CELER:
U kuhinji:
– zajedno sa ostalim povrćem za supu, a dodaje se i nekim umacima i raznom povrću. Za moj ukus, boranija je nezamisliva bez celera, daje joj posebnu aromu. A u drugim jelima koristim umjereno zajedno sa peršunom.
Ljekovito djelovanje:
– nevjerovatno koristan za zdravlje, ima blagotvorno djejstvo na varenje;
– omogućava izbacivanje nečistoća iz tijela, daje snagu ljudima koji su nervno labilni – kod pojačanog nemira, uzbuđenja, brzog umaranja;
– sok i zeleni dijelovi imaju blagotvorni učinak u liječenju gastritisa jer sluz koja je sadržana u njemu oblaže želudac;
– koristan je u hrani protiv plućne astme, bolova u slabinama, kod podrigivanja;
– poboljšava apetit, pojačava djejstvo sredstva protiv zatvora;
– čisti bubrege i mokračni mjehur, omogućuje razlaganje kamenčića u bešici;
– kod išijasa, kostobolje, bolova u kičmi i većini prehlada.
Potječe iz Sredozemlja, a u Evropi se počinje uzgajati tek u 18. stoljeću.
PERŠUN
– bogat je mineralnim materijama, vitaminima, visok postotak vitamina c, željezom;
– odličan je začin u ishrani;
– djeluje diuretično; nekad se koristio za pobačaj i protiv bolnih mjesečnica; odstranjuje zadržavanje tečnosti u trbušnoj oblasti, nogama i grudima prije mjesečnice; listovi se stavljaju na bolna mjesta kao sredstvo protiv bola i upala.
– stimuliše rast kose.
Bolesti
– uzimati na usta kod:
* probavnih tegoba
* kongestije zbog kašlja i prehlade, astme
* neredovitih mjesečnica, predmenstrualnog sindroma
* vrućice
– uzimati na usta pod nadzorom liječnika kod:
* visokog krvnog pritiska
* kongestivnog zatajenja srca
Pripravci:
* bez recepta: Dostupni u obliku tinkture ili suhog lišća, sjemenki, stabljika i korijena.
* kućna priprema: ČAJ:1-2 kašičice suhih listova ili korijena staviti u šoljicu kipuće vode, poklopiti te ostaviti da odstoji 5-10 min. Popiti do 3 šoljice na dan. Ili staviti usitnjene svježe listove i stabljike u vruću vodu.
+ prehrana i dijeta: jesti sirove, zelene listove koji djeluju i kao osvježivač daha.
Nuspojave: ne očekuju se.
Posebne informacije
* Trudnice i dojilje ne smiju uzimati sok od peršuna ili peršunovo ulje zbog toga što može potaknuti kontrakcije maternice. Nekoliko listića posluženih kao ukras jela vjerovatno neće naškoditi ako se pojedu.
* Ako se peršun često primjenjuje kao ljekovita biljka, mora se povećati unos hrane bogate kalijem, kao banane ili svježe povrće, budući da diuretici odstranjuju kalij iz organizma.
FEFERON, ljuta papričica; ALEVA PAPRIKA
– sadrži vitamine c, P, B1, B2…
– U malim količinama koristi se za stvaranje apetita, poboljšanje varenja.
– Veliki stimulator za krvotok
– u malim količinama korisna je za starije osobe, a istočna mudrost kaže:”Crvena paprika, puter i med produžavaju život.”
– Po narodnom vjerovanju, paprika u bilo kojem obliku daje snagu, ima dezinfekciona i antiseptička svojstva;
– aleva paprika u začinjavanju jela je nezamjenjiva. Nažalost, nisu svi svjesni njene blagotvornosti pa je mijenjaju različitim koncentratima, da bi dobili boju jela.
ORIGANO
– ime potječe od grčke riječi i znači “planinska radost”. Najviše se upotrebljava u italijanskoj kuhinji. Tokom II svjetskog rata, američki vojnici su upoznali i italijansku kuhinju i postali veliki ljubitelji pizze. Zavoljeli su i origano kao njen karakteristični začin. To je jelo u kojem jedino koristim ovaj začin, mada ponekad dodam i drugim jelima, ali u mini količini.
Slaže se s paradajzom, dinstanom govedinom, u omletima.
Mješavina začina od origana, ruzmarina, bosiljka i majčine dušice može, zbog spečifičnog okusa da posluži kao zamjena za so.
Ljekovtost:
– čaj: za liječenje organa za varenje (posebno proliva), za jačanje; spolja se koristi protiv raznih zapaljenja kože i sluzokože.
Čaj se preporučuje kod povišenog nervnog uzbuđenja, stresa, nesanice;
– Isprobala sam ga u nedostatku adekvatnih lijekova za stomačne bolove, i u sekundi je pomogao i odstranio bol.
LOVOROV LIST
– treba čuvati u zatvorenoj posudi i na suhom mjestu, najbolje presovan jer duže zadrži aromu.
Ljekovito djelovanje:
– za bodrost i dobro raspoloženje, čaj za liječenje dijabetesa, za izbacivanje soli iz zglobova;
Najviše se koristi kao začin.
Prskanje sobe čajem od lovorovog lista tjera muhe i druge insekte.
Napomena: pretjerana upotreba može da izazove povraćanje.
BOSILJAK
– omiljeno naše cvijeće, porijeklom iz Indije gdje se smatra svetom biljkom.
– bere se nadzemni dio biljke u cvijetu i suši u hladu na promahi.
– sadrži: eterično ulje, tanin, saponine i gorke materije.
Primjena u kuhinji:
-svježi, sitno isjeckani listovi dodaju se supama i jelima od ribe i mesa; kod pripreme svježih krastavaca, u mediteranskoj kuhinji, izvrsno se slaže s paradajzom.
Ljekovito djelovanje:
– umirenja nervnog sistema; protiv nadimanja; za bolji apetit; za povećanje mlijeka u dojilja; protiv upale bubrega; za urednije mjesečnice; protiv povraćanja; čira na želucu; glavobolje; reumatizma; za gripu; čajem se ispiraju oči kod konjuktivitisa; oblozima se liječe teško zacjeljive rane; svjež sok iscjeđene biljke čuva od trudnoće; podstiče jasnoću uma; svjež sok od listova spoljnom upotrebom protiv gljivičnih infekcija nogu.
Napomena:
– eterično ulje bosioka se ne preporučuje za vrijeme trudnoće.
GORUŠICA/senf/slačica
Sastav: lišće bogato vitaminima, solima kalcijuma i željeza; sjeme sadrži masna ulja, bjelančevine, glukoide.
Ljekovito djelovanje
– gorušica s medom protiv astme i kašlja, a grubo isitnjeno sjemegorušice sa vodom preporučuje se prilikom groznice. S bijelim lukom i začinom iđirotom protiv gripe. Poboljšava boju lica.
U hrani omogućava njeno varenje i povećava toplotu želuca, rastvara tumor slezene.
Napomena:
– ne treba je koristiti kod čira na žrlucu i dvanaestopalačnom crijevu, oštrih gastritisa i enterokolitisa, krvarenja. Može da izazove alergiju, a upotreba u većim količinama smanjuje funkciju rađanja.
MAŽURAN
– Upotrebljava se kao začin, kao čudesno sredstvo koje pomaže protiv svih bolesti, ali je posebno efikasan kod prehlade.
– Čaj može regulisati stomačne tegobe i otkloniti jutarnju mučninu.
– Protiv nesanice se preporučuje stavljanje svježih listova u jastuke.
– Svježi listovi ili ulje mažurana smiruju zubobolju.
– smiruje nerve i može da izazove mjesečnicu.
NANA
Ljekovito djejstvo:
– pojačava sekreciju žlijezda koje učestvuju u varenju, pojačava apetit, podstiče lučenje žuči, protiv glista, otklanja bol, za iskašljavanje, podstiče mjesečnicu,
– ako se uzima mnogo, dovodi do poremećaja sna,
– ne smije se kuhati, već samo preliti ključalom vodom,
– uzimanje čaja od nane ili naninog ulj ubrzava izlječenje polnih bolesti; također za kupanje djece koja boluju od zauški i rahitisa,
– pitoma nana je potpuno neškodljiva, korisna je protiv mučnine tokom putovanja, otklanja zadah iz usta,
– kao začin dobro se slaže s grahom.