Makrobiotika je prvenstveno usmjerena na način kojim priroda djelovanjem hrane dovodi do promjena u organizmu. Prevedeno “makro” je grčka riječ za pojam “veliki” ili “dugi”, a “bios” znači život. Dakle: dug život ili živjeti u harmoniji s prirodom, hraniti se jednostavno i uravnoteženo, dočekati starost vodeći aktivan život.
Šta sadrži ishrana makrobiotičkom hranom?
– 50 – 60% cjelovite žitarice;
– 25 – 30% povrće;
– 5 – 10% supe;
– 5 – 10% mahunarke i morske alge.
Povremeno koristiti ribu i druge plodove mora, voće i orašaste plodove, kao i susamovo ulje.
Postoje tri osnovna tipa vegetarijanske prehrane. VEGANSKA prehrana je najstrožija- veganci ne jedu meso, ribu, jaja ni mliječne proizvode. VEGETARIJANSKA prehrana isključuje meso, perad i ribu, a može, ali ne mora, uključivati jaja i mliječne proizvode. POLUVEGETARIJANSKA prehrana može uključivati ribu i perad. Uz takvu veliku ratnolikost sastojaka, vegetarijanska prehrana, zasnovana uglavnom na složenim ugljikohidratima, mahunarkama, povrću, orašastim plodovima i sjemenju može biti vrlo maštovita i hranjiva.
URAVNOTEŽENA PREHRANA
Riba, meso, perad, mliječni proizvodi i jaja, hrana su bogata svim bjelančevinama, što znači da sadrže gotovo sve važne aminokiseline potrebne tijelu. Mnogi vegetarijanci zamjenjuju ribu,meso i perad jajima, sirom i ostalim mliječnim proizvodima, no to nije idealno rješenje jer su mliječni proizvodi bogati zasićenim mastima i kalorijama. Umjesto toga, sve potrebne bjelančevine mogu se dobiti kombinacijom dvaju ili više izvora biljnih bjelančevina ili dodavanjem prehrani sastojaka biljnog porijekla koji sadrži većinu potrebnih aminokiselina – tofu, sojino meso… Iako su mahunarke, žitarice, orašasti plodovi i sjemenje bogati bjelančevinama, nedostaje im jedna ili više važnih aminokiselina, no kombinacijom bjelančevina biljnih izvora dobivaju se sve potrebne bjelančevine.Primjeri cjelovitih vegetarijanskih kombinacija bjelančevina iz cijelog svijeta su mahunarke i riža, bumus i pita hljeb ili mješana salata od oraha, leće i povrća.
Vegetarijanci moraju biti svjesni i međudjelovanja željeza i vitamina c. Željezo iz mesa tijelo lahko apsorbira, no željezo u povrću, orasima, žitaricama, mahunarkama i jajima treba pomoć koju mu pruža vitamin c. Pobrinite se da uključite zeleno povrće , paradajz ili agrume kada pripremate ta jela.
Mičio Kuši:
“Ako ste stalno ljuti, uzrok leži u čestom konzumiranju slanog mesa, jaja i ribe.
Pogledajte svoje nokte: ukoliko su bijeli ili sa mrljama, vi patite od anemije ili prekomjwrne upotrebe soli.
Podignite pogled sve do nosa. Ako vam je nos crvenkast, zasigurno imate manjak šećera u krvi, a to znači da ste umorni, nervozni, depresivni…
Bole li vas ruke i noge ovih dana’ Kažete “da” jer to nije ništa neobično za artritis i ne znajući, jer ne piše ni u jednoj medicinskoj knjizi, da je vaše oboljenje izazvano lošim izborom hrane sa mnogo mesa, posebno slatka piletina.
Hrčete li u snu? Ne tražite lijeka preko svijeta, dovoljno je da smanjite uzimanje tečnosti.
Patite li od hemeroida? odrecite se mesa, sira, voća, čokolade, senfa, bibera, pa će sve proći kao rukom odnešeno.
makrobioticki recepti
http://www.zdravirecepti.com