja srca
– Orasi smanjuju mogućnost srčanog napada; dobro čuvaju od holesterola; sredstvo protiv raka. Imaju ulja omega-3
– imaju antikancerogena svojstva
– jezgrasto voće, u koje spada i kikiriki, dobar je regulator inzulina i šećera u krvi, jer sprječava nagle skokove.
SUHE ŠLJIVE:
– 4 suhe šljive za doručak suzbija rak i srčane bolesti- ukazuju znanstvenici; imaju najviše antioksidansa;na 100gr. 5770. Nakon njih slijede prokulice s 2830 oksidansa na 100gr. pa borovnice 2400.
– protiv zatvora.
HLJEB OD INTEGRALNOG BRAŠNA
– bogat selenom; željezom, magnetijem…
– štiti od raka jer dobro utječe na imunološki sistem, a djeluje i antioksidantno i štiti tijelo od slobodnih radikala, molekula koje oštećuju ćelije.
MRKVA:
– sadrži betakaroten (u organizmu se pretvara u Vitamin A), vitamin B1;B2;esencijalna ulja i pektin.
– Štiti ćelije od sunca i alergija na sunce- vanjsko mazanje sokom mlade mrkve; poboljšava imunitet, podstiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i pomaže vidu.
– koriste se kuhane, sirove, kao maske za lice.
BROKULE, SALATA…
– dobar izvor luteina, pigmenta koji žumanjku daje žutu boju, za koji naučnici smatraju da sprječava oboljenje od srčanih bolesti. Luteinom su bogati i krastavci, grašak, šparoge, avokado, grah, kelj papučar, zelje, celer, špinat.
– Lutein za zaštitu protiv katarakte (mrene) i bolesti rožnice.
BANANE:
– pomažu u prevenciji moždanog udara;
– bogate kalijem,
ARTIČOKA:
– korisna kod oboljenja bubrega, ciroze jetre, snažan antioksidans.
– Listovi artičoke sadrže dosta cinerina; gorke ljekovite tvari koja djelotvorno snižava nivo “lošeg” holesterola u krvi. Poboljšava protok i povećava količinu žuči te djeluje zaštitno na jetru i stimulira regeneraciju njenih ćelija.